Skocz do zawartości

Browar Olszynowy


Rekomendowane odpowiedzi

Cienkusz z warki 17 został podrasowany syropem Herbapolu Cytrynowym 0,42l. Chmielone 8gr Lublinem 60 minut. Drożdże 3787 Trapist High Grafity. Z 12blg zeszło do 1blg. Butelkowano z 50gr cukru + każda butelka 2 tabletki słodzik.

Wyszło 15 x 0,5l. Zabutelkowano 10.04.2013.

 

Wysłane z mojego HTC Desire Z za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Sezon 2013/2014 czas zacząć !!!

Po dłuższej przerwie czas rozpocząć warzenie.

W browarze pojawiły się:

  • nowe mieszadło, prezent na urodziny ;-)
  • nowy śrutownik, młynek. Młynek do kawy, wypatrzony na alledrogo za około 50 zł. Po pierwszym śrutowaniu jestem bardzo mile zaskoczony, po podłączeniu pod wiertarkę wydajność ma ok 4 kg/15 minut. Ma regulację grubości i mimo swojego wieku wygląda solidnie. Mam nadzieję że będzie mi długo służył.

  • w planach jest jeszcze chiński refraktometr ;-)

post-4504-0-13976900-1382198629_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #18 Pszeniczne

 

warzone gdzieś w maju 2013 ;-) warka już dawno wypita, dodaję żeby nie zaginęło bo piwko było dobre ;-)

 

 

SKŁADNIKI

 

Słód Pilzneński - 2.000 kg

Słód Pszeniczny - 1,850 kg

Płatki pszenne - 0,900 kg

Płatki owsiane - 0,500 kg

Otręby pszenne - 0,150 kg

Słód Carared - 0,050 kg

 

Drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity

 

 

ZACIERANIE

Słody wsypano do 18l wody 45oC - podgrzewanie

62oC - 60'

72oC - 35''

78oC - 1'

 

 

WYSŁADZANIE

75oC - do 23 l

 

 

CHMIELENIE

60' - 15 g Lubelski

20' - 10 g Citra

5' - 3 g Kolendra, 6 g Curacao, 88 g swieża skórka pomarańczy0,300 kg Miód Gryczany

 

 

FILTRACJA

23,0 l brzeczki

 

 

CHŁODZENIE

7h do temp. 29oC

 

 

FERMENTACJA

Gęstwa po warce 16.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19.10.2013

 

Warka # 19 w stylu German Pils

 

Plan wg Beersmith

BLG - 12,0

IBU - 31,5

SRM - 4,1

 

SKŁADNIKI

 

Słód Pilzneński Strzegom 3,9 EBC - 4,000 kg

Słód Wiedeński Weyermann 7,9 EBC - 0,200 kg

Słód Zakwaszający Weyermann 6 EBC - 0,100 kg

Słód Bursztynowy Strzegom 70 EBC - 0,100 kg

 

 

Chmiel Marynka - 20 g

Chmiel Tettnanger - 5 g

 

Drożdże Saflager W-34/70

 

 

ZACIERANIE

 

63oC - 20'

73oC - 40'

78oC - 1'

 

 

WYSŁADZANIE

 

80oC - do objętości 17L

 

 

CHMIELENIE

 

60' - 20g Marynka

20' - 5g Tettnanger

 

CHŁODZENIE

 

15h - do temp. 14oC

 

 

FERMENTACJA

 

Rozkręcona na mieszadle 1/3 saszetki. Fermentacja rozpoczęta w pomieszczeniu z temp. 14oC.

