Skocz do zawartości

[piwolog] Störtebeker Schwarzbier, Niemcy


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

schwarz.jpg?w=640&h=960

Störtebeker SchwarzbierSchwarzbier
Ekstrakt nieznany, alkohol 5%


Schwarzbier to lekkie ciemne piwo dolnej fermentacji rodem z Turyngii (Niemcy), choć dzisiejsza sztuka pochodzi akurat z północnych rubieży, a dokładniej ze Straslundu. W odniesieniu do czeskich czy słowackich tmavych/cernych wytrawniejsze i często bardziej opiekane czy palone. Piwo sesyjne, niezbyt skomplikowane, codzienne. Jednym słowem ciekawa odmiana dla jasnych lagerów.

Wygląd: Ciemnobrązowe, ledwo prześwitujące pod światło, klarowne. Piana beżowa, obfita, kremowa – utrzymuje się dzielnie do końca.
Aromat: przypalone tosty, biszkopty, lukrecja.
Wysycenie: średnie do niskiego, aksamitne, bardzo przyjemne, właściwe dla stylu.
Smak: wytrawne, delikatnie kwaskowate. Goryczka średnia, krótka, szlachetna.
Odczucie w ustach: gładkie, aksamitne, lekkie, wodniste.
Wrażenie ogólne: Doskonałe lekkie piwo sesyjne. Bogate w aromacie, bardzo przyjemnie nagazowane. W smaku nieco wodniste, ale za to doskonale gaszące pragnienie. W przeciwieństwie do wielu innych piw ciemnych, po przełknięciu na języku nie zostaje nic i aż się prosi o kolejny łyk.
Ocena: 6.5/10


853 853 853 853 853 853 853 b.gif?host=bimbelt.wordpress.com&blog=17

Wyświetl pełny artykuł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.