coder Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Aromat: nikły, lekko malinowy, lekko wymiotny Piana: niska, rzadka, nietrwała Barwa: jasno miedziana, lekko mętne Smak: słodkawy, lekko kwaśny, z przyjemnym posmakiem malinowym, grzeczny, gładki i przyjemny Goryczka: niska, prawie niewyczuwalna Odczucie w ustach: gładkie, dość pełne Ogólne wrażenie: przyjemne piwo owocowe, dla miłośników gatunku, maliny ładnie wyczuwalne, przyjemne wrażenie słodyczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 "Wymiotny aromat" i "przyjemne piwo owocowe"?! OMG, czas umierać... http://www.youtube.com/watch?v=35TbGjt-weA anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Może po Kursie Sędziowskim tak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Dokładnie to aromat kwasu masłowego: http://www.cara-online.com/yeastbytes/documents/butyric.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Co prawda nie kończyłem Kursu Sędziowskiego ale kwas masłowy kojarzę z maślanym, zjełczałym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 "Wymiotny aromat" i "przyjemne piwo owocowe"?! OMG, czas umierać... A jak piwo ma lekką nutę siarkową, typową dla frankońskich lagerów, to jest OK? A jak nazwiemy ją "nutą zepsutego jajka" to nie jest OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Co prawda nie kończyłem Kursu Sędziowskiego ale kwas masłowy kojarzę z maślanym, zjełczałym A szkoda, na kursie mógłbyś w praktyce nauczyć się rozróżniać maślany zapach diacetylu od wymiotnego zapachu kwasu masłowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Aż takie szczegóły mnie nie interesują, ale w wolnej chwili poczytam o różnicach w broszurce Piwoznawcy Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 A szkoda, na kursie mógłbyś w praktyce nauczyć się rozróżniać maślany zapach diacetylu od wymiotnego zapachu kwasu masłowego. Myślę że określenie Anteksa nie jest niepoprawne, może nieprecyzyjne, bo w wyższych stężeniach /takich w piwie możemy nie osiągnąć/ moim zdaniem właśnie zjełczały przypomina. Swoją drogą określenie "aromat wymiotny" dla laika może być kontrowersyjne, a sędzia jaki by nie był powinien opis i ocenę rozszerzyć na tyle żeby była czytelna dla laików właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 To jest rzadka wada piwa, spotkałem ją może 3-4 razy w życiu, ale faktycznie za każdym razem wywołuje niepotrzebne kontrowersje. Będę pisał aromat kwasu masłowego i kto chce niech rozumie co chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 a tak na marginesie - skąd kwas mlekowy w piwie? (oczywiście, pomijając zakażenia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się