Jarek321 Opublikowano 21 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Szanowne Piwowarki, Szanowni Piwowarzy, Mam wielką przyjemność przedstawić się Wam na tym forum. Przede wszystkim chciałem podziękować wszystkim, za wkład w tworzenie tego forum. Jest to solidny kawał wiedzy i platforma wymiany informacji. Dzięki. O sobie Browar Retkiński Las znajduje się w Łodzi i działa nieprzerwanie od września 2009. Do tej pory powstało 60 warek z czego 50 z puszek/ekstraktów i 10 zacieranych. Ze względu na ograniczenia czasowe (dzieci) i bezpieczeństwo (dzieci), wstrzymywałem się długo i celowo z zacieraniem. Ale czy można się oprzeć perswazji piwowarów? Mam sporo udokumentowanych doświadczeń i eksperymentów z puszkami. (różne firmy, ekstrakty, dopalacze, dochmielanie, min. osad itp.) Ci, których to interesuje mogą na mnie liczyć. Jeżeli chodzi o warki zacierane, to wiem niewiele i potrzebuję wsparcia doświadczonych kolegów. Tezy luźne: 1. Należy przeprowadzić piwną rewolucję tak jak w USA i wybić zęby "Prawie jak Piwom", żeby przywrócić znaczenie pojęciom. 2. Piwowarstwo domowe wprowadza nową niekonsumpcyjną orientację (nie kupuj tylko zrób sam) i zwiększa świadomość społeczną. 3. Lepsze od picia piwa jest tylko warzenie piwa 4. To się jednak nie da ukryć jest magia Retkiński Las ..przed tymi Las ten się odsłoni, co tworzą z ziarna własnymi dłońmi ich to obdarzy, tchnie dobre czary, same uwarzą się nektary.. Pozdrawiam Jarek P.S. Przepraszam, że zacząłem wcześniej pisać, bez przedstawienia się, ale mam grypę, biorę leki, nie piłem piwa od soboty, trochę schizuję i nie zauważyłem tej części forum ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Witamy serdecznie na forum ! Powrotu do zdrowia !! "50 z puszek/ekstraktów" WOW !!!! Pogadamy sobie jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Witam doświadczonego piwowara i pozdrawiam z Rydułtów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek321 Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Witamy serdecznie na forum ! Powrotu do zdrowia !! "50 z puszek/ekstraktów" WOW !!!! Pogadamy sobie jeszcze Na pewno pogadamy! Interesują mnie Twoje operacje na lagerach Coopersa na W34/70, poza tym czekam kolejne opisy.... ale o tym w surowcach. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malymiki Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 No kolejny piwowar z Łodzi ! Super ! Wtyknij pinezkę na mapie. Powodzenia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek321 Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 No kolejny piwowar z Łodzi ! Super ! Wtyknij pinezkę na mapie. Powodzenia ! Witaj. Wbiłem tą pinezkę ale nie bardzo nad nią panuję (Najpierw skleiło mnie z iSparrow, a teraz jestem niebieski..) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek321 Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Witam doświadczonego piwowara i pozdrawiam z Rydułtów Pozdrawiam Browar Onufry! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Witam na forum Masz całkiem pokaźne doświadczenie! Życzę samych udanych warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek321 Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Witam na forum Masz całkiem pokaźne doświadczenie! Życzę samych udanych warek Dzięki za miłe powitanie! Postaram się coś wnieść "dla Sprawy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
itanium Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Witam. Pozdrawiam z Krakowa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Mam sporo udokumentowanych doświadczeń i eksperymentów z puszkami. (różne firmy, ekstrakty, dopalacze, dochmielanie, min. osad itp.) Dopalacze powiadasz, interesujące Witaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Witam. Ja dopiero mam zamiar uwarzyć swoją 1 puchę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek321 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Dopalacze powiadasz, interesujące Witaj. Bardzo interesujące , szczególnie w znaczeniu surowcowym jako mieszanki słodu i glukozy, lub glukozy i dekstryn. Ale muszę zaznaczyć, że odchodzę od tych substancji na rzecz czystego słodu. Nie można wiecznie jechać na dopalaczach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek321 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Witam. Ja dopiero mam zamiar uwarzyć swoją 1 puchę. Witaj. Rozumiem, że Zacząłeś od zacierania. Puszki dają przede wszystkim oszczędność czasu i możliwość ograniczenia czynności do minimum. (doszedłem do tego, że jestem w stanie nastawić taki zestaw w 40 min! - dezynfekcja,mieszanie,chłodzenie, zadanie drożdży). Ale jeżeli chodzi o smak i aromat to możesz być rozczarowany. Piwa, które uważam za udane przeważnie dochmielałem (na aromat). Wiecej o brew kitach w dziale surowce / Brew kit / nachmielony ekstrakt - gatunki i smak, porównanie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się