vronka Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Witajcie, dziś zlałem do butelek swoje 2 piwo z brewkita. Zrobiłem coopers pszeniczny, zamiast cuktu użyłem suchy ekstrakt pszeniczny. Piwo ładnie pachnie i w smaku nie czuć nic złego. Moja obawa to ciemny osad po pianie na ściankach fermentatora - poprzednim razem (coopers lager) nie był taki ciemny i nie było go tak dużo. Do tego kawałki tego osadu pływały po powierzchni i wpałdo mi tego troche do ostatnich 2 butelek. Czy ten osad to norma i czy te ostatnie butelki będą do wypicia czy do wylania? Dzięki za odpowiedzi bubuś 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 tak taki osad to normalna rzecz przy fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Toż to przepiękne pozostałości po fermentacji. Wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vronka Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Wow ale tempo odpowiedzi:) Dzięki za uspokojenie - a to, że resztki wpadły do butelek w czymś przeszkadza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 pomóc na pewno nie pomoże, ale nie powinno też jakoś dramatycznie źle wpłynąć na piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Jak poprawnie doczekałeś końca fermentacji, to pozostałości po burzliwej już ładnie przylegały do ścianek fermentora, a te, które były w samej cieczy też pięknie opadły na dno. Jeśli wiec nie pomerdałeś baniakiem żeby zmyć te ze ścianek lub wzburzyć te z dna - to nic Ci się do piwa nie dostanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się