 

 

UWAGI

 

- Do warzenia użyłem słodów które miały być wykorzystane 8 m-cy temu. Słody ześrutowane czekały i niestety wydajność z nich dużo niższa niż oczekiwałem, ale szkoda było wyrzucać. Wydajność wyszła na poziomie 61%. Tak niskiej jeszcze nie miałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 20 w stylu Weizen - Pszeniczne

 

Plan wg Beersmith

BLG - 12,7

IBU - 13,9

SRM - 5,0

 

SKŁADNIKI

 

Słód Pilzneński Strzegom 3,9 EBC - 2,500 kg 41,5%

Słód Pszeniczny Strzegom 3,9 EBC - 2,000 kg 33,2%

Słód Pszeniczny Ciemny Steinbach 15 EBC - 0,700 kg 11,6%

Słód Pszeniczny Jasny Steinbach 3,9 EBC - 0,630 kg 10,4%

Słód Carahell Wyermann 25 EBC - 0,200 kg 3,3%

 

Chmiel Citra - 15 g

 

Drożdże Fermentis Safbrew WB-06

 

 

ZACIERANIE

 

50oC -> 44oC - 90'

65oC - 30'

74oC - 30'

78oC - 1'

 

 

WYSŁADZANIE

 

75oC - do zakładanego blg 12,7

 

 

CHMIELENIE

 

60' - 10g Citra

20' - 5g Citra

 

 

CHŁODZENIE

 

1h - do temp. 27oC

 

 

FERMENTACJA

 

2/3 saszetki. Rehydratacja ok. 1 h. Fermentacja rozpoczęta w pomieszczeniu z temp. 22oC.

 

 

UWAGI

 

- Wysładzanie jak zwykle przy pszenicy... 2h, ale szybko zleciało przy Baltic Porterze.

- Wydajność bardzo fajna ok. 86%. Nauczony doświadczeniem zakładałem ok 72% i 25 litrów piwa. Ale zapomniałem że w browarze pojawił się nowy śrutownik ;-) Więc przy zakładanym blg wyszło po sam czubek fermentatora.(30 litrów), tak dużej warki jeszcze nie miałem. Ostatecznie po przeliczeniach wyszło 86 % i myślę że to nie jest ostatnie słowo ;-)

- Dziś rano piwo postanowiło uciec. Fermentacja ruszyła i na pianę zostało ok. 2-3 cm wolnej przestrzeni w fermentatorze. Początkowa fermentacja w temp. 21oC.

- Zakładam tylko fermentacje burzliwą ok. 14 dni, więc młoda pszenica w sam raz będzie na Andrzejki.

post-4504-0-38000500-1382347517_thumb.jpg

Edytowane przez gradagala
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka # 21 bezstylowe - Dyniowe

 

BLG - 15,5

IBU - 24,4

SRM - 9,5

 

SKŁADNIKI

 

Słód Monachijski I Strzegom 12 EBC - 2,200 kg 43,0%

Słód Pilzneński Strzegom 3,9 EBC - 1,200 kg 23,4%

Słód Wiedeński Strzegom 8 EBC - 1,000 kg 19,5%

Słód Pszeniczny Strzegom 3,9 EBC - 0,300 kg 5,9%

Słód Carahell Wyermann 25 EBC - 0,220 kg 4,3%

 

Chmiel Willamette - 0,020 kg

 

Dynia - 1,200 kg

Cukier Trzcinowy - 0,020 kg

Cukier Kandyzowany - 0,200 kg

Skórka Cytrynowa suszona - 3g

Skórka Pomarańczowa suszona - 5g

 

Cynamon - 4g

Imbir - 3g

Gałka Muszkatałowa - 2g

Ziele Angielskie - 2 szt.

 

Łuska gryczana - 0,450 kg

 

Drożdże Fermentis Safbrew S-33

 

 

ZACIERANIE

 

Dynia posypana cukrem trzcinowym trafiła na 60' do piekarnika temp. 200oC

63oC - 10' - wrzucono dynię

62oC - 20'

73oC - 20' - pod koniec dodana łuska gryczana

78oC - 1'

 

 

WYSŁADZANIE

 

75oC - do blg ok. 12,5

 

 

CHMIELENIE

 

120' - 20g Willamette

20' - cukier kandyzowany

15' - 20g Willamette

5' - pozostałe dodatki

 

 

CHŁODZENIE

 

18h - do temp. 15oC

 

 

FERMENTACJA

 

Starter 1/3 saszetki.

 

 

UWAGI

 

- Wysładzanie zawaliłem. Zbytnio rozcieńczyłem brzeczkę. Sytuacje musiałem ratować długim gotowaniem.

