dżony Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 (edytowane) Wg. mnie w tej sytuacji - tak, choć należałoby zaznaczyć, że ze względów historycznych wypadałoby do Grodziskiego karuku użyć Edytowane 20 Marca 2012 przez dżony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 (edytowane) Wg. mnie w tej sytuacji - tak, choć należałoby zaznaczyć, że ze względów historycznych wypadałoby do Grodziskiego karuku użyć maść na szczury, maść na szczury... PS W odróżnieniu do wielu kolegów nie staram się podchodzić do warzenia piwa jak zabiegu magicznego tylko jak do procesu biotechnologicznego który chciałbym zrozumieć, więc robienie czegoś co uważam że jest pozbawione sensu tylko dlatego że tak by wypadało, choć nie jest to niczym uzasadnione uważam za nierozsądne Równie dobrze można by nakazywać mieszania w kotle tylko zgodnie z ruchem wskazówek zegara (ze słońcem) bo w ramach myślenia magicznego we wszystkich społeczeństwach przednowoczesnych wszelkie czynności codzienne wykonywano w ten sposób, wyjątek stanowiły działania związane z pogrzebem i ogólnie światem zmarłych... Edytowane 20 Marca 2012 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Ile razy warzyłeś Grodzisza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżony Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 maść na szczury, maść na szczury... Nikt tutaj nikogo do niczego nie zmusza Dla mnie Piwo Grodziskie powinno się składać z żelaznych punktów, takich jak: - woda grodziska, - słód pszenny dymiony dębiną podczas suszenia, - chmiel polski aromatyczny, - drożdże grodziskie, - karuk. I każde odstępstwo od tej listy w moim mniemaniu powinno skutkować umieszczeniem przed nazwą takiego piwa przedrostka "à la" lub "prawie jak". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 W takim razie woda jest największym problemem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Jak dla kogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Może tu http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,9764623,Woda_Grodziska_wraca_do____Tesco.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Nikt tutaj nikogo do niczego nie zmusza Dla mnie Piwo Grodziskie powinno się składać z żelaznych punktów, takich jak: - woda grodziska, - słód pszenny dymiony dębiną podczas suszenia, - chmiel polski aromatyczny, - drożdże grodziskie, - karuk. I każde odstępstwo od tej listy w moim mniemaniu powinno skutkować umieszczeniem przed nazwą takiego piwa przedrostka "à la" lub "prawie jak". Zgadzam się z tym (może tylko nieco ingerując w kolejność) i w związku z tym odpowiadając anteksowi: ani razu, parę razy (bodaj cztery) warzyłem coś inspirowanego grodziskim, ale nie mając słodu pszennego wędzonego,ani nie mając okazji spróbowania wzorca to były tylko luźne wariacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się