gradagala Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Cienkusz z warki 17 został podrasowany syropem Herbapolu Cytrynowym 0,42l. Chmielone 8gr Lublinem 60 minut. Drożdże 3787 Trapist High Grafity. Z 12blg zeszło do 1blg. Butelkowano z 50gr cukru + każda butelka 2 tabletki słodzik. Wyszło 15 x 0,5l. Zabutelkowano 10.04.2013. Wysłane z mojego HTC Desire Z za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Warka #17 przelana na cichą. Blg zeszło do 6,0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 06.05.2013 Warka #17 rozlana. 93g cukru. Wyszło 28x0,5l oraz 1x0,33l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 19 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Sezon 2013/2014 czas zacząć !!! Po dłuższej przerwie czas rozpocząć warzenie. W browarze pojawiły się: nowe mieszadło, prezent na urodziny ;-) nowy śrutownik, młynek. Młynek do kawy, wypatrzony na alledrogo za około 50 zł. Po pierwszym śrutowaniu jestem bardzo mile zaskoczony, po podłączeniu pod wiertarkę wydajność ma ok 4 kg/15 minut. Ma regulację grubości i mimo swojego wieku wygląda solidnie. Mam nadzieję że będzie mi długo służył. w planach jest jeszcze chiński refraktometr ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 19 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Warka #18 Pszeniczne warzone gdzieś w maju 2013 ;-) warka już dawno wypita, dodaję żeby nie zaginęło bo piwko było dobre ;-) SKŁADNIKI Słód Pilzneński - 2.000 kg Słód Pszeniczny - 1,850 kg Płatki pszenne - 0,900 kg Płatki owsiane - 0,500 kg Otręby pszenne - 0,150 kg Słód Carared - 0,050 kg Drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity ZACIERANIE Słody wsypano do 18l wody 45oC - podgrzewanie 62oC - 60' 72oC - 35'' 78oC - 1' WYSŁADZANIE 75oC - do 23 l CHMIELENIE 60' - 15 g Lubelski 20' - 10 g Citra 5' - 3 g Kolendra, 6 g Curacao, 88 g swieża skórka pomarańczy0,300 kg Miód Gryczany FILTRACJA 23,0 l brzeczki CHŁODZENIE 7h do temp. 29oC FERMENTACJA Gęstwa po warce 16. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 19.10.2013 Warka # 19 w stylu German Pils Plan wg Beersmith BLG - 12,0 IBU - 31,5 SRM - 4,1 SKŁADNIKI Słód Pilzneński Strzegom 3,9 EBC - 4,000 kg Słód Wiedeński Weyermann 7,9 EBC - 0,200 kg Słód Zakwaszający Weyermann 6 EBC - 0,100 kg Słód Bursztynowy Strzegom 70 EBC - 0,100 kg Chmiel Marynka - 20 g Chmiel Tettnanger - 5 g Drożdże Saflager W-34/70 ZACIERANIE 63oC - 20' 73oC - 40' 78oC - 1' WYSŁADZANIE 80oC - do objętości 17L CHMIELENIE 60' - 20g Marynka 20' - 5g Tettnanger CHŁODZENIE 15h - do temp. 14oC FERMENTACJA Rozkręcona na mieszadle 1/3 saszetki. Fermentacja rozpoczęta w pomieszczeniu z temp. 14oC. UWAGI - Do warzenia użyłem słodów które miały być wykorzystane 8 m-cy temu. Słody ześrutowane czekały i niestety wydajność z nich dużo niższa niż oczekiwałem, ale szkoda było wyrzucać. Wydajność wyszła na poziomie 