Barą Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 (edytowane) # 77 Porter Bałtycki III 20L 22,5 Blg słód monachijski 4 kg słód pale 3,5 kg słód karmelowy 150 0,5 kg słód karmelowy 300 0,25 kg słód carafa I 0,17 kg jęczmień palony 0,03 kg miód wielokwiatowy 0,5 kg chmiel Marynka 10% gr. 30 g chmiel Willamette 5,5% gr. 25 g drożdże Wyeast Bohemian Lager 55C-10' 62C-50' 72C-30' 76C-0' + 50 g carafa I Wysładzanie do 25L Gotowanie 60 min M w 0' 20 g W w 50' Fermentacja burzliwa 18 dni w 9-10C cicha 29 dni w 9-10C 100g/22L Edytowane 23 Lipca 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 (edytowane) # 78 Hefeweizen V 23L 13Blg słód pszeniczny 2,5 kg słód pilzneński 2 kg słód pszeniczny ciemny 0,5 kg carahell 0,25 kg biscuit 0,05 kg chmiel Hallertauer Mittelfrueh 4,8% gr. 21 g drożdże Wyeast Weihenstephan Weizen 45-42C-40' 62C-35' 72C-35' 78C-0' Wysładzanie do 28L Gotowanie 60min HM od początku Fermentacja burzliwa 7 dni w 19-23C Edytowane 9 Lipca 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 (edytowane) #79 Witbier IV 21L 11,5Blg słód pilzneński 2,5 kg pszenica niesłodowana 2 kg płatki owsiane 0,4 kg słód biscuit 0,15 kg chmiel Hallertau Mittelfrueh 4,8% gr. 19 g drożdże Wyeast Belgian Witbier skórka starta z 3 dużych pomarańczy - 36 g kolendra 30 g curacao 20 g kleikowanie pszenicy w 10L wody dodanie 11L wody słód do 55C 65-62C - 50' 73-72C - 15' 76C-0' wysładzanie do 25L gotowanie 60' HM w 0' połowa przypraw w 50' połowa przypraw w 59' Fermentacja burzliwa 7 dni w 19-23C Edytowane 9 Lipca 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Na targowiskach stragany pełne owoców, postanowiłem zatem po 6 miesiącach Lambica na cichej dodać do niego te smakowite dary natury. Przygotowałem balon 15L i dwa słoiki 8L, w których zamontowałem rurki fermentacyjne. Do każdego z tych pojemników wlałem po 5L Lambica, resztę piwa zostawiając na dnie gąsiora, w którym odbywała się cicha. Następnie wsypałem do 1 słoika - 1,5 kg malin, 2 słoika - 1,5 kg wiśni i do balona - 1,5 kg jagód, w gąsiorze został na dalszą fermentację czyścioch. Teraz odstawię to na 1,5 miesiąca wzorując się w dalszym ciągu na Fruit Lambicu Codera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Zdjęcia Lambiców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Gratulacje!! Warmiński Konkurs Piw Domowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Gratulacje!! Warmiński Konkurs Piw Domowych Dzięki! Trzeba się Sąsiedzie na degustację piwa umówić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Trzeba się Sąsiedzie na degustację piwa umówić Pewnie, jak najbardziej; przecież "sędziemu się nie odmawia" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) # 80 Altbier III 22L 13Blg słód pale 2 kg słód pilzneński 1,5 kg słód monachijski 1 kg słód karmelowy strzegom 150 0,3 kg carafa I 0,1 kg chmiel Warrior 16% gr. 25 g chmiel Marynka 10% gr. 7 g chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,5% gr. 30 g drożdże S-33 52C-10' 62C-45' 72C-30' 76C-0' Wysładzanie do 27L Gotowanie 60min W + M - 60' 20 g L - 10' 10 g L - 2' Fermentacja burzliwa 7 dni w ok. 15C cicha 14 dni w 10-15C 170g/24L Edytowane 14 Września 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 To było zacne warzenie Witek konkretny, na pewno powalczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 (edytowane) # 81 American Wheat 23L 12Blg słód pszeniczny 2,42 kg słód pale 2 kg słód pszeniczny ciemny 0,5 kg carahell 0,15 kg biscuit 0,05 kg chmiel Cascade 8,6% gr. 16 g chmiel Chinook 11,6% gr. 16 g chmiel Tomahawk 12,8% gr. 16 g drożdże Danstar BRY-97 American West Coast słody wsypane do 50C 66C-60' 76C-0' Wysładzanie do 28L Gotowanie 60min po 6g każdego chmielu od początku po 5g każdego na ostatnie 10' po 5g każdego na ostatnią 1' Fermentacja burzliwa 9 dni w 17-19C cicha 7 dni w 17-19C 145g/23L Edytowane 20 Października 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 kaszka kukurydziana 0,4 kg Tak się spytam, a ta kaszka to po co?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 kaszka kukurydziana 0,4 kg Tak się spytam, a ta kaszka to po co?? Eksperymenty z surowcami niesłodowanymi, nie wpłynęło to w żaden sposób na smak. Pierwszy i ostatni raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Tak podejrzewałem, ale wolałem upewnic się u źródła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 (edytowane) # 82 American Barleywine 13L 20,5 Blg słód pale 5,38 kg słód monachijski 1 kg słód jasny niezidenetyfikowany (prawdopodobnie pilzneński) 0,62 kg słód karmelowy 150 0,3 kg carahell 0,2 kg słód karmelowy 300 0,15 kg chmiel Cascade 8,6% gr. 21 g chmiel Chinook 11,6% gr. 18 g chmiel Tomahawk 12,8% gr. 16 g drożdże Danstar BRY-97 American West Coast słody wsypane do 50C 66C-60' 76C-0' Po filtracji uzyskałem 16,5L brzeczki przedniej Gotowanie 60min po 11g każdego chmielu od początku 50' - 10 g Cascade, 7 g Chinook, 5 g Tomahawk Fermentacja brzeczka po schłodzeniu została wlana na gęstwę po American Wheat burzliwa 6 dni w 17-19C cicha 19 dni w 15-18C (po 7 dniach dodane 20g Cascade) *Wyszła bardzo kiepska wydajność, o którą posądzam zbyt krótkie zacieranie zbyt gęstego zacieru. # 83 American Amber Ale 11L 11,5 Blg Cienkusz uzyskany w wyniku wysładzania zacieru po Barleywine Chmiele: Cascade 8,6% gr. 19g, Hallertauer Mittelfrueh 4% gr. 7g Wysładzanie do 14L Gotowanie 60min 12g C od początku po 7g C i HM na ostatnie 10' Fermentacja burzliwa 6 dni w 17-19C cicha 18 dni w 15-18C (po 7 dniach dodane 20g Cascade) Edytowane 9 Listopada 2013 przez sirvantes bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 (edytowane) # 84 Brown Porter II 21L 11,5 Blg słód pale 3,5 kg słód brown 0,35 kg słód czerwony Strzegom 0,3 kg słód karmelowy 150 0,2 kg słód carafa II 0,17 kg chmiel Cascade 7,2% gr. 10 g chmiel Willamette 5,5% gr. 30 g drożdże Danstar Windsor słody wsypane do 50C (wraz z połową carafy) 68-65C-60' (na koniec druga połowa carafy) 76C-0' Wysładzanie do 26L Gotowanie 60min połowa C. i 20g W. od początku połowa C. i 10g W. na ostatnie 10' Fermentacja burzliwa 8 dni w 16-18C cicha 16 dni w ok. 18C Edytowane 14 Grudnia 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 21 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 (edytowane) # 85 Pumpkin Ale 21L 13,5 Blg słód pale 4,5 kg słód carahell 0,25 kg słód czerwony Strzegom 0,2 kg słód carafa II 0,03 kg dynia zapieczona z cukrem trzcinowym 1,75 kg chmiel Willamette 5,5% gr. 50 g drożdże US-05 mech irlandzki przyprawy (wszystkie zmielone w młynku): laska cynamonu 1,5 szt. imbir mielony 1 łyżeczka gałka muszkatołowa 0,5 szt. goździk 3 szt. słody wsypane do 50C 50C-20' dodana dynia 64-62C-70' 76C-0' Wysładzanie do 25L Gotowanie 60min 26g W. od początku 24g W. i mech irlandzki na ostatnie 10' przyprawy na ostatnie 5' Fermentacja burzliwa 7 dni w 17-18C cicha 17 dni w 17-18C 150g/22L Edytowane 14 Grudnia 2013 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 (edytowane) # 86 IPA Single Hop Mosaic 21L 15 Blg słód pale 5 kg słód monachijski 0,5 kg słód orkiszowy 0,5 kg słód czerwony Strzegom 0,3 kg chmiel Mosaic 11,1% gr. 63 g drożdże Wyeast West Yorkshire Ale gips piwowarski 1 łyżeczka 50C - wsypanie słodu 68-63C-80' 76C-0' Wysładzanie do 25L Gotowanie 60min 38g M. od początku 10g M. na ostatnie 10' 15g M. na ostatnią 1' Fermentacja burzliwa 7 dni w 18-21C cicha + 37g Mosaic na zimno Edytowane 3 Stycznia 2014 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) # 87 Imperial Stout 21L 22 Blg słód pale 5 kg słód monachijski 1 kg słód wędzony 1 kg słód karmelowy 150 0,4 kg słód karmelowy 300 0,3 kg słód carahell 0,28 kg słód