Pierre Celis Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Postřižinské Bogan – Czeski pilsnerEkstrakt 12Blg (prawdopodobnie), alkohol 5.5%Skład: woda, słód jęczmienny, cukier, chmiel Pierwszy raz piwa Postřižinskiego miałem przyjemność próbować w Harrahov zeszłego lata. Zrobiło na mnie duże wrażenie. Wypite w tradycyjnej czeskiej knajpie, w ciepły słoneczny dzień, po dłuższym spacerze, smakowało wyśmienicie. Dlatego też bez wahania sięgnąłem po nie, gdy tylko ujrzałem je na sklepowej półce. Wygląd: Ciemnozłote, krystaliczne. Piana w kolorze złamanej bieli, gęsta, obfita, utrzymująca się do końca i pięknie oblepiająca szkło. Wzorowa.Aromat: chmielowy o zabarwieniu trawiastym, lekko ziemistym. W tle przyjemna zbożowa słodowość. Do tego dość wyraźna metaliczność.Wysycenie: średnio-wysokie, przyjemne.Smak: stosunkowo słodki, złamany lekką kwaskowatością, podbitą jeszcze przez spore wysycenie. Całość zamyka przyjemna, szlachetna goryczka na poziomie średnio-wysokim. Kompozycja bardzo udana.Odczucie w ustach: pełne i nawet lekko kremowe. Spore wysycenie i goryczka sprawiają jednak, że nie jest zaklejające.Wrażenie ogólne: Postřižinské Bogan to całkiem przyzwoity pilsner. Piwo nieskomplikowane, ale smaczne i orzeźwiające. Taki powszedni trunek po prostu. Kolor, piana i kompozycja bez zastrzeżeń. Jedyne co mi przeszkadza, to nuta metaliczna i za to obniżam nieco ocenę.Ocena: 6/10 Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi