Barą Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) # 93 Bitter III 22L 11 Blg słód pilzneński 3,11 kg słód monachijski 0,56 kg słód pale 0,23 kg słód biscuit 0,25 kg słód carapils 0,2 kg chmiel Challenger 7,1% gr. 30 g chmiel East Kent Goldings 6% gr. 40 g drożdże WLP Irish Ale łyżeczka gipsu 55C - wsypanie słodu 68-65C-80' 76C-0' Wysładzanie do 26L Gotowanie 60min 30g Ch od początku 20g EKG ostatnie 10' 20g EKG ostatnia 1' Fermentacja burzliwa 6 dni w 18-19C cicha 19 dni w ok. 18C 50g/22L Edytowane 21 Marca 2014 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 (edytowane) # 94 IRA 21L 12,5 Blg słód pale 4,5 kg słód carared 0,5 kg jęczmień palony 0,1 kg chmiel Challenger 7,1% gr. 20 g drożdże WLP Irish Ale 55C - wsypanie słodu 73->60C-60' 76C-0' Wysładzanie do 25L Gotowanie 60min Ch od początku Fermentacja burzliwa 7 dni w 18C cicha 19 dni w 18C 95g/22L Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) # 95 Schwarzbier 22,5L 12,5 Blg słód monachijski 2,5 kg słód pilzneński 2 kg słód karmelowy 150 0,2 kg słód carafa I 0,25 kg chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,8% gr. 25 g drożdże Wyeast Munich Lager 55C - wsypanie słodu 63C-40' 72C-20' 76C-0' Wysładzanie do 27L Gotowanie 60min HM od początku Fermentacja burzliwa 18 dni w ok. 10C cicha 20 dni w ok. 10C 130g/22L Edytowane 7 Maja 2014 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) # 96 Żytni Witbier "ŻytoWit" 17L 12 Blg słód pilzneński 2 kg słód żytni 1 kg płatki żytnie bł. 0,4 kg płatki owsiane 0,3 kg słód carahell 0,15 kg chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,8% gr. 20 g drożdże WLP Belgian Saison skórka starta z 2 pomarańczy curacao 20 g kolendra 20 g 45C - wsypanie słodu i skleikowanych płatków owsianych 55C-10' 63C-50' 72C-20' 76C-0' Wysładzanie do 21L Gotowanie 60min HM od początku połowa przypraw na ostatnie 10' połowa przypraw na ostatnią 1' Fermentacja burzliwa 7 dni FG~2,8 80g/17L Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) # 97 Grodziskie II 23L 8 Blg słód pszeniczny 1,5 kg słód jęczmienny wędzony Bruntal 1 kg słód pszeniczny wędzony dębem 1 kg chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,8% gr. 30 g chmiel Styrian Goldings 4,8% gr. 30g drożdże S-33 mech irlandzki karuk 50C - wsypanie słodu 53C-10' 63C-40' 72C-15' 76C-0' Wysładzanie do 28L Gotowanie 60min 15 g HM i 15 g SG od początku 15 g HM i 15 g SG + łyżeczka mchu na ostatnie 10' Fermentacja burzliwa 3 dni w 18C 1 dzień w 19C 1 dzień w 20C cicha 2 dni + 9ml karuku FG~3 Blg 160g/21L Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) # 98 Rauchbier "Szwindel" 21,5L 13,5 Blg słód wędzony Bruntal 3,7 kg słód monachijski 1,3 kg słód caramunich 0,35 kg słód carafa I 0,09 kg chmiel Marynka 9% gr. 18 g chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,8% gr. 20 g drożdże Wyeast Munich Lager (piwo nalane na gęstwę po Schwarzbierze) zacieranie metodą odwrotnej dekokcji 40C - wsypanie słodu 38C-30' odebranie 1/2 rzadkiego zacieru do drugiego garnka pozostałą gęstą część: 70C-20' gotowanie - 20' powrót zacieru rzadkiego do całości 69-62C-40' 76C-0' Wysładzanie do 26,5L Gotowanie 60min M od początku HM ostatnie 10' Fermentacja burzliwa 15 dni w ok. 10C cicha 35 dni w ok. 10C 135g/22L P.S. Chyba lody śmietankowe są bardziej wędzone od wędzonego słodu Bruntal Edytowane 6 Czerwca 2014 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) # 99 Foreign Extra Stout "Dyngusowy" 21L 15 Blg słód pale 4,4 kg słód monachijski 0,7 kg słód caraaroma 0,2 kg słód kawowy 500 0,1 kg jęczmień palony 0,3 kg cukier trzcinowy ciemny 0,2 kg syrop kandyzowany 200 EBC 250 ml chmiel Marynka 9% gr. 35 g chmiel Hallertauer Mittelfruh 4,8% gr. 10 g chmiel East Kent Goldings 6% gr. 10 g drożdże WLP Irish Ale 50C - wsypanie słodu 68-64C-60' na koniec przerwy 1/2 jęczmienia palonego (0,15 kg) 76C-0' Wysładzanie do 26,5L Gotowanie 60min M od początku HM i EKG na ostatnie 10' Fermentacja burzliwa 7 dni w 20-19C cicha 15 dni w ok. 20C Edytowane 15 Maja 2014 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Na 100 warkę CDA będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Na 100 warkę CDA będzie? Chyba Saison:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) # 100 Saison II 21,5L 15 Blg słód pilzneński 3 kg słód wiedeński 1 kg słód ciemny pszeniczny 1 kg słód monachijski 0,5 kg słód biscuit 0,25 kg słód zakwaszający 0,1 kg cukier 0,15 kg chmiel Marynka 9% gr. 23 g chmiel Styrian Goldings 4,8% gr. 25 g drożdże WLP Belgian Saison 50C - wsypanie słodu 63C-60' 72C-20' 76C-0' Wysładzanie do 25,5L Gotowanie 60min M od początku SG + cukier na ostatnie 10' Fermentacja burzliwa 2 dni w 19C 7 dni w 20-21C cicha 21 dni w 20-23C 160g/22L Edytowane 6 Czerwca 2014 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) # 101 American Wheat II słód pszeniczny 2,5 kg słód pilzneński 2 kg słód carahell 0,25 kg chmiel Amarillo 8,5% gr. 20 g chmiel Ahtanum 6% gr. 20 g chmiel Mosaic 12% gr. 20 g drożdże US-05 50C - wsypanie słodu 66-63C-60' 76C-0' Wysładzanie do 24,5L Gotowanie 60min Po 4g każdego chmielu na początku gotowania Po 8g każdego chmialu na ostatnie 10' Po 8g każdego chmielu na ostatnią 1' Fermentacja burzliwa 7 dni w 19-20C cicha 9 dni w 20-21C + 30g Cascade 120g/22L Edytowane 25 Maja 2014 przez sirvantes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się