biscuit 0,15 kg słód brown 0,15 kg słód czerwony Strzegom 0,125 kg słód carafa I 0,23 kg jęczmień palony 0,13 kg cukier 0,3 kg chmiel Chinook 11,6% gr. 50 g chmiel Hallertau Tradition 5% gr. 30 g chmiel Challenger 7,1% gr. 15 g drożdże Wyeast West Yorkshire Ale 55C - wsypanie słodu 67-63C-60' i 65-62C-30' na koniec 60 g jęczmienia palonego (resztka znaleziona przez przypadek na dnie kartonu ze słodami) Wysładzanie do 25L Gotowanie 60min 35g Chinook + 15 g Challenger od początku 30g HT na ostatnie 10' 15g Chinook na ostatnią 1' Fermentacja burzliwa 11 dni w 18C cicha 24 dni w 17-18C FG~6,5 95g/22L Edytowane 1 Lutego 2014 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) # 88 Pils Czeski IV 21L 12 Blg słód pilzneński 4 kg słód wiedeński 0,5 kg słód carapils 0,5 kg chmiel Challenger 7,1% gr. 40 g chmiel Saaz 5,5% gr. 30g drożdże Mauribrew Lager (1L starter) 55C - wsypanie słodu 62C-20' odebranie 1/3 zacieru dekokt: 72C-20' 100C-15' 72C-15' 76C-0' Wysładzanie do 25L Gotowanie 60min 25g Ch od początku 15g Ch w 30' 10g S na ostatnie 10' 20g S na ostatnią 1' Fermentacja burzliwa 16 dni w 9-11C cicha +50g Saaz gr. 14 dni w 0-5C 120g/22L Edytowane 10 Lutego 2014 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) # 89 Monachijskie Ciemne 21,5L 13 Blg słód monachijski 4,2 kg słód pilzneński 0,34 kg słód pale 0,26 kg słód karmelowy 150 0,35 kg słód karmelowy 300 0,1 kg słód carafa I 0,07 kg chmiel Challenger 7,1% gr. 25 g drożdże Mauribrew Lager (brzeczka nalana na "placek drożdżowy" po Pilsie) 55C - wsypanie słodu 62C-20' odebranie 1/3 zacieru dekokt: 72C-20' 100C-15' 72C-15' 76C-0' Wysładzanie do 25,5L Gotowanie 60min 25g Ch od początku Fermentacja burzliwa 14 dni w 10-11C cicha 14 dni w 5-10C 120g/22L Edytowane 24 Lutego 2014 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) # 90 Belgijski Dubbel II 22L 17 Blg słód pilzneński 4,5 kg słód monachijski 1,5 kg słód caramunich 0,25 kg słód caraamber 0,2 kg słód special B 0,2 kg chmiel Challenger 7,1% gr. 15 g chmiel Styrian Goldings 4,8% gr. 15 g belgijski cukier kandyzowany 600-700 EBC 0,25 kg drożdże Wyeast Belgian Abbey (starter 2L) 55C - wsypanie słodu 63C-40' 72C-30' 76C-0' Wysładzanie do 26L Gotowanie 60min 15g Ch + cukier od początku 15g SG ostatnie 10' Fermentacja burzliwa: 1, 2 dzień - 18C 3-11 dzień - 20C cicha 18 dni w 18-24C Edytowane 1 Marca 2014 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) # 91 Belgian Blond "STOCH" Ale IV 21L 15 Blg słód pale 3,7 kg słód pilzneński 1 kg słód orkiszowy 0,5 kg pszenica 0,4 kg słód carablond 0,25 kg chmiel Challenger 7,1% gr. 15 g chmiel Styrian Goldings 4,8% gr. 17 g cukier 0,2 kg drożdże Wyeast Belgian Strong Ale (starter 1L) 55C - wsypanie słodu i skleikowanej pszenicy 63C-40' 72C-30' 76C-0' Wysładzanie do 25L Gotowanie 60min 15g Ch + cukier od początku 17g SG ostatnie 10' Fermentacja burzliwa 1-3 dzień w 20C 4-5 - 22C 6 - 23C 7-13 - 24C cicha 16 dni w ok. 20C 140g/22L Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Nie wiedziałem, ze sledzisz skoki :-) Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) # 92 Oktoberfest VI 23L 13,5 Blg słód pilzneński 2 kg słód monachijski 1,5 kg słód wiedeński 1,5 kg słód caramunich 0,3 kg chmiel Challenger 7,1% gr. 25 g chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,8% gr. 20 g drożdże Wyeast Munich Lager (starter 1L) zacieranie metodą odwrotnej dekokcji 40C - wsypanie słodu 38-35C-30' odebranie 1/2 rzadkiego zacieru do drugiego garnka pozostałą gęstą część: 70C-20' gotowanie - 20' powrót zacieru rzadkiego do całości 68-65C-30' 76C-0' Wysładzanie do 27L Gotowanie 60min 25g Ch od początku 20g HM ostatnie 10' Fermentacja burzliwa: 11 dni w ok. 10C 5 dni w 10-12C 3 dni w 13-15C cicha 18 dni Edytowane 30 Marca 2014 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się