Kociamber Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Witam! Jestem początkujący i stwierdziłem, iż na początek zrobię piwo z brew kita. Nabyłem Coopers Irish Stout zacząłem przeglądać forum. Wyczytałem, iż warto zamiast zwykłego cukru użyć glukozy. Zanabyłem więc coś takiego i znalazłem przy okazji ekstrakt słodowy coopersa do piwa ciemnego.. czy zatem sama glukoza wystarczy, czy skusić się też na ten ekstrakt? O ile pamiętam procedurę dobrze, to ekstrakt mógłbym użyć zamiast cukru (i glukozy) przed dodaniem drożdży przy pierwszej fermentacji. Glukozę natomiast już bym dosypywał do butelek (ok 4g) do drugiej fermentacji - zgadza się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 nie, glukozę, cukier, czy ekstrakt sypiesz na etapie przygotowaywania piwa, przed fermentacją. Możesz dać cukru/glukozy (jak tak robiłem) wtedy piwo wyjdzie lżejsze, lub ekstraktu, wtedy będzie miało więcej "smaku". Wszystko zależy od tego jakie piwa lubisz. Co do tej glukozy do butelek, to dodaje się by piwo się nagazowało, ale to inna bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kociamber Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Czyli trzymając się instrukcji brew-kit'a - do garnka z 2 litrami gorącej wody wlewam puszkę ekstraktu coopers'a (tego spod linka - zamiast cukru) i dolewam zawartość puszki z brew-kit'a? Później dodaję resztę wody, drożdże itd.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 jasne, choć kolejnośc tu