- Łuska gryczana - świetny pomysł. Polecam, rewelacyjnie sprawdza się przy wysładzaniu.

- Wyszło 18 L. Końcowe blg 15,5. Wydajność 76%.

Edytowane przez gradagala
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

04.11.2013

Warka # 22 w stylu German Pilsner

 

BLG - 11,5

IBU - 25,4

SRM - 4,0

 

SKŁADNIKI

 

Słód Pilzneński Strzegom 3,9 EBC - 5,000 kg 90,9%

Słód Monachijski I Strzegom 12 EBC - 0,350 kg 6,4%

Słód Karmelowy Strzegom 150 EBC - 0,100 kg 1,8%

Słód Zakwaszający Weyermann 3-7 EBC - 0,050 kg 0,9%

 

Chmiel Marynka - 0,010 kg

Chmiel Sybilla - 0,015 kg

Chmiel Tettnanger - 0,015 kg

Chmiel Saaz - 0,010 kg

 

Drożdże Fermentis Saflager S-23

Drożdże Fermentis Saflager W-34/70

 

 

ZACIERANIE

 

Woda 65oC wrzucono słody

63oC - 30'

odebrano 1/3 dekokt

72oC - 15' dekokt

100oC - 10' dekokt

zwrócono dekokt

72oC - 30'

78oC - 1'

 

 

WYSŁADZANIE

 

75oC - do objętości 32 l.

 

 

CHMIELENIE

 

60' - 10g Marynka, 15g Sybilla

30' - 10g Saaz

15' - 15g Tettnanger

 

 

CHŁODZENIE

 

24h - do temp. 9oC

 

 

FERMENTACJA

 

Brzeczkę uzupełniono przegotowaną chłodną wodą do uzyskania 11,5 blg.

 

16,0 l - zaszczepiono drożdżami Fermentis Saflager S-23 /suche prosto z saszetki

21,0 l - dodano do fermentatora z gęstwą W-34/70 po piwie #19.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

17.11.2013

Warka # 23 w stylu Russian Imperial Stout

 

BLG - 24,5

IBU - 50,5

SRM - 23,8

 

SKŁADNIKI

 

Słód Pale Ale Strzegom - 5,000 kg 55,0%

Słód Monachijski II Strzegom - 1,000 kg 11.0%

Słód Monachijski I Strzegom - 1,000 kg 11.0%

Słód Wiedeński Strzegom - 0,850 kg 9,0%

Słód Karmelowy Strzegom 150 - 0,200 kg 3,0%

Słód Bursztynowy Strzegom - 0,200 kg 3,0%

Słód Pszeniczny Strzegom - 0,200 kg 3,0%

Słód Orkiszowy Weyermann - 0,200 kg 3,0%

Słód Caramunich II Weyermann - 0,200 kg 3,0%

Słód Wędzony Weyermann - 0,100 kg 1,0%

Słód Barwiący - 0,100 kg 1,0%

Cukier Kandyzowany - 0,300 kg 3,0%

 

Chmiel Chinook - 0,044 kg

Chmiel East Kent Goldings - 0,033 kg

Chmiel Willamette - 0,010 kg

 

Drożdże Wyeast 1728 Scottish Ale - gęstwa od kolegi naim

 

 

ZACIERANIE

 

Woda 65oC wrzucono słody

62oC - 50'

72oC - 15'

78oC - 1'

 

WYSŁADZANIE

 

75oC - do objętości.

 

CHMIELENIE

 

60' - 33g East Kent Goldings, 24g Chinook, 300 g Cukier Kandyzowany

30' - 20g Chinook

15' - 10g Williamette

 

 

CHŁODZENIE

 

12h - do temp. 7oC

 

 

FERMENTACJA

 

Fermentacja rozpoczęta w pomieszczeniu z temp. 12-13oC.

Wyszło18,5 l - 24,5 blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

27.01.2014

Warka # 24 w stylu Weizen

 

BLG - 13,5

IBU - 14,6

SRM - 3,3

 

SKŁADNIKI

 

Słód Pilzneński Optima - 2,400 kg 48,0%

Słód Pszeniczny Optima - 2,600 kg 52.0%

 

Chmiel Marynka - 19 g.

