Barą Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) # 56 American Pale Ale 21L 14 Blg słód pale 4,5 kg słód monachijski 0,5 kg słód carapils 0,15 kg słód biscuit 0,15 kg chmiel Simcoe 14,2% gr. 40 g drożdże WLP 001 California Ale 62C-50' 72C-10' 78C-0' Wysładzanie do 25L Gotowanie 60min 25g S. od początku 10g S. ostatnie 10' 5g S. ostatnie 2' Fermentacja burzliwa 7 dni w 20C cicha 10 dni w 20C FG~3 Edytowane 16 Września 2012 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 2 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 Pochwalę się nową etykietą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 APA zostało wczoraj przelane na cichą. Następne w kolejce do uwarzenia są AIPA i Monachijskie Ciemne. Monachijskie miało fermentować na Munich Lager'ach po Marcowym IV, niestety drożdże szlag trafił. Zastanawiam się teraz czy zadać do Municha gęstwę Czech Pils i nachmielić je trochę mocniej czeskimi chmielami - taki Munich Dunkel w stylu czeskim, czy zostawić w recepturze chmiele do wersji "czysto-niemieckiej" i zadać S-23? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 (edytowane) # 57 American India Pale Ale II 21L 16 Blg słód pale 5,5 kg słód monachijski 1 kg słód caramunich 0,25 kg chmiel Simcoe 14,2% gr. 50 g chmiel Premiant 8,5% gr. 5 g drożdże WLP 001 California Ale 65C-60' 78C-0' Wysładzanie do 25L Gotowanie 60min 20g S. + 5g P. - 0' 15g S. - 30' 10g S. - 50' 5g S. - 58' Fermentacja burzliwa 9 dni w 20C cicha 11 dni 20C Edytowane 2 Października 2012 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 (edytowane) Po degustacji APA stwierdzam, że chmielenie na zimno jest niezbędne. Piwo jeszcze na burzliwej miało wyraźny aromat "amerykański", który teraz w szklance jest dużo słabszy. Ciekawe jeszcze jak tam aromatyczność zabutelkowanej w poniedziałek AIPA'y II, bo moja pierwsza AIPA chmielona na zimno była pod tym względem bardzo udana. A tutaj kolejna warka z dzisiaj: # 58 Kolsch 22L 11,5 Blg słód pilzneński 3,8 kg słód pszeniczny 1 kg chmiel Brewer's Gold 7% gr. 30 g chmiel Hallertauer Mittelfrueh 3,5% gr. 20 g drożdże WLP 036 Dusseldorf Alt 52C-10' 62C-45' 72C-10' 78C-0' Wysładzanie do 26L Gotowanie 60min BG - 0' HM - 50' Fermentacja burzliwa 8 dni w 18C cicha 8 dni w 20C FG~1,7 Edytowane 6 Lutego 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 w czym tworzysz etykiety? bardzo ladne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Etykieta była robiona w Corelu przez mojego kolegę. Ja osobiście zatrzymałem się z etykietami na Paintcie i Wordzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 (edytowane) # 59 Belgian Pale Ale II 22L 12,5 Blg słód pale 3,5 kg słód monachijski 1,5 kg słód carabelge 0,5 kg chmiel Challenger 7,2% gr. 22 g chmiel Styrian Goldings 4,1% gr. 20 g drożdże Wyeast THG słód do wody o temp 63C 67C-30' ----> 68C-30' 78C-0' Wysładzanie do 26L Gotowanie 60min C - 0' SG - 50' Fermentacja burzliwa 7 dni w 18C cicha 15 dni w 20C Edytowane 29 Października 2012 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 13 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) # 60 Świąteczne III słód monachijski 3 kg słód pilzneński 1,7 kg słód pale 1,5 kg słód carabelge 0,2 kg słód special B 0,2 kg słód pszeniczny czekoladowy 0,15 