Skocz do zawartości

Jeżowski Browar Domowy


Rekomendowane odpowiedzi

# 56 American Pale Ale 21L 14 Blg

 

słód pale 4,5 kg

słód monachijski 0,5 kg

słód carapils 0,15 kg

słód biscuit 0,15 kg

chmiel Simcoe 14,2% gr. 40 g

drożdże WLP 001 California Ale

 

62C-50'

72C-10'

78C-0'

 

Wysładzanie do 25L

 

Gotowanie 60min

25g S. od początku

10g S. ostatnie 10'

5g S. ostatnie 2'

 

Fermentacja

burzliwa 7 dni w 20C

cicha 10 dni w 20C

FG~3

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

APA zostało wczoraj przelane na cichą. Następne w kolejce do uwarzenia są AIPA i Monachijskie Ciemne. Monachijskie miało fermentować na Munich Lager'ach po Marcowym IV, niestety drożdże szlag trafił. Zastanawiam się teraz czy zadać do Municha gęstwę Czech Pils i nachmielić je trochę mocniej czeskimi chmielami - taki Munich Dunkel w stylu czeskim, czy zostawić w recepturze chmiele do wersji "czysto-niemieckiej" i zadać S-23?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 57 American India Pale Ale II 21L 16 Blg

 

słód pale 5,5 kg

słód monachijski 1 kg

słód caramunich 0,25 kg

chmiel Simcoe 14,2% gr. 50 g

chmiel Premiant 8,5% gr. 5 g

drożdże WLP 001 California Ale

 

65C-60'

78C-0'

 

Wysładzanie do 25L

 

Gotowanie 60min

20g S. + 5g P. - 0'

15g S. - 30'

10g S. - 50'

5g S. - 58'

 

Fermentacja

burzliwa 9 dni w 20C

cicha 11 dni 20C

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Po degustacji APA stwierdzam, że chmielenie na zimno jest niezbędne. Piwo jeszcze na burzliwej miało wyraźny aromat "amerykański", który teraz w szklance jest dużo słabszy. Ciekawe jeszcze jak tam aromatyczność zabutelkowanej w poniedziałek AIPA'y II, bo moja pierwsza AIPA chmielona na zimno była pod tym względem bardzo udana. A tutaj kolejna warka z dzisiaj:

 

# 58 Kolsch 22L 11,5 Blg

 

słód pilzneński 3,8 kg

słód pszeniczny 1 kg

chmiel Brewer's Gold 7% gr. 30 g

chmiel Hallertauer Mittelfrueh 3,5% gr. 20 g

drożdże WLP 036 Dusseldorf Alt

 

52C-10'

62C-45'

72C-10'

78C-0'

 

Wysładzanie do 26L

 

Gotowanie 60min

BG - 0'

HM - 50'

 

Fermentacja

burzliwa 8 dni w 18C

cicha 8 dni w 20C

FG~1,7

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 59 Belgian Pale Ale II 22L 12,5 Blg

 

słód pale 3,5 kg

słód monachijski 1,5 kg

słód carabelge 0,5 kg

chmiel Challenger 7,2% gr. 22 g

chmiel Styrian Goldings 4,1% gr. 20 g

drożdże Wyeast THG

 

słód do wody o temp 63C

67C-30' ----> 68C-30'

78C-0'

 

Wysładzanie do 26L

 

Gotowanie 60min

C - 0'

SG - 50'

 

Fermentacja

burzliwa 7 dni w 18C

cicha 15 dni w 20C

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 60 Świąteczne III

 

słód monachijski 3 kg

słód pilzneński 1,7 kg

słód pale 1,5 kg

słód carabelge 0,2 kg

słód special B 0,2 kg

słód pszeniczny czekoladowy 0,15 kg

chmiel Challenger 7,2% gr. 20 g

chmiel Styrian Goldings 4,1% gr. 20 g

drożdże S-23

laktoza 500 g

 

62C-55'

72C-10'

78C-0'

 

Wysładzanie do 24L, podzielone na dwa garnki

 

Gotowanie I i II 60min

 

I (11L 18 Blg)

C i laktoza - 0'

SG i 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 50'

 

II (12L 16 Blg)

C i laktoza - 0'

SG - 50'

 

Fermentacja

burzliwa 13 dni w 9-10C

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 61 Dubbel 21L 16 Blg

 

słód pale 4,3 kg

słód monachijski 1,5 kg

słód special B 0,25 kg

słód carabelge 0,1 kg

słód biscuit 0,05 kg

chmiel Styrian Goldings 4,1% gr. 26 g

drożdże Wyeast THG

cukier ciemny trzcionowy 300 g

rodzynki 186 g

 

67C-60'

78C-0'

 

Wysładzanie do 25L

 

Gotowanie 60min

SG + cukier 0'

rodzynki 50'

 

Fermentacja

brzeczka nastawna nalana na gęstwę po BPA, fermentacja ruszyła błyskawicznie, po kilku godzinach piana zaczęła wychodzić przez rurkę fermentacyjną, co uspokoiłem wkładając fermentor do lodówki

burzliwa 7 dni w 20-22C

cicha 19 dni w 20C

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

# 62 Dunkelweizen II 23L 13 Blg

 

słód pszeniczny 2 kg

słód pszeniczny ciemny 1 kg

słód monachijski 1 kg

słód pilzneński 0,4 kg

słód carabohemian 0,4 kg

słód zakwaszający 0,1 kg

słód pszeniczny czekoladowy 0,05 kg

chmiel Hallertauer Mittelfrueh 3,5% gr. 30 g

drożdże Mauribrew Weiss (1/2 opakowania)

 

42C-40'

podgrzane do 53C

1/3 zacieru ---> 100C-15'--->zawrócone do całości

62C-35'

72C-35' słód czekoladowy 10' przed końcem

76C-0'

 

Wysładzanie do 28L

 

Gotowanie 80 min

HM w 20'

 

Fermentacja

burzliwa

1 dzień - 17C

2 - 19C

3 - 20C

4 - 21C

5 - 22C

6-10 dzień - 20C

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

# 63 Weizenbock II 21L 16,5 Blg

 

słód pszeniczny ciemny 4,8 kg

słód pilzneński 1,13 kg

słód carabohemian 0,11 kg

chmiel Lubelski 3,1% gr. 35 g

drożdże WB-06 (1/2 opakowania)

 

42C-40'

52C-10'

62C-35'

72C-35'

76C-0'

 

Wysładzanie do 26L

 

Gotowanie 70 min

L w 10'

 

Fermentacja

burzliwa

1 dzień - 18C

2 - 19C

3 - 20C

4 - 21C

5 - 22C

6 - 22C

7 - 22C

 

FG~4,5

 

180g/22L

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# 64 Belgian Blond III 22L 16,5 Blg

 

słód pale 2,5 kg

słód pilzneński 2 kg

płatki orkiszowe 0,2 kg

płatki owsiane 0,2 kg

słód carabelge 0,19 kg

słód carahell 0,11 kg

cukier 0,3 kg

chmiel Challenger 7,2% gr. 25 g

chmiel Styrian Goldings 4,9% gr. 29 g

suszona skórka pomarańczy 20 g

drożdże Wyeast Belgian Abbey

 

52C-10'

62C-40'

72C-30'

76C-0'

 

Wysładzanie do 26L

 

Gotowanie 70 min

cukier 0'

C w 10'

10 g skórki w 55'

SG w 60'

10 g skórki w 65'

 

Fermentacja

burzliwa 7 dni w 20C

cicha 13 dni w 18-19C

 

145g/22L

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 65 Lambic 21L 12,5 Blg

 

słód pilzneński 3 kg

niesłodowana pszenica 1 kg

płatki pszenne 0,8 kg

chmiel Hallertau Hersbrucker 2,9% sz. 30 g

drożdże S-33, Wyeast Belgian Lambic Blend

 

kleikowanie pszenicy i płatków w 10L wody, dodanie zimnej wody i słodów

43C-20'

53C-10'

62C-40'

72C-30'

76C-0'

 

Wysładzanie do 25,5L

 

Gotowanie 70 min

HH w 10'

 

Fermentacja

burzliwa 6 dni w 20C

cicha + Wyeast Belgian Lambic Blend

po 6 miesiącach w temperaturze pokojowej odlałem z głównego balona 3 razy po 5L czystego Lambica do oddzielnych naczyń i do każdego z nich dodałem inne owoce (maliny, wiśnie, jagody po 1,5kg). piwo fermentowało z owocami kolejne 1,5 miesiąca, po czym zostało zabutelkowane.