 

Drożdże Fermentis Safbrew WB06 - gęstwa

 

ZACIERANIE

 

Woda 48oC wrzucono słody

44oC - 45' - odebrano dekokt

63 - 64oC - 30'

74 - 73oC- 15'

100oC - 10' - zwrócono dekokt

65oC - 30'

72oC - 15'

78oC - 1'

 

 

 

WYSŁADZANIE

 

75oC - do objętości.

 

CHMIELENIE

 

60' - Marynka 19g.

 

 

CHŁODZENIE

 

12h - do temp. 16oC

 

 

FERMENTACJA

 

Fermentacja rozpoczęta w pomieszczeniu z temp. 18oC.

Wyszło 25 l - 13,5 blg.

Edytowane przez gradagala
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

29.01.2014

Warka # 25 w stylu Czeska Dziesiątka

 

BLG - 10,5

IBU - 22,1

SRM - 4,2

 

SKŁADNIKI

 

Słód Pilzneński Optima - 3,300 kg 78,0%

Słód Monachijski II Weyermann - 0,500 kg 12%

Słód Bursztynowy Strzegom - 0,250 kg 6%

Słód Pszeniczny Strzegom - 0,200 kg 5%

 

Chmiel Marynka - 30 g.

Chmiel Lubelski - 10 g.

 

Drożdże Saflager W34/70

 

ZACIERANIE

 

Woda 53oC wrzucono słody

50oC - 15'

odebrano dekokt

66oC- 15'

72oC- 35'

100oC - 10' - zwrócono dekokt

63oC - 15'

73oC - 20'

78oC - 1'

 

 

 

WYSŁADZANIE

 

75oC - do objętości.

 

CHMIELENIE

 

60' - Marynka 20g.

30' - Marynka 10g.

15' - Lubelski 10g.

 

 

CHŁODZENIE

 

12h - do temp. 8oC

 

 

FERMENTACJA

 

Fermentacja rozpoczęta w pomieszczeniu z temp. 12oC.

Wyszło 30 l - 10,8 blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16.02.2014

Warka # 26 w stylu Weizen

 

BLG - 12,0

IBU - 12,0

SRM - 4,0

 

SKŁADNIKI

 

Słód Pszeniczny Optima - 2,600 kg 52,0%

Słód Pilzneński Optima - 2,300 kg 46,0%

Słód Carared Weyermann - 0,100 kg 2,0%

 

 

Chmiel Lubelski - 10 g.

 

Drożdże WB06 - gęstwa po warce 24

 

ZACIERANIE

 

Woda 43oC wrzucono słody

40oC - 60'

63oC- 30'

73oC- 30'

78oC - 1'

 

 

WYSŁADZANIE

 

75oC - do objętości.

 

CHMIELENIE

 

60' - Lubelski 30 g.

 

 

CHŁODZENIE

 

12h - do temp. 9oC

 

 

FERMENTACJA

 

Fermentacja rozpoczęta w pomieszczeniu z temp. 22oC.

Wyszło 23 l - 12,1 blg.

 

UWAGI

- duży osad po bardzo dużym przełomie,

- brzeczka poszła do brudnego fermentatora z gęstwą po warce 24

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 27

zacieranie 18.02.2014

piwo w stylu Czeska Dziesiątka

 

SKŁADNIKI

Słód Pilzneński

Słód Monachijski

Słód Carapils

Chmiel Hellertauer-Tradition

Drożdże W 34/70

Zacieranie dekokcja jednowarowa

 

blg początkowe 10,8

blg końcowe 2,5

nagazowanie 2,4 vol

ibu 21,2

ebc 4,9

05.03.2014 rozlane

Edytowane przez gradagala
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 28

zacieranie 28.02.2014

piwo w stylu German Pils

 

SKŁADNIKI

 