kg chmiel Challenger 7,2% gr. 20 g chmiel Styrian Goldings 4,1% gr. 20 g drożdże S-23 laktoza 500 g 62C-55' 72C-10' 78C-0' Wysładzanie do 24L, podzielone na dwa garnki Gotowanie I i II 60min I (11L 18 Blg) C i laktoza - 0' SG i 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 50' II (12L 16 Blg) C i laktoza - 0' SG - 50' Fermentacja burzliwa 13 dni w 9-10C Edytowane 6 Lutego 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 14 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 (edytowane) # 61 Dubbel 21L 16 Blg słód pale 4,3 kg słód monachijski 1,5 kg słód special B 0,25 kg słód carabelge 0,1 kg słód biscuit 0,05 kg chmiel Styrian Goldings 4,1% gr. 26 g drożdże Wyeast THG cukier ciemny trzcionowy 300 g rodzynki 186 g 67C-60' 78C-0' Wysładzanie do 25L Gotowanie 60min SG + cukier 0' rodzynki 50' Fermentacja brzeczka nastawna nalana na gęstwę po BPA, fermentacja ruszyła błyskawicznie, po kilku godzinach piana zaczęła wychodzić przez rurkę fermentacyjną, co uspokoiłem wkładając fermentor do lodówki burzliwa 7 dni w 20-22C cicha 19 dni w 20C Edytowane 11 Listopada 2012 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 (edytowane) # 62 Dunkelweizen II 23L 13 Blg słód pszeniczny 2 kg słód pszeniczny ciemny 1 kg słód monachijski 1 kg słód pilzneński 0,4 kg słód carabohemian 0,4 kg słód zakwaszający 0,1 kg słód pszeniczny czekoladowy 0,05 kg chmiel Hallertauer Mittelfrueh 3,5% gr. 30 g drożdże Mauribrew Weiss (1/2 opakowania) 42C-40' podgrzane do 53C 1/3 zacieru ---> 100C-15'--->zawrócone do całości 62C-35' 72C-35' słód czekoladowy 10' przed końcem 76C-0' Wysładzanie do 28L Gotowanie 80 min HM w 20' Fermentacja burzliwa 1 dzień - 17C 2 - 19C 3 - 20C 4 - 21C 5 - 22C 6-10 dzień - 20C Edytowane 6 Lutego 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 (edytowane) # 63 Weizenbock II 21L 16,5 Blg słód pszeniczny ciemny 4,8 kg słód pilzneński 1,13 kg słód carabohemian 0,11 kg chmiel Lubelski 3,1% gr. 35 g drożdże WB-06 (1/2 opakowania) 42C-40' 52C-10' 62C-35' 72C-35' 76C-0' Wysładzanie do 26L Gotowanie 70 min L w 10' Fermentacja burzliwa 1 dzień - 18C 2 - 19C 3 - 20C 4 - 21C 5 - 22C 6 - 22C 7 - 22C FG~4,5 180g/22L Edytowane 8 Czerwca 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 (edytowane) # 64 Belgian Blond III 22L 16,5 Blg słód pale 2,5 kg słód pilzneński 2 kg płatki orkiszowe 0,2 kg płatki owsiane 0,2 kg słód carabelge 0,19 kg słód carahell 0,11 kg cukier 0,3 kg chmiel Challenger 7,2% gr. 25 g chmiel Styrian Goldings 4,9% gr. 29 g suszona skórka pomarańczy 20 g drożdże Wyeast Belgian Abbey 52C-10' 62C-40' 72C-30' 76C-0' Wysładzanie do 26L Gotowanie 70 min cukier 0' C w 10' 10 g skórki w 55' SG w 60' 10 g skórki w 65' Fermentacja burzliwa 7 dni w 20C cicha 13 dni w 18-19C 145g/22L Edytowane 6 Lutego 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 (edytowane) # 65 Lambic 21L 12,5 Blg słód pilzneński 3 kg niesłodowana pszenica 1 kg płatki pszenne 0,8 kg chmiel Hallertau Hersbrucker 2,9% sz. 30 g drożdże S-33, Wyeast Belgian Lambic Blend kleikowanie pszenicy i płatków w 10L wody, dodanie zimnej wody i słodów 43C-20' 53C-10' 62C-40' 72C-30' 76C-0' Wysładzanie do 25,5L Gotowanie 70 min HH w 10' Fermentacja burzliwa 6 dni w 20C cicha + Wyeast Belgian Lambic Blend po 6 miesiącach w temperaturze pokojowej odlałem z głównego balona 3 razy po 5L czystego Lambica do oddzielnych naczyń i do każdego z nich dodałem inne owoce (maliny, wiśnie, jagody po 1,5kg). piwo fermentowało z owocami kolejne 1,5 miesiąca, po czym zostało zabutelkowane. Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez sirvantes bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 (edytowane) Rok 2013 piwowarsko rozpoczęty! W Strzegomiu zaopatrzyłem się w słód, drożdże i chmiele niedługo dojdą pocztą. Aby zerwać już zupełnie z rokiem poprzednim postanowiłem zużyć resztki surowców na uwarzenie śmieciowego bezstylowca. Zdecydowałem, że to dobra okazja do zmierzenia się z fermentacją spontaniczną: # 66 Spontan 10L 13,5 Blg słód monachijski 1,5 kg słód ciemny pszeniczny 0,45 kg słód pale 0,22 kg słód carahell 0,2 kg płatki jęczmienne 0,09 kg słód czekoladowy pszeniczny 0,02 kg chmiel Challenger 6,5% sz. 20 g chmiel Hallertau Hersbrucker 2,9% sz. 20 g wsypanie słodu do 63C 67-65C-60' 76C-0' Wysładzanie do 12L Gotowanie 60 min C w 0' HH w 50' Fermentacja po schłodzeniu fermentor z brzeczką wystawiłem na balkon (temp. ok. 6C) po 18h na balkonie przelałem do balona i ustawiłem w pomieszczeniu o temp. 19C ... eksperyment się nie udał...konkretniej zaszczepianie się nie udało... Przez 5 dni po zaszczepianiu nie było żadnych oznak fermentacji, więc dodałem pół saszetki US-05. Na dworze mróz, więc nie będę ponownie wystawiał brzeczki. Eksperyment powtórzę późną zimą albo wczesną wiosną. burzliwa 9 dni w 19-20C 11 dni w 16-17C Edytowane 3 Lutego 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 (edytowane) # 67 Tripel II 21L 19 Blg słód pilzneński 5,5 kg słód monachijski 0,5 kg cukier 1,1 kg chmiel Challenger 7,2% gr. 21 g chmiel Styrian Goldings 4,9% gr. 25 g chmiel Brewer's Gold 7% gr. 7 g drożdże Wyeast Belgian Abbey 62C-35' 68C-15' 72C-20' Wysładzanie do 25L Gotowanie 70 min C+BG w 10' SG w 60' Fermentacja burzliwa 7 dni w 19-20C, po 3 dniach dolany syrop cukrowy cicha 11 dni w 16-18C 110g/22L Edytowane 6 Lutego 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 (edytowane) # 68 Bitter "Brick Top" II 21L 12,5 Blg słód pilzneński 4,5 kg słód karmelowy 150 0,5 kg chmiel Opal 8,7% gr. 32 g chmiel Saphir 4,3% gr. 35 g drożdże Wyeast London Ale łyżeczka gipsu piwowarskiego 52C-10' 67C-70' 76C-0' Wysładzanie do 25L Gotowanie 70 min O w 10' S w 60' Fermentacja burzliwa 6 dni w 16-18C cicha 11 dni w 10C 80g/22L Edytowane 13 Lutego 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 (edytowane) # 69 Koźlak "Sarastro" II 20L 17 Blg słód pilzneński 3 kg słód monachijski 2,8 słód karmelowy 150 0,5 kg słód karmelowy 300 0,2 kg chmiel Premiant 8,5% gr. 18 g chmiel Saaz 4% gr. 18 g drożdże Wyeast Bavarian Lager 52C-10' 62C-20' 1/3 zacieru gotowana przez 15', zwrócone do całości 72C-35' 76C-0' Wysładzanie do 24,5L Gotowanie 70 min P w 10' S w 60' Fermentacja burzliwa 14 dni w 9-10C cicha 22 dni w 10C 130g/21L Edytowane 3 Marca 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) # 70 Robust Porter 22L 15 Blg słód monachijski 3 kg słód pilzneński 2,5 kg słód karmelowy 150 0,7 kg słód karmelowy 300 0,2 kg słód czekoladowy pszeniczny 0,1 kg jęczmień palony 0,09 kg chmiel Opal 8,7% gr. 