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rok 2013 piwowarsko rozpoczęty! W Strzegomiu zaopatrzyłem się w słód, drożdże i chmiele niedługo dojdą pocztą. Aby zerwać już zupełnie z rokiem poprzednim postanowiłem zużyć resztki surowców na uwarzenie śmieciowego bezstylowca. Zdecydowałem, że to dobra okazja do zmierzenia się z fermentacją spontaniczną:

 

# 66 Spontan 10L 13,5 Blg

 

słód monachijski 1,5 kg

słód ciemny pszeniczny 0,45 kg

słód pale 0,22 kg

słód carahell 0,2 kg

płatki jęczmienne 0,09 kg

słód czekoladowy pszeniczny 0,02 kg

chmiel Challenger 6,5% sz. 20 g

chmiel Hallertau Hersbrucker 2,9% sz. 20 g

 

wsypanie słodu do 63C

67-65C-60'

76C-0'

 

Wysładzanie do 12L

 

Gotowanie 60 min

C w 0'

HH w 50'

 

Fermentacja

po schłodzeniu fermentor z brzeczką wystawiłem na balkon (temp. ok. 6C)

po 18h na balkonie przelałem do balona i ustawiłem w pomieszczeniu o temp. 19C

...

eksperyment się nie udał...konkretniej zaszczepianie się nie udało...

Przez 5 dni po zaszczepianiu nie było żadnych oznak fermentacji, więc dodałem pół saszetki US-05.

Na dworze mróz, więc nie będę ponownie wystawiał brzeczki. Eksperyment powtórzę późną zimą albo wczesną wiosną.

 

burzliwa

9 dni w 19-20C

11 dni w 16-17C

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# 67 Tripel II 21L 19 Blg

 

słód pilzneński 5,5 kg

słód monachijski 0,5 kg

cukier 1,1 kg

chmiel Challenger 7,2% gr. 21 g

chmiel Styrian Goldings 4,9% gr. 25 g

chmiel Brewer's Gold 7% gr. 7 g

drożdże Wyeast Belgian Abbey

 

62C-35'

68C-15'

72C-20'

 

Wysładzanie do 25L

 

Gotowanie 70 min

C+BG w 10'

SG w 60'

 

Fermentacja

burzliwa

7 dni w 19-20C, po 3 dniach dolany syrop cukrowy

cicha 11 dni w 16-18C

 

110g/22L

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# 68 Bitter "Brick Top" II 21L 12,5 Blg

 

słód pilzneński 4,5 kg

słód karmelowy 150 0,5 kg

chmiel Opal 8,7% gr. 32 g

chmiel Saphir 4,3% gr. 35 g

drożdże Wyeast London Ale

łyżeczka gipsu piwowarskiego

 

52C-10'

67C-70'

76C-0'

 

Wysładzanie do 25L

 

Gotowanie 70 min

O w 10'

S w 60'

 

Fermentacja

burzliwa 6 dni w 16-18C

cicha 11 dni w 10C

 

80g/22L

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 69 Koźlak "Sarastro" II 20L 17 Blg

 

słód pilzneński 3 kg

słód monachijski 2,8

słód karmelowy 150 0,5 kg

słód karmelowy 300 0,2 kg

chmiel Premiant 8,5% gr. 18 g

chmiel Saaz 4% gr. 18 g

drożdże Wyeast Bavarian Lager

 

52C-10'

62C-20'

1/3 zacieru gotowana przez 15', zwrócone do całości

72C-35'

76C-0'

 

Wysładzanie do 24,5L

 

Gotowanie 70 min

P w 10'

S w 60'

 

Fermentacja

burzliwa 14 dni w 9-10C

cicha 22 dni w 10C

 

130g/21L

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

# 70 Robust Porter 22L 15 Blg

 

słód monachijski 3 kg

słód pilzneński 2,5 kg

słód karmelowy 150 0,7 kg

słód karmelowy 300 0,2 kg

słód czekoladowy pszeniczny 0,1 kg

jęczmień palony 0,09 kg

chmiel Opal 8,7% gr. 35 g

chmiel Saphir 4,3% gr. 30 g

drożdże Wyeast London Ale

 

52C-10'

67C-60'

76C-0' + 1/2 jęczmienia palonego

 

Wysładzanie do 27,5L

 

Gotowanie 60 min

O w 0'

S w 50'

 

Fermentacja

burzliwa 6 dni w 16-18C

cicha 14 dni w 16-18C

 

120g/20L

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

# 71 Marcowe V 21L 13,5 Blg

 

słód pilzneński 4 kg

słód monachijski 1 kg

słód karmelowy 150 0,4 kg

chmiel Opal 8,7% gr. 18 g

chmiel Saphir 4,3% gr. 18 g

drożdże Wyeast Bavarian Lager

 

52C-10'

63C-30'

72C-30'

76C-0'

 

Wysładzanie do 26L

 

Gotowanie 60 min

O w 0'

S w 50'

 

Fermentacja

burzliwa 14 dni w 10C

cicha 21 dni w 10C

 

FG~2,5

120g/22L

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

# 72 Stout Dymiony 23L 13 Blg

 

słód wędzony Steinbach 3 kg

słód monachijski 0,5 kg

słód pale 0,5 kg

płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg

słód karmelowy 300 0,15 kg

jęczmień palony 0,3 kg

chmiel Opal 8,7% gr. 8 g

chmiel Warrior 15,9% 16 g

chmiel Saphir 4,3% gr. 12 g

chmiel Willamette 5,5% 15 g

drożdże British Ale II

 

68-65C-60'

76C-0' + 1/2 jęczmienia palonego

 

Wysładzanie do 27L

 

Gotowanie 60 min

O + Wa w 0'

S+ Wi w 50'

 

Fermentacja

burzliwa 7 dni w 18-20C

cicha 14 dni w 19-20C

 

130g/23L

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 73 AIPA III 20L 17 Blg

 

słód pale 5,3 kg

słód monachijski 1 kg

słód karmelowy 150 0,25 kg

chmiel Amarillo 8,9% gr. 87 g

chmiel Chinook 11,6% 87 g

chmiel Ahtanum 3,9% gr. 87 g

drożdże US-05

łyżeczka gipsu

 

52C-10'

68-65C-60'

76C-0'

 

Wysładzanie do 25L + po 10g każdego chmielu do brzeczki przedniej

 

Gotowanie 60 min

po 17g każdego chmielu w 0'

po 15 g w 45'

po 15 g w 50'

po 15 g w 55'

po 15 g w 60'

 

Fermentacja

burzliwa 7 dni w 19-21C

cicha +20g Cascade gr.

14 dni w 18-19C

 

120g/20L

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# 74 Rosanke 19L 10 Blg

 

słód pilzneński 1 kg

słód orkiszowy 1 kg

słód żytni 1 kg

słód monachijski 0,5 kg

płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg

słód karmelowy 150 0,25 kg

chmiel Lubelski 3,8% gr. 25 g

drożdże Wyeast Forbidden Fruit

 

44C-15'

52C-10'

67-64C-60'

76C-0'

 

Wysładzanie do 24L

 

Gotowanie 60 min

L w 0'

 

Fermentacja

burzliwa 5 dni w 20C

cicha 7 dni w 19-20C

 

120g/20L

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# 75 Desitka 19L 10 Blg

 

słód pilzneński 4 kg

słód karmelowy czerwony 0,15 kg

słód zakwaszający 0,1 kg

chmiel Marynka 10% gr. 28 g

chmiel Lubelski 3,8% gr. 40 g

drożdże Wyeast Bohemian Lager

 

55C-10'

63C-45'

72C-10'

76C-0'

 

Wysładzanie do 24L

 

Gotowanie 60 min

M w 0'

25 g L w 50'

15 g L w 58'

 

Fermentacja

burzliwa 12 dni w 9-10C

cicha 14 dni w 9-10C

 

125g/20L

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

# 76 Polskie Ale 21L 12 Blg

 

słód pale 4,5 kg

słód carahell 0,35 kg

słód zakwaszający 0,1 kg

chmiel Marynka 10% gr. 30 g

chmiel Lubelski 3,8% gr. 27 g

chmiel Cascade 8,6% gr. 13 g

drożdże Safale S-04

 

55C-10'

67-64C-60'

76C-0'

 

Wysładzanie do 26L

 

Gotowanie 60 min

M w 0'

20 g L w 50'

7 g L + 13 g C w 58'

 

Fermentacja

burzliwa 6 dni w 20C

cicha 10 dni w 20-30C:)

Edytowane przez sirvantes
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.