61%. Tak niskiej jeszcze nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 (edytowane) Warka # 20 w stylu Weizen - Pszeniczne Plan wg Beersmith BLG - 12,7 IBU - 13,9 SRM - 5,0 SKŁADNIKI Słód Pilzneński Strzegom 3,9 EBC - 2,500 kg 41,5% Słód Pszeniczny Strzegom 3,9 EBC - 2,000 kg 33,2% Słód Pszeniczny Ciemny Steinbach 15 EBC - 0,700 kg 11,6% Słód Pszeniczny Jasny Steinbach 3,9 EBC - 0,630 kg 10,4% Słód Carahell Wyermann 25 EBC - 0,200 kg 3,3% Chmiel Citra - 15 g Drożdże Fermentis Safbrew WB-06 ZACIERANIE 50oC -> 44oC - 90' 65oC - 30' 74oC - 30' 78oC - 1' WYSŁADZANIE 75oC - do zakładanego blg 12,7 CHMIELENIE 60' - 10g Citra 20' - 5g Citra CHŁODZENIE 1h - do temp. 27oC FERMENTACJA 2/3 saszetki. Rehydratacja ok. 1 h. Fermentacja rozpoczęta w pomieszczeniu z temp. 22oC. UWAGI - Wysładzanie jak zwykle przy pszenicy... 2h, ale szybko zleciało przy Baltic Porterze. - Wydajność bardzo fajna ok. 86%. Nauczony doświadczeniem zakładałem ok 72% i 25 litrów piwa. Ale zapomniałem że w browarze pojawił się nowy śrutownik ;-) Więc przy zakładanym blg wyszło po sam czubek fermentatora.(30 litrów), tak dużej warki jeszcze nie miałem. Ostatecznie po przeliczeniach wyszło 86 % i myślę że to nie jest ostatnie słowo ;-) - Dziś rano piwo postanowiło uciec. Fermentacja ruszyła i na pianę zostało ok. 2-3 cm wolnej przestrzeni w fermentatorze. Początkowa fermentacja w temp. 21oC. - Zakładam tylko fermentacje burzliwą ok. 14 dni, więc młoda pszenica w sam raz będzie na Andrzejki. Edytowane 21 Października 2013 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 (edytowane) Warka # 21 bezstylowe - Dyniowe BLG - 15,5 IBU - 24,4 SRM - 9,5 SKŁADNIKI Słód Monachijski I Strzegom 12 EBC - 2,200 kg 43,0% Słód Pilzneński Strzegom 3,9 EBC - 1,200 kg 23,4% Słód Wiedeński Strzegom 8 EBC - 1,000 kg 19,5% Słód Pszeniczny Strzegom 3,9 EBC - 0,300 kg 5,9% Słód Carahell Wyermann 25 EBC - 0,220 kg 4,3% Chmiel Willamette - 0,020 kg Dynia - 1,200 kg Cukier Trzcinowy - 0,020 kg Cukier Kandyzowany - 0,200 kg Skórka Cytrynowa suszona - 3g Skórka Pomarańczowa suszona - 5g Cynamon - 4g Imbir - 3g Gałka Muszkatałowa - 2g Ziele Angielskie - 2 szt. Łuska gryczana - 0,450 kg Drożdże Fermentis Safbrew S-33 ZACIERANIE Dynia posypana cukrem trzcinowym trafiła na 60' do piekarnika temp. 200oC 63oC - 10' - wrzucono dynię 62oC - 20' 73oC - 20' - pod koniec dodana łuska gryczana 78oC - 1' WYSŁADZANIE 75oC - do blg ok. 12,5 CHMIELENIE 120' - 20g Willamette 20' - cukier kandyzowany 15' - 20g Willamette 5' - pozostałe dodatki CHŁODZENIE 18h - do temp. 15oC FERMENTACJA Starter 1/3 saszetki. UWAGI - Wysładzanie zawaliłem. Zbytnio rozcieńczyłem brzeczkę. Sytuacje musiałem ratować długim gotowaniem. - Łuska gryczana - świetny pomysł. Polecam, rewelacyjnie sprawdza się przy wysładzaniu. - Wyszło 18 L. Końcowe blg 15,5. Wydajność 76%. Edytowane 31 Października 2013 