Skocz do zawartości

[piwolog] Aventinus Weizen-Eisbock, Niemcy


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

dsc_8178.jpg?w=640&h=960

Aventinus Weizen-Eisbock, Weisses Brauhaus G.Schneider & SohnWeizenbock, Eisbock
Ekstrakt nieznany, alkohol 12%
Skład: woda, słód pszeniczny i jęczmienny, chmiel, drożdże.


Eisbock to ciekawy i bardzo rzadki styl piwa, wywodzący się z niemieckiego Kulmbach. Jego cechą charakterystyczną jest bardzo wysoka zawartość alkoholu, którą uzyskuje się w procesie wymrażania. Piwo zamraża się, a powstały lód usuwa, otrzymując niejako koncentrat – esencję smaku i … alkoholu. Tradycyjnie eisbock powstaje z dopplebocka, czyli koźlaka dubeltowego. Gwiazda dzisiejszego wieczoru jest o tyle ciekawa, że powstała z koźlaka … pszenicznego, czyli jednego z moich ulubionych stylów. Zobaczmy czy wersja wzmacniana także przypadnie mi do gustu.

Wygląd: Ciemnobrązowe z rubinowymi refleksami. Piana jasnobeżowa, obfita, utrzymuje się długo.
Aromat: biszkoptowa słodowość, karmel, ale przede wszystkim owoce – banany, śliwki, rodzynki, ciemne winogrona. W tle delikatne goździkowe fenole i nuta alkoholowo-rozpuszczalnikowa. Aromatów chmielowych brak.
Wysycenie: wysokie – sprawia, że piwo wydaje się lżejsze niż jest w rzeczywistości.
Smak: słodko-winne, raczej deserowe. Pszeniczna kwaskowatość sprawia, że piwo jest stosunkowo lekkie w odbiorze. Goryczka średnia, bardziej alkoholowa niż chmielowa, nieco pozostająca.
Odczucie w ustach: pełne, gładkie, oleiste, lekko lepiące. Wysokie wysycenie (ale też alkohol) podszczypuje język.
Wrażenie ogólne: Cudne piwo deserowe. Smakuje jak imperial-weizen-bock, łącząc w sobie najlepsze cechy tych stylów. Bardzo bogate w smaku i aromacie. Pomimo swojej potężnej mocy nie jest przytłaczające, choć lepiej uważać z ilością. Polacy mają Portera Bałtyckiego, belgowie Tripla, anglicy Barley Wine, a niemcy Aventinus Weizen-Eisbock! Gdyby nie nuta rozpuszczalnikowa w aromacie, to ocena byłaby maksymalna.
Ocena: 8.5/10


822 822 822 822 822 822 822 b.gif?host=bimbelt.wordpress.com&blog=17

Wyświetl pełny artykuł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.