crosis Opublikowano 29 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Hmm... dużo policzyłeś na straty. WiHuRa dobrze radzi: przechyl fermentor przy rozlewie. Ja piwo do przelewania za pomocą wężyka zawsze stawiam w docelowym miejscu (wysokość) dzień wcześniej, podkładając pod krawędź przeciwległą do kranika mały owal - w moim przypadku pałeczkę perkusyjną. Zlewam spokojnie, przesuwam pałeczkę delikatnie i unikam wzburzenia osadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Tak jak napisali koledzy, przechylasz fermentor i jesteś w stanie odzyskać wszystko. Osadem aż tak bym się nie martwił, jeśli przeprowadziłeś burzliwą do końca a potem dałeś na cichą, to nawet przy zaciaganiu zielonego piwa wężykiem nie powinnieneś wzruszyć dużej ilości drożdzy z dna. Przy bardzo niskim odfermentowaniu przydaje się zaciągnąc małą ilość gęstwy (małą! ) do fermentora do rozlewu, masz wtedy pewność, że piwo się ładnie nagazuje a taka ilość rozproszona w 20kilku litrach nie zrobi wielkiej różnicy i piwo powinno sklarować się ładnie w tydzień. Ostatecznie wszystko i tak zależy od długości cichej i specyfiki drożdży których używasz, jaka flokulacja bla bla bla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 13 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Witam ponownie. Dzięki za wszystkie rady. Tydzień temu warzyłem ze słodów i chmieliłem - partial boil. Jednym słowem - masakra. Postanowiłem, że bez dużego gara i palnika gazowego nie zrobię już nic. Teraz rzecz jasna planuje zacieranie. Jednak muszę się dokładnie zastanowić co będę potrzebował i odłożyć trochę kasy. 1. Gar 30l załatwię. 2. Taboret + butla z gazem muszę kupić. 3. Czym filtrować? Teraz tak: gotować brzeczkę pod przykrywką czy nie? Podczas gotowania wyparowało mi aż ok. 4 litry wody, co potem skomplikowało mi sytuację. Czytałem, że nie powinno się przykrywać. W takim razie zawsze powinienem nastawiać ok. 5l wody więcej, aby potem wyszło te 20? Gdzie mógłbym znaleźć taką pompkę do piwa? Powiedzcie mi, jakim sposobem mógłbym filtrować brzeczkę. Mam 2 fermentory z kranikiem. Wkładem z BA? Filtratorem z oplotu? Nie mogę sobie wyobrazić czym będzie lepiej, łatwiej? Z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Chcąc uniknąć wstrętnych smaków i zapachów brzeczkę gotuje się bez przykrycia. Musisz tak wyregulować palnik, żeby gotowało się spokojnie "bez partolenia". Co do ilości odparowanej wody to wszystko zależy od tego jakie końcowe BLG chcesz otrzymać. Np jak chcesz uzyskać 12blg to musisz wysładzać mniej więcej do osiągnięcia ok 10-10.5blg. Wtedy po procesie warzenia/chmielenia i odparowaniu końcowe blg to 12- przynajmniej tak to wygląda u mnie. Sam musisz do tego dojść. A co do filtrowania to chyba oplot w fermentorze jest najprostszym i tanim rozwiązaniem- dużo info znajduje się na ten temat na forum. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil80 Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Czy odparowanie za dużej ilości wody podczas gotowania rzeczywiście stanowi problem? Co się stanie jeśli tuż przed zadaniem drożdży doleje się do brzeczki przegotowanej wody (w celu uzyskania oczekiwanego Blg)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Czy odparowanie za dużej ilości wody podczas gotowania rzeczywiście stanowi problem? Co się stanie jeśli tuż przed zadaniem drożdży doleje się do brzeczki przegotowanej wody (w celu uzyskania oczekiwanego Blg)? Wszystko będzie OK. Tak się robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 To normalne, że odparowuje, specyfika ilości odparowanej wody dla każdego będzie inna (inna wysokość nad poziomem morza, ciśnienie, jakość gazu i rodzaj palnika) ale gotować powinno się z lekko odchyloną pokrywką, tak by w garze wrzało i żeby opary mogły swobodnie uchodzić. Gotowanie pod przykryciem to genialny sposób na spryskanie całej kuchni wrzącą brzeczką w związku z błyskawicznym kipieniem pod przykrywką. Co do dolewania wody to taką metodę stosują komercyjne browary, jest to High Gravity - uzyskujesz mocną brzeczkę i rozwadniasz ją do pożądanej gestości. Dzięki temu nie potrzeba ogromnych kadzi zaciernych/warzelnych, produkują najpier "koncentrat", a potem uzyskują większą ilość brzeczki gotowej do zaszczepienia. Gdy czasami odparuje mi za dużo to też dolewam 0,5-1 litra wody żeby było równo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorashi Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Powodem jest kilka drobnych błędów, które popełniłem. Napisz jakie błędy popełniłeś, też przymierzam się do piwa z brewkita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Były to głównie błędy wynikające z mojego charakteru. Byłem za mało cierpliwy i dokładny Choć robiłem też inne, np. kapslowanie od razu po nalaniu do butelki. Powinno się chwilę odczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Powinno - nie powinno, bez przesady, to nie coś co zniszczy Ci piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 (edytowane) Wiem, ale jedno niedociągnięcie tu, drugie tam i jeszcze trzecie i to już może mieć znaczenie dla całokształtu. Nie popełniłem żadnych poważnych błędów dyskwalifikujących, lecz kilka drobnych, właśnie tego typu. Edytowane 14 Czerwca 2012 przez karawela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się