stach Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Drodzy piwowarzy zwracam się do Was z wielką prośbą.. jestem tu nowy.. i po raz pierwszy miałem zamiar uwarzyć sobie ( a i swoim bliskim... )piwa.. Zamówiłem stosowny zestaw startowy wraz z surowcami... w czesie zamawiania podkreśliłem że nigdy tego nie robiłem.. i bedzie to mój pierwszy raz.. i prosiłem tez o szczegółówą recepturę.. i miła panienka potwierdziła że zrozumiała.. Wczoraj otrzymałem przesyłke.. ani jednej instrukcji czy receptury.. juz nie wspomne o obiecanej literaturze ale za to dzienniki piwowara!!!! Moja prosba.. gdzie mógłbym nabyć jakąkolwiek literaturę , przepisy lub instukcje.. krok po kroku aby w koncu te piwo uwazyć.. z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Napisz, jakie surowce zamówiłeś. Wszelkie potrzebne instrukcje znajdziesz na: http://www.wiki.piwo.org/Strona_g%C5%82%C3%B3wna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 w zestawie otrzymałem puszkę LAGER Brewmaker Essenitial Beer Kits oraz mieszanke suchego ektraktu BA brew-kit PLUS a za link dzięki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Postępuj zgodnie z tymi instrukcjami: http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 dzięki tylko mam jeden problem.. ani od producenta ani też w tej recepturze nie wymienione jest ile suchego ekstraktu i kiedy mam użyć... Może to dla was śmieszne ale dla nowicjusza jest tu pierwszy problem.. Ja w swoim zestawie nie otrzymałem ani receptury ani też opisu postepowania.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Całość. http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita#-_z_dodatkiem_ekstraktu_s.C5.82odowego Zanim zadasz następne pytania przeczytaj proszę to co uprzednio linkowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 No to instrukcję masz na wiki. Suchego ekstraktu wsyp ile masz - bo pewnie masz 1kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 dziękuję za informacje.. możecie sie ze mnie trochę "ponabijać".. ale skoro zgodnie z Waszymu zaleceniami wsypie całość suchego ekstraktu do warki .. ale przy butelkowaniu potrzeba jeszcze kilku gram na kazdą butelke.. a więc skąd?? dokupić nowy czy tez nie wsypyać całości??? a może użyć glukozy.. choć wolałbym uzywać tylko ekstraktu.. Dlatego sa moje pytania.. moze szczegółowe ale chcę się uczyć w miarę przemyslanej roboty.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziesz na stronach, do których linki Ci podaliśmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Do refermentacji cukier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pinio113 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam, mam za sobą pierwszą warkę z brew kita- aktualnie "dojrzewa" w piwnicy. Zanim ją zrobiłem przeczytałem całą Piaskownicę Piwowarską na forum i pooglądałem sporo na youtube ( wystarczy wpisać piwo domowe w wyszukiwarce ). To jest dość czasochłonne ale pozwala mniej więcej orientować się czego nie wiesz i o co pytać. Obawiam się, że dążąc do jak najlepszego piwa i warząc w domu na swoje potrzeby przez kilka lat będziemy mieli coraz to nowe pytania ale podstawy są dobrze opisane w piaskownicy. [media] [/media] To mi pomogło ( oprócz piaskownicy ) jak robiłem swoje piwko. Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez pinio113 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Dwa dni temu juz pierwszy kroczek zrobiłem.. zgodnie z Waszymi sugestiami i radami. .. Po lekturach które podaliście jako obowiązkowe.. wcale się moich naiwnych pytań nie wstydze.. wstydziłbym sie gdybym nie spróbował.. A tak ... rurka bulgoce... za 5 dzionków rozlewam... i mam nadzieje że z pożytkiem.. Jeszce raz dziękuje za rady!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Nadużywasz dwu- i trzy-kropka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Dwukropka nie ma w jego poscie żadnego Dwukropek wygląda tak - : Dwie kropki zamiast wielokropka to interpunkcyjna niezdarność, taki zespół znaków jest nieprawidłowy (albo jedna, albo trzy kropki), podobnie jak dwa wykrzykniki, czy dwa pytajniki. Pewnie pozostałość po GG. A nadużywanie wielokropków powoduje, że wszystko wygląda, jakbyś mówił zdyszany po sprincie do uciekającego autobusu A tak już całkowicie poza tematem - skąd wiesz, że za pięć dni rozlewasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Tak założyłem... ale to moze być troche wcześniej lub troche póżniej to wszystko od tego bulgotania zależy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi