Pierre Celis Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Störtebeker Schwarzbier – SchwarzbierEkstrakt nieznany, alkohol 5% Schwarzbier to lekkie ciemne piwo dolnej fermentacji rodem z Turyngii (Niemcy), choć dzisiejsza sztuka pochodzi akurat z północnych rubieży, a dokładniej ze Straslundu. W odniesieniu do czeskich czy słowackich tmavych/cernych wytrawniejsze i często bardziej opiekane czy palone. Piwo sesyjne, niezbyt skomplikowane, codzienne. Jednym słowem ciekawa odmiana dla jasnych lagerów. Wygląd: Ciemnobrązowe, ledwo prześwitujące pod światło, klarowne. Piana beżowa, obfita, kremowa – utrzymuje się dzielnie do końca.Aromat: przypalone tosty, biszkopty, lukrecja.Wysycenie: średnie do niskiego, aksamitne, bardzo przyjemne, właściwe dla stylu.Smak: wytrawne, delikatnie kwaskowate. Goryczka średnia, krótka, szlachetna.Odczucie w ustach: gładkie, aksamitne, lekkie, wodniste.Wrażenie ogólne: Doskonałe lekkie piwo sesyjne. Bogate w aromacie, bardzo przyjemnie nagazowane. W smaku nieco wodniste, ale za to doskonale gaszące pragnienie. W przeciwieństwie do wielu innych piw ciemnych, po przełknięciu na języku nie zostaje nic i aż się prosi o kolejny łyk.Ocena: 6.5/10 Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się