jacer Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Lager wielozbożowy. piana: bardzo obfita, napełnia cały kufel, średnio pęcherzykowa, gęsta, trwała, zapach: słodowy, mały zapach chmielu, po zanurzeniu nosa w kuflu jakiś niepokojący zapach, lekki siarkowodór, kolor: słomkowy, klarowne, smak: pełny, czysty, lekko słodowy, goryczka wyczuwalna, przyjemna, wysycenie: trochę za duże, szczypiące. Bardzo smaczne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Lager wielozbożowy. piana: bardzo obfita, napełnia cały kufel, średnio pęcherzykowa, gęsta, trwała, zapach: słodowy, mały zapach chmielu, po zanurzeniu nosa w kuflu jakiś niepokojący zapach, lekki siarkowodór, kolor: słomkowy, klarowne, smak: pełny, czysty, lekko słodowy, goryczka wyczuwalna, przyjemna, wysycenie: trochę za duże, szczypiące. Bardzo smaczne piwo. Rozumiem, że degustując, nie wyczułeś złożonego zasypu tego piwa? pszenicy, żyta itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Nie, nic takiego nie wyczułem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 "Złożoność" to humbug. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Nie pokuszę się o recenzję, gdyż piwo degustowałam ze Slotishem w ramach wspólnego panelu degustacyjnego jakiś czas temu i nie notowaliśmy podczas degustacji Jednak zaskoczyło mnie to piwo (pozytywnie), bo trochę w smaku było jak witbier. Może dlatego, że wówczas było jeszcze młode? Może przez składniki? Nie wiem, ale takie sprawiało wrażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżony Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Rozumiem, że degustując, nie wyczułeś złożonego zasypu tego piwa? pszenicy, żyta itd... Jak smakuje pszenica w piwie? Pytam serio, bo nie zauważyłem różnic w smaku np. pilsa z dodatkiem pszenicy. A znam takich, którzy z wielkim uporem deklarują, że czują pszenicę w Duvelu. Na etykiecie w składzie owszem jest, na nieszczęście dla nich, używają ją w produkcji w postaci syropu GF... Nie wspominając już o koledze z sąsiedniego forum, któremu podczas oceny GCh2011 przeszkadzał... zapach słodu orkiszowego, którego de facto było AŻ 5% w zasypie: Zapach: Delikatny słodowo chmielowy czuć dobry chmiel trochę przeszkadza mi wybijający się zapach słodu orkiszowego. Może moje receptory są upośledzone pod tym względem? Nie mówię tutaj, że rodzaj użytego zboża nie ma wpływu na końcowy efekt smakowy, bo na naszym bezglutenowym ze sorga, prosa, gryki i kukurydzy nawet daltonista smakowy by się poznał, że to był zupełnie kosmiczny zasyp. Ale takie zboża jak pszenica zwykła, czy orkiszowa wydają mi się zupełnie neutralne jeśli chodzi o wpływ na aromat/smak w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Zgadzam się z dżonym. Tez mnie śmieszy jak ludzie piszą iż czują słód pszeniczny w piwie. Czują, bo przeczytali na etykiecie. slotish, czy Wielozbożowe to to samo piwo co Polskie zboża, bo już zgłupłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Ja tam kiedyś dostałem butelkę od Rex5555a, opisane było że jakieś jasne. Piję i mówię: cholera, na pewno pszenicy dosypał (a nie lubię słodu pszenicznego w jęczmiennych piwach). Zerkam na jego zapiski piwowarów i proszę: słód pszeniczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 (edytowane) Jak smakuje pszenica w piwie? Pytam serio, bo nie zauważyłem różnic w smaku np. pilsa z dodatkiem pszenicy. Ja też nie wiem, dlatego pytałem się Jacera Zauważyłem, że to piwo jest odrobinę oleiste ( może od żyta? ) i wg mnie jednak nie smakuje jak piwo ze 100% słodu jęczmiennego. Ale takie zboża jak pszenica zwykła, czy orkiszowa wydają mi się zupełnie neutralne jeśli chodzi o wpływ na aromat/smak w piwie. To czemu zatem stosujesz dodatki słodu orkiszowego? Np w grodziskim? Czy wspomnianym zasypie do GCH? slotish, czy Wielozbożowe to to samo piwo co Polskie zboża, bo już zgłupłem? Tak, to jest to samo piwo. Edytowane 27 Marca 2012 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Oleistość rzeczywiście pochodzi od żyta. Owies rzeczywiście daje łuskowaty, gorzki posmak. Ale to wszystko w ilościach rzędu 20%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżony Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 To czemu zatem stosujesz dodatki słodu orkiszowego? Np w grodziskim? Czy wspomnianym zasypie do GCH? Żeby podbić białko ze względu na pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 A mi to piwko ( było troszkę młodsze niż to, które Jacer smakował) bardzo smakowało. A jak doliczyć wysiłek w nie włożony to daje dodatkowe plusy za wytrwałość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się