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 (edytowane) Warka #20 rozlana do butelek. Zeszło do 1,5 blg 230 gr do refermentacji - 2,8 Edytowane 2 Listopada 2013 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 04.11.2013 Warka # 22 w stylu German Pilsner BLG - 11,5 IBU - 25,4 SRM - 4,0 SKŁADNIKI Słód Pilzneński Strzegom 3,9 EBC - 5,000 kg 90,9% Słód Monachijski I Strzegom 12 EBC - 0,350 kg 6,4% Słód Karmelowy Strzegom 150 EBC - 0,100 kg 1,8% Słód Zakwaszający Weyermann 3-7 EBC - 0,050 kg 0,9% Chmiel Marynka - 0,010 kg Chmiel Sybilla - 0,015 kg Chmiel Tettnanger - 0,015 kg Chmiel Saaz - 0,010 kg Drożdże Fermentis Saflager S-23 Drożdże Fermentis Saflager W-34/70 ZACIERANIE Woda 65oC wrzucono słody 63oC - 30' odebrano 1/3 dekokt 72oC - 15' dekokt 100oC - 10' dekokt zwrócono dekokt 72oC - 30' 78oC - 1' WYSŁADZANIE 75oC - do objętości 32 l. CHMIELENIE 60' - 10g Marynka, 15g Sybilla 30' - 10g Saaz 15' - 15g Tettnanger CHŁODZENIE 24h - do temp. 9oC FERMENTACJA Brzeczkę uzupełniono przegotowaną chłodną wodą do uzyskania 11,5 blg. 16,0 l - zaszczepiono drożdżami Fermentis Saflager S-23 /suche prosto z saszetki 21,0 l - dodano do fermentatora z gęstwą W-34/70 po piwie #19. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 04.11.2013 Warka #19 przelana na cichą. Blg 3,8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Warka #19 poszła do butelek. Wyszło 34 x 0,5l. Refermentacja 113 g cukru - 2,3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 17.11.2013 Warka # 23 w stylu Russian Imperial Stout BLG - 24,5 IBU - 50,5 SRM - 23,8 SKŁADNIKI Słód Pale Ale Strzegom - 5,000 kg 55,0% Słód Monachijski II Strzegom - 1,000 kg 11.0% Słód Monachijski I Strzegom - 1,000 kg 11.0% Słód Wiedeński Strzegom - 0,850 kg 9,0% Słód Karmelowy Strzegom 150 - 0,200 kg 3,0% Słód Bursztynowy Strzegom - 0,200 kg 3,0% Słód Pszeniczny Strzegom - 0,200 kg 3,0% Słód Orkiszowy Weyermann - 0,200 kg 3,0% Słód Caramunich II Weyermann - 0,200 kg 3,0% Słód Wędzony Weyermann - 0,100 kg 1,0% Słód Barwiący - 0,100 kg 1,0% Cukier Kandyzowany - 0,300 kg 3,0% Chmiel Chinook - 0,044 kg Chmiel East Kent Goldings - 0,033 kg Chmiel Willamette - 0,010 kg Drożdże Wyeast 1728 Scottish Ale - gęstwa od kolegi naim ZACIERANIE Woda 65oC wrzucono słody 62oC - 50' 72oC - 15' 78oC - 1' WYSŁADZANIE 75oC - do objętości. CHMIELENIE 60' - 33g East Kent Goldings, 24g Chinook, 300 g Cukier Kandyzowany 30' - 20g Chinook 15' - 10g Williamette CHŁODZENIE 12h - do temp. 7oC FERMENTACJA Fermentacja rozpoczęta w pomieszczeniu z temp. 12-13oC. Wyszło18,5 l - 24,5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) 27.01.2014 Warka # 24 w stylu Weizen BLG - 13,5 IBU - 14,6 SRM - 3,3 SKŁADNIKI Słód Pilzneński Optima - 2,400 kg 48,0% Słód Pszeniczny Optima - 2,600 kg 52.0% Chmiel Marynka - 19 g. Drożdże Fermentis Safbrew WB06 - gęstwa ZACIERANIE Woda 48oC wrzucono słody 