bartoszMC Opublikowano 21 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Witam Mam dylemat - butelkować, czy może jeszcze jakoś pobudzić drożdże? Studium przypadku: Słody: pszeniczny 2,4kg, monachijski 1,5kg, karmelowy jasny 0,25kg, karmelowy ciemny 0,1kg, drożdże mauribrew weiss Y-1433. Zacieranie: 90min 43C tylko pszenica, 52C 10min wszystko, 63C 30min, 72C 30 min, 78C. Wyszło 20 litrów brzeczki 12 blg. Drożdże rehydryzowane, zadane w 25C, 28.02 lutego. Temperatura fermentacji około 19 - 21C. 11 marca 5 blg, burzliwa już się skończyła, ale ponieważ chciałem nie przelewać na cichą, a piwo jeszcze pracowało to zostawiłem fermentator w spokoju. 15 marca nadal 5 blg mimo tego, że co kilkanaście minut brzeczka upuszcza gaz rurką fermentacyjną (co by nie napisać, że bulka;P). Jako że to już przeszło 2 tyg od zadania drożdży decyduje zamieszać porządnie fermentatorem i ustawić go bliżej kaloryfera (maksymalna temperatura brzeczki 23C). Przy kaloryferze piwo trochę częściej upuszcza gaz, ale w dzisiejszym pomiarze wyszło, że blg nadal bliżej 5 niż 4. Piwo oczywiście bez jakichkolwiek oznak infekcji. Dodam, że balingometr jak i termometr skalibrowane i sprawdzone. Wracam do moich dylematów. Czy te drożdże jeszcze pracują? Butelkować? Czekać? Co zrobiłem źle? Mam w domu troche drożdży piekarskich, czy jest sens robić teraz test odfermentowania? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 ... burzliwa już się skończyła, ale ponieważ chciałem nie przelewać na cichą, a piwo jeszcze pracowało to zostawiłem fermentator w spokoju. Jeśli pracuje, to na jakiej podstawie twierdzisz, że się zakończyła? Zakończy się gdy przestanie pracować. Dopóki "bulka" to nawet mierzyć nie ma po co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 21 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 mi na wb też długo przenica fermentowała chyba ponad 2 tygodnie i zeszła mi do chyba 3 blg i dałem w butelki heh szkoda że już dawno mam tylko po niej wspomnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszMC Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Jeśli pracuje, to na jakiej podstawie twierdzisz, że się zakończyła? Zakończy się gdy przestanie pracować. Dopóki "bulka" to nawet mierzyć nie ma po co. Piana opadła, blg nie spada, "bulka" teraz nieregularnie co kilkadziesiąt minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Ja bym przelał na cichą. A jeśli nie chcesz czy nie możesz przelać to bym nic nie ruszał. Dopóki bulka to znaczy że wydziela się gaz. Jak takie bulkające zamkniesz w butelce to może się skończyć granatami. Ja zawsze przelewam na cichą. Butelkuję wtedy gdy od 2-3 dni nie słyszę żadnego bulkania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 To jak dla mnie za wcześnie przelewasz na cichą. Jak robiłem jeszcze cichą w fermentorze z rurką (i w ogóle jak robiłem jeszcze cichą ), to nie widziałem ani jednego bulknięcia. Bulkać to ma ewentualnie na burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Te drożdże chyba tak mają. Moja ciemna pszenica ok miesiąca w wiadrach spędziła zanim do butelek trafiła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 To jak dla mnie za wcześnie przelewasz na cichą. Jak robiłem jeszcze cichą w fermentorze z rurką (i w ogóle jak robiłem jeszcze cichą ), to nie widziałem ani jednego bulknięcia. Bulkać to ma ewentualnie na burzliwej. No to trochę mnie zaskoczyłeś. U mnie na cichej też prawie nigdy nie bulka a i tak trzymam zazwyczaj 10-14 dni. Ale zdarza się że na burzliwej (gdzie podobno nie ma sensu używać rurki) blg już nie spada, a po przelaniu na cichą zaczyna bulkać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się