ccycekk Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zanim napiałem ten post - kilka dni szukałem i pytałem znajomych gdzie kupić ekstrakty do piwa w Białymstoku - Niestety nikt nie wie i ja nigdzie nie znalazłem. Kolejnym dylematem - może dla tego, że opinie sa podzielone - zamiast cukru dodać glukoze krystaliczną. Pierwsza brzeczkę rozlałem już do butelek - Dodałem cukru jak w przepisie - z tego co czytam nie był to dobry pomysł. co sądzicie o glukozie krystalicznej??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Gdzie wyczytałeś że to zły pomysł? Z doświadczenia wiem że jest OK (Co prawda nie jestem certyfikowany i mogę sie mylić) Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 W Białym nie znajdziesz ekstraktów a glukozę możesz znaleźć w Piotrze i Pawle w cenie z kosmosu za małą ilość(po 100g opakowanie), wszędzie mają głównie fruktozę - jeśli idziesz po kosztach to zostań przy cukrze. Ja stosuję czasem mieszankę z HB, a po świętach mam zamiar pszeniczkę z puchy zrobić z mieszanką płynnego pszenicznego WESa i suchego jasnego(który poprostu leży w domu) Generalnie zakupy tylko w necie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 1,5 roku temu w Leroyu widziałem stoisko Biowinu, ale nie pamiętam co dokładnie tam było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 W marketach typu Liroy, Castorama Prktiker,Brico na stoiskach winiarskich bywają ekstrakty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Glukozę kupisz w każdym większym sklepie, np. z delecty. Jest również w aptekach, ale jeszcze droższa. Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) W cenie zbójeckiej są te puchy na stoiskach Biowinu, trzeba dodać od razu. W Lerła Merlę w Warszawie widziałem różne Coopersy po 80zł. Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 ...dokładnie, cena ekstraktów na stanowiskach w "lerła merlę" (jeśli już się pojawią) jest abstrakcyjna, nawet zamówienie w necie oddzielnie każdej puszki i jej wysłanie osobnymi paczkami bywa tańsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ccycekk Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Powiedzcie czy ktoś z was robił piwo z nachmielonych gotowych koncentratów i dodawał glukoze krystaliczną zamiast cukru?? Czy jest różnica w smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 ja robię z mieszanki, ale kumpel najpierw robił z cukrem i przesiadł się na glukozę - twierdzi że jest "czystsze w smaku". Rozumiem że sprawa rozbija się głównie o koszta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Raczej kumplowi się zdawało, cukier jest cukier, czy mono- czy bisacharyd. Teoria mówi, że monosacharyd nie wymaga uprzedniej interwencji inwertazy, ale praktyka nie potwierdza wpływu - przynajmniej w przypadku kitów i dodatku rzędu 50%... Nie idźcie tą drogą. Jeżeli koszty grają tak dużą rolę w decyzjach, to raczej od razu przejdźcie na zacieranie z ziarna. Tam jest realna możliwość zaoszczędzenia konkretnych pieniędzy przy żadnym lub co najwyżej minimalnym wpływie na jakość piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Ja przeszedłem z glukozy na cukier i wydaje się, że nie pogorszyło to smaku piw.. EDIT: źle zrozumiałem dyskusję, myślałem, że chodzi o surowiec do refermentacji Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 To że "raczej się zdawało" to jestem świadom, choć w/g mnie każdy powinien sam przetestować i kontynuować przygodę w/g tego co mu pasuje - kumpel czuje różnicę ... proszzzz - jego sprawa, mi np. dużo bardziej smakuje kit z ekstraktem i nie dam się namówić na cukier czy samą glukozę od bidy używam mieszanki, natomiast między samą glukozą a cukrem nie ma moim zdaniem gorszych czy lepszych smaków. Ktoś tu na forum tłumaczył zasadniczą różnicę między glukozą a cukrem i nie dotyczyła ona smaku jak dobrze pamiętam a procesu fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 zawsze można zrobić cukier inwertowany, lub mieszać glukozę z maltodekstryną. Co kto woli. Ja robiłbym na cukrze, c zy jako dodatek do puszki czy jako surowiec do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Drożdże nie przerabiają sacharozy, najpierw muszą ją rozłożyć na glukozę i fruktozę, do tego właśnie służy im enzym inwertaza. Ten sam proces można wykonać "na zewnątrz", inwertując sacharozę przy użyciu kwasu i wysokiej temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziben Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Kto chce kupić glukoże krystaliczną proszę o kontak 608 088 018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ccycekk Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Ziben - A ty co? Jesteś akwizytorem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zczc Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 (edytowane) Ostatnio znalazłem dobry punkt na glukozę i z czasem bedą ekstrakty (tak myslę bo gość dopytywał się co dodaje sie zamiast glukozy). W Białym znajduje się przy ul.Brzostowskiego 22 -"Omega" PH. Hurtownia dodatków piekarniczo - cukierniczych, cena chyba 6,70zł/kg. Edytowane 18 Maja 2012 przez zczc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się