44oC - 45' - odebrano dekokt 63 - 64oC - 30' 74 - 73oC- 15' 100oC - 10' - zwrócono dekokt 65oC - 30' 72oC - 15' 78oC - 1' WYSŁADZANIE 75oC - do objętości. CHMIELENIE 60' - Marynka 19g. CHŁODZENIE 12h - do temp. 16oC FERMENTACJA Fermentacja rozpoczęta w pomieszczeniu z temp. 18oC. Wyszło 25 l - 13,5 blg. Edytowane 28 Stycznia 2014 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 29.01.2014 Warka # 25 w stylu Czeska Dziesiątka BLG - 10,5 IBU - 22,1 SRM - 4,2 SKŁADNIKI Słód Pilzneński Optima - 3,300 kg 78,0% Słód Monachijski II Weyermann - 0,500 kg 12% Słód Bursztynowy Strzegom - 0,250 kg 6% Słód Pszeniczny Strzegom - 0,200 kg 5% Chmiel Marynka - 30 g. Chmiel Lubelski - 10 g. Drożdże Saflager W34/70 ZACIERANIE Woda 53oC wrzucono słody 50oC - 15' odebrano dekokt 66oC- 15' 72oC- 35' 100oC - 10' - zwrócono dekokt 63oC - 15' 73oC - 20' 78oC - 1' WYSŁADZANIE 75oC - do objętości. CHMIELENIE 60' - Marynka 20g. 30' - Marynka 10g. 15' - Lubelski 10g. CHŁODZENIE 12h - do temp. 8oC FERMENTACJA Fermentacja rozpoczęta w pomieszczeniu z temp. 12oC. Wyszło 30 l - 10,8 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 15.02.2014 Warka 24 zabutelkowana Nagazowanie 3,4v Wyszło 27x0,5 + 1x0,33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 16.02.2014 Warka # 26 w stylu Weizen BLG - 12,0 IBU - 12,0 SRM - 4,0 SKŁADNIKI Słód Pszeniczny Optima - 2,600 kg 52,0% Słód Pilzneński Optima - 2,300 kg 46,0% Słód Carared Weyermann - 0,100 kg 2,0% Chmiel Lubelski - 10 g. Drożdże WB06 - gęstwa po warce 24 ZACIERANIE Woda 43oC wrzucono słody 40oC - 60' 63oC- 30' 73oC- 30' 78oC - 1' WYSŁADZANIE 75oC - do objętości. CHMIELENIE 60' - Lubelski 30 g. CHŁODZENIE 12h - do temp. 9oC FERMENTACJA Fermentacja rozpoczęta w pomieszczeniu z temp. 22oC. Wyszło 23 l - 12,1 blg. UWAGI - duży osad po bardzo dużym przełomie, - brzeczka poszła do brudnego fermentatora z gęstwą po warce 24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) Warka 27 zacieranie 18.02.2014 piwo w stylu Czeska Dziesiątka SKŁADNIKI Słód Pilzneński Słód Monachijski Słód Carapils Chmiel Hellertauer-Tradition Drożdże W 34/70 Zacieranie dekokcja jednowarowa blg początkowe 10,8 blg końcowe 2,5 nagazowanie 2,4 vol ibu 21,2 ebc 4,9 05.03.2014 rozlane Edytowane 19 Marca 2014 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) Warka 28 zacieranie 28.02.2014 piwo w stylu German Pils SKŁADNIKI Słód Pilzneński Słód Monachijski I Słód Carapils Słód Zakwaszający Słód Bursztynowy Drozdże W 34/70 Zacieranie wzmocniona dekokcja dwuwarowa blg początkowe 12,0 blg końcowe 1,5 nagazowanie 2,5 vol ibu 19,6 ebc 3,1 rozlane 19.03.2014 Edytowane 19 Marca 2014 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) Warka 26 rozlana 05.03.2014 nagazowanie 3,7 vol Edytowane 19 Marca 2014 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 (edytowane) Warka 29 zacieranie 06.03.2014 piwo w