Skocz do zawartości

Gotowanie brzeczki


Usiu

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz tak zrobić. Istnieje pewne ryzyko, że coś tam się wkradnie i przez 4 godziny narobi jakichś szkód, ale to ryzyko jest małe. Jednym się udaje (np. mnie), innym nie do końca (np. Wiktorowi).

 

O enzymy się nie martw, b-amylazy tam już nie ma, więc brzeczka bardziej fermentowalna nie będzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlatego mówię, że ryzyko szkód jest małe. Ale jest. Infekcja się nie rozwinie, ale w sprzyjających (dla mikrobów) warunkach parę godzin może wystarczyć, żeby wpłynęło to na smak. Brzeczka po filtracji ma może 65°C, to nie jest tak dużo. Dla pewności możesz ją chociaż zapasteryzować (podgrzać do 74°C i potrzymać przez kilka-kilkanaście minut).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.