olo333 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Powtórzę jeszcze raz - zlać wszystko do fermentatora, zaszczepić nowymi drożdżami, odfermentować, zabutelkować ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) Ja bym bez pancernego stroju nie podchodził do butelek. Poczytaj o skali ballinga, obliczysz mniej więcej ile miałeś cukru w butelkach po zabutelkowaniu. Zakładając, że 1l piwa = 1kg to miałeś około 40g. Biorąc pod uwagę proces, to raczej mogłeś tam mieć coś niefermentowalnego. A teraz poparz na fakt, że standardowo do butelki piwa dodaje się 4g cukru do nagazowania. Głupio tak robić, bo sam nie jestem alfą i omegą, ale mimo wszystko powiem tak: najpierw trzeba się przygotować teoretycznie, chociaż w minimalnym stopniu... czytanie tego forum nie zajmuje dużo czasu. Na zacieranie zdecydowałem się dopiero wtedy, gdy instrukcja zacierania była dla mnie w pełni zrozumiała i wiedziałem, z czego wynikają poszczególne kroki. Co do warki: Poszedłbym za radą poprzedników: zlać i odfermentować. I to jak najszybciej. Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Dzięki wam za rady.. ale ... Otwieram buteleczkę ostatnio.. lekkie pssyt i koniec, nagazowanie słabe.. 6blg.. i się klaruje... Zaczynam nabierać wątpliwości co do pomiaru zawartości cukru po burzliwej, temperatura 13st C, próbka nieodgazowana - nie wiem jak wpływa zawartość CO2 na odczyt.. A z tego co poczytałem to Koźlak może spokojnie zakończyć przy 6 - zwłaszcza że grzybki brewferm lager słabo dofermentowują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się