stylu Dunkelweizen SKŁADNIKI Słód Pszeniczny Optima Słód Monachijski I Strzegom Słód Karmelowy Ciemny Optima Słód Carared Weyermann Chmiel Marynka Drozdże WB06 Zacieranie dekokcja jednowarowa blg początkowe 13,8 blg końcowe 2,5 nagazowanie ibu 15,4 ebc 13,5 rozlane Edytowane 18 Marca 2014 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Warka 30 zacieranie 17.03.2014 piwo w stylu Oktoberfest / Marcowe SKŁADNIKI Słód Wiedeński Strzegom Słód Monachijski Optima Słód Pilzneński Optima Słód Melanoidowy Słód Karmelowy 150 Strzegom Słód Caramunich I Weyermann Słód Carared Weyermann Chmiel Hallertau Tradition Drozdże W34/70 Zacieranie dekokcja jednowarowa blg początkowe 13,1 blg końcowe 2,5 nagazowanie ibu 31,4 ebc 10,9 rozlane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) Warka 31 zacieranie 18.03.2014 piwo w stylu Czeska Dziesiątka SKŁADNIKI Słód Pilzneński Optima Słód Carared Weyermann Słód Bursztynowy Strzegom Słód Zakwaszający Chmiel Marynka, Lubelski Drozdże W34/70 Zacieranie dekokcja jednowarowa blg początkowe 11 blg końcowe nagazowanie ibu 21,4 ebc 4,5 rozlane Edytowane 19 Marca 2014 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 3 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 Reaktywacja Browaru po kilkuletniej przerwie. Dużo się zmieniło w Browarze: - pojawił się Klarstein 30L, - kocioł do pasteryzacji 25L, - browar zmienił lokalizację - skończyło się latanie po 4 piętrach. Browar przeniósł się na ok. 20 m2. Nowe miejsce i piękno okolicznej przyrody determinują mnie do nowej spójnej nazwy Nowego-Starego browaru. Od teraz - Browar Olszynowy. Zapiski ok 5-7 warek, które były warzone sporadycznie w tej kilkuletniej przerwie - zaginęły - może uda się je odtworzyć jak odnajdą się zapiski papierowe. Póki co warzenie odbywa się w nowopowstającym pomieszczeniu, więc warunki takie sobie, ale za to lokal powstaje "z głową" i docelowo będzie tak jak chcę Lokalizacja Browaru Dobrzyca ok. Piły woj. wielkopolskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 3 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 (edytowane) Warka 32 Pierwsze - czarny kapsel zacieranie 04.04.2019 fermentacja od 05.04.2019 przelane na cichą 21.04.2019 kapslowane 12.05.2019 blg początkowe 14,5; blg końcowe 8,7 alk. 5,15 ibu 25,5 piwo w stylu German Pils SKŁADNIKI Słód Pilzneński 5,0 Słód Monachijski I 1,0 Słód Cookie 0,2 Drozdże W 34/70 ZACIERANIE Woda 56oC wrzucono słody 55oC - 10' 62oC- 20' 72oC- 40' 78oC - 1' WYSŁADZANIE 75oC - do objętości 27L CHMIELENIE 70' - Marynka 30g. 25' - Marynka 20g. 10' - Lubelski 10g. CHŁODZENIE 12h - do temp. 11oC Wyszło 25L - 14,5 blg do refermentacji - 125g glukozy - planowane nagazowanie 2,2 wyszło 27x0,5 uwagi: Ciężko wyczuć klarsteina Celowane w ok 12blg wyszło ok. 14,5 blg. Edytowane 4 Czerwca 2019 przez gradagala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się