Słód Pilzneński

Słód Monachijski I

Słód Carapils

Słód Zakwaszający

Słód Bursztynowy

Drozdże W 34/70

Zacieranie wzmocniona dekokcja dwuwarowa

 

blg początkowe 12,0

blg końcowe 1,5

nagazowanie 2,5 vol

ibu 19,6

ebc 3,1

rozlane 19.03.2014

Edytowane przez gradagala
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 29

zacieranie 06.03.2014

piwo w stylu Dunkelweizen

 

SKŁADNIKI

 

Słód Pszeniczny Optima

Słód Monachijski I Strzegom

Słód Karmelowy Ciemny Optima

Słód Carared Weyermann

Chmiel Marynka

Drozdże WB06

Zacieranie dekokcja jednowarowa

 

blg początkowe 13,8

blg końcowe 2,5

nagazowanie

ibu 15,4

ebc 13,5

rozlane

Edytowane przez gradagala
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 30

zacieranie 17.03.2014

piwo w stylu Oktoberfest / Marcowe

 

SKŁADNIKI

 

Słód Wiedeński Strzegom

Słód Monachijski Optima

Słód Pilzneński Optima

Słód Melanoidowy

Słód Karmelowy 150 Strzegom

Słód Caramunich I Weyermann

Słód Carared Weyermann

Chmiel Hallertau Tradition

Drozdże W34/70

Zacieranie dekokcja jednowarowa

 

blg początkowe 13,1

blg końcowe 2,5

nagazowanie

ibu 31,4

ebc 10,9

rozlane

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 31

zacieranie 18.03.2014

piwo w stylu Czeska Dziesiątka

 

SKŁADNIKI

 

Słód Pilzneński Optima

Słód Carared Weyermann

Słód Bursztynowy Strzegom

Słód Zakwaszający

Chmiel Marynka, Lubelski

Drozdże W34/70

Zacieranie dekokcja jednowarowa

 

blg początkowe 11

blg końcowe

nagazowanie

ibu 21,4

ebc 4,5

rozlane

Edytowane przez gradagala
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • gradagala zmienił(a) tytuł na Browar Olszynowy

Reaktywacja Browaru po kilkuletniej przerwie.

Dużo się zmieniło w Browarze:

- pojawił się Klarstein 30L,

- kocioł do pasteryzacji 25L,

- browar zmienił lokalizację - skończyło się latanie po 4 piętrach. Browar przeniósł się na ok. 20 m2. Nowe miejsce i piękno okolicznej przyrody determinują mnie do nowej spójnej nazwy Nowego-Starego browaru. Od teraz - Browar Olszynowy.

Zapiski ok 5-7 warek, które były warzone sporadycznie w tej kilkuletniej przerwie - zaginęły - może uda się je odtworzyć jak odnajdą się zapiski papierowe.

Póki co warzenie odbywa się w nowopowstającym pomieszczeniu, więc warunki takie sobie, ale za to lokal powstaje "z głową" i docelowo będzie tak jak chcę ;)

Lokalizacja Browaru Dobrzyca ok. Piły woj. wielkopolskie.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 32 Pierwsze - czarny kapsel

zacieranie 04.04.2019

fermentacja od 05.04.2019

przelane na cichą 21.04.2019

kapslowane 12.05.2019

blg początkowe 14,5; 

blg końcowe 8,7

alk. 5,15

ibu 25,5

piwo w stylu German Pils

 

SKŁADNIKI

 

Słód Pilzneński 5,0

Słód Monachijski I 1,0

Słód Cookie 0,2

 

Drozdże W 34/70

 

ZACIERANIE

 

Woda 56oC wrzucono słody

55oC - 10'

62oC- 20'

72oC- 40'

78oC - 1'

 

WYSŁADZANIE

 

75oC - do objętości 27L

 

CHMIELENIE

 

70' - Marynka 30g.

25' - Marynka 20g.

10' - Lubelski 10g.

 

CHŁODZENIE

 

12h - do temp. 11oC

 

Wyszło 25L - 14,5 blg

do refermentacji - 125g glukozy - planowane nagazowanie 2,2

wyszło 27x0,5

 

uwagi: Ciężko wyczuć klarsteina  Celowane w ok 12blg wyszło ok. 14,5 blg.

Edytowane przez gradagala
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.