yemu Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 (edytowane) Mam proste pytanie, czy drożdże lagerowe wytwarzają jakkąlwiek pianę? Zbliża się dzień warzenia mojego pierwszego lagera, aktualnie na mieszadle (http://www.piwo.org/forum/t691-Jak-tanio-zrobic-mieszadlo-magnetyczne-.html) stoi starter robiony z zamrożonych Munich Lager, którymi poczęstował mnie coder. Teraz starter ma już ok 36 godzin (pojemność troszkę ponad litr, zwiększony ze 100ml, które stały też ok 36h) i nie widzę na razie żadnej piany. Dwa tygodnie temu identyczny manewr przeprowadzałem z Trappist High Gravity (tez od codera - coder dzieki!) i wszystko ładnie się udało. Różnica była taka, że w kolbie powstała cienka warstwa piany. Niewielka piana powstała także gdy rozmnażałem 3054 Bavarian Wheat. Planuję zmierzyć Blg startera dziś wieczorem, żeby ostatecznie pozbyć się wątpliwości czy drożdże się rozmnażają. Niestety zmiany w kolorze (jaśnienie związane ze zwiększaniem się masy drożdży) ciężko mi się obserwuje w tak długim czasie (np. wieczorem nigdy nie jestem pewien czy starter jest trochę jaśniejszy niż rano Dori Edit - uszczegółowienie tematu Edytowane 19 Czerwca 2009 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 Jakaś piana powinna być, drożdże lagerowe w temperaturze pokojowej zachowują się jak aleowe. Jest szansa, że przefermentował całowicie w nocy - wyłącz mieszadło na godzinke i zobacz, czy na dnie jest warstwa drozdży. Ale raczej jeszcze nie ruszyły, mrożonkom zajmuje to i 3 dni. I nie zdziw się, jak nie ruszą w ogóle - mają już ponad rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 11 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 pozostaje mi w nerwach czekać ;-) aż wrócę i sprawdzę Blg, albo zobaczę pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 Moim zdaniem,jak niczym nie smierdza i dobrze na dnie wygladaja to wszystko jest ok i ja bym je spokojnie dodawal do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 11 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 chyba niepotrzebnie panikowałem, starter wyglada teraz o niebo lepiej niz rano. jest znacznie jasniejszy i widac ze w zawiesinie jest sporo drożdży (chyba). jak wyłączyłem na jakąś godzinę mieszadło, to po ponownym włączeniu ładnie było widać wzbijającą się z dna chmurę (zakładam, że to były drożdże). jutro pół startera oddaję kumplowi, więc dodam pół litra świeżej brzeczki i myślę, że starterek ruszy z kopyta ;-) tak, żeby na niedzielę był gotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się