Skocz do zawartości

Witam i pozdrawiam z Łodzi


Jarek321

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowne Piwowarki, Szanowni Piwowarzy,

 

Mam wielką przyjemność przedstawić się Wam na tym forum.

 

Przede wszystkim chciałem podziękować wszystkim, za wkład w tworzenie tego forum.

Jest to solidny kawał wiedzy i platforma wymiany informacji. Dzięki.

 

O sobie

 

Browar Retkiński Las znajduje się w Łodzi i działa nieprzerwanie od września 2009.

Do tej pory powstało 60 warek z czego 50 z puszek/ekstraktów i 10 zacieranych.

Ze względu na ograniczenia czasowe (dzieci) i bezpieczeństwo (dzieci), wstrzymywałem się długo i celowo z zacieraniem.

Ale czy można się oprzeć perswazji piwowarów?

 

Mam sporo udokumentowanych doświadczeń i eksperymentów z puszkami.

(różne firmy, ekstrakty, dopalacze, dochmielanie, min. osad itp.) Ci, których to interesuje mogą na mnie liczyć.

Jeżeli chodzi o warki zacierane, to wiem niewiele i potrzebuję wsparcia doświadczonych kolegów.

 

 

Tezy luźne:

1. Należy przeprowadzić piwną rewolucję tak jak w USA i wybić zęby "Prawie jak Piwom", żeby przywrócić znaczenie pojęciom.

2. Piwowarstwo domowe wprowadza nową niekonsumpcyjną orientację (nie kupuj tylko zrób sam) i zwiększa świadomość społeczną.

3. Lepsze od picia piwa jest tylko warzenie piwa

4. To się jednak nie da ukryć jest magia

 

Retkiński Las

..przed tymi Las ten się odsłoni, co tworzą z ziarna własnymi dłońmi

ich to obdarzy, tchnie dobre czary, same uwarzą się nektary..

 

Pozdrawiam

 

Jarek

 

P.S.

Przepraszam, że zacząłem wcześniej pisać, bez przedstawienia się,

ale mam grypę, biorę leki, nie piłem piwa od soboty, trochę schizuję i nie zauważyłem tej części forum ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witamy serdecznie na forum !

Powrotu do zdrowia !! :beer:

"50 z puszek/ekstraktów" WOW !!!! :okey:

Pogadamy sobie jeszcze :D

Na pewno pogadamy! Interesują mnie Twoje operacje na lagerach Coopersa na W34/70, poza tym czekam kolejne opisy.... ale o tym w surowcach.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No kolejny piwowar z Łodzi ! Super ! Wtyknij pinezkę na mapie.

Powodzenia !

Witaj.

Wbiłem tą pinezkę ale nie bardzo nad nią panuję :)

(Najpierw skleiło mnie z iSparrow, a teraz jestem niebieski..)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dopalacze powiadasz, interesujące :cool:

Witaj.

Bardzo interesujące :lol: , szczególnie w znaczeniu surowcowym jako mieszanki słodu i glukozy, lub glukozy i dekstryn.

Ale muszę zaznaczyć, że odchodzę od tych substancji na rzecz czystego słodu. Nie można wiecznie jechać na dopalaczach :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Ja dopiero mam zamiar uwarzyć swoją 1 puchę.

Witaj. Rozumiem, że Zacząłeś od zacierania. Puszki dają przede wszystkim oszczędność czasu i możliwość ograniczenia czynności do minimum.

(doszedłem do tego, że jestem w stanie nastawić taki zestaw w 40 min! - dezynfekcja,mieszanie,chłodzenie, zadanie drożdży).

Ale jeżeli chodzi o smak i aromat to możesz być rozczarowany. Piwa, które uważam za udane przeważnie dochmielałem (na aromat).

Wiecej o brew kitach w dziale surowce / Brew kit / nachmielony ekstrakt - gatunki i smak, porównanie

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.