35 g chmiel Saphir 4,3% gr. 30 g drożdże Wyeast London Ale 52C-10' 67C-60' 76C-0' + 1/2 jęczmienia palonego Wysładzanie do 27,5L Gotowanie 60 min O w 0' S w 50' Fermentacja burzliwa 6 dni w 16-18C cicha 14 dni w 16-18C 120g/20L Edytowane 3 Marca 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 (edytowane) # 71 Marcowe V 21L 13,5 Blg słód pilzneński 4 kg słód monachijski 1 kg słód karmelowy 150 0,4 kg chmiel Opal 8,7% gr. 18 g chmiel Saphir 4,3% gr. 18 g drożdże Wyeast Bavarian Lager 52C-10' 63C-30' 72C-30' 76C-0' Wysładzanie do 26L Gotowanie 60 min O w 0' S w 50' Fermentacja burzliwa 14 dni w 10C cicha 21 dni w 10C FG~2,5 120g/22L Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) # 72 Stout Dymiony 23L 13 Blg słód wędzony Steinbach 3 kg słód monachijski 0,5 kg słód pale 0,5 kg płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg słód karmelowy 300 0,15 kg jęczmień palony 0,3 kg chmiel Opal 8,7% gr. 8 g chmiel Warrior 15,9% 16 g chmiel Saphir 4,3% gr. 12 g chmiel Willamette 5,5% 15 g drożdże British Ale II 68-65C-60' 76C-0' + 1/2 jęczmienia palonego Wysładzanie do 27L Gotowanie 60 min O + Wa w 0' S+ Wi w 50' Fermentacja burzliwa 7 dni w 18-20C cicha 14 dni w 19-20C 130g/23L Edytowane 1 Maja 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) # 73 AIPA III 20L 17 Blg słód pale 5,3 kg słód monachijski 1 kg słód karmelowy 150 0,25 kg chmiel Amarillo 8,9% gr. 87 g chmiel Chinook 11,6% 87 g chmiel Ahtanum 3,9% gr. 87 g drożdże US-05 łyżeczka gipsu 52C-10' 68-65C-60' 76C-0' Wysładzanie do 25L + po 10g każdego chmielu do brzeczki przedniej Gotowanie 60 min po 17g każdego chmielu w 0' po 15 g w 45' po 15 g w 50' po 15 g w 55' po 15 g w 60' Fermentacja burzliwa 7 dni w 19-21C cicha +20g Cascade gr. 14 dni w 18-19C 120g/20L Edytowane 5 Maja 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) # 74 Rosanke 19L 10 Blg słód pilzneński 1 kg słód orkiszowy 1 kg słód żytni 1 kg słód monachijski 0,5 kg płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg słód karmelowy 150 0,25 kg chmiel Lubelski 3,8% gr. 25 g drożdże Wyeast Forbidden Fruit 44C-15' 52C-10' 67-64C-60' 76C-0' Wysładzanie do 24L Gotowanie 60 min L w 0' Fermentacja burzliwa 5 dni w 20C cicha 7 dni w 19-20C 120g/20L Edytowane 1 Maja 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 (edytowane) # 75 Desitka 19L 10 Blg słód pilzneński 4 kg słód karmelowy czerwony 0,15 kg słód zakwaszający 0,1 kg chmiel Marynka 10% gr. 28 g chmiel Lubelski 3,8% gr. 40 g drożdże Wyeast Bohemian Lager 55C-10' 63C-45' 72C-10' 76C-0' Wysładzanie do 24L Gotowanie 60 min M w 0' 25 g L w 50' 15 g L w 58' Fermentacja burzliwa 12 dni w 9-10C cicha 14 dni w 9-10C 125g/20L Edytowane 1 Czerwca 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 1 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 (edytowane) # 76 Polskie Ale 21L 12 Blg słód pale 4,5 kg słód carahell 0,35 kg słód zakwaszający 0,1 kg chmiel Marynka 10% gr. 30 g chmiel Lubelski 3,8% gr. 27 g chmiel Cascade 8,6% gr. 13 g drożdże Safale S-04 55C-10' 67-64C-60' 76C-0' Wysładzanie do 26L Gotowanie 60 min M w 0' 20 g L w 50' 7 g L + 13 g C w 58' Fermentacja burzliwa 6 dni w 20C cicha 10 dni w 20-30C:) Edytowane 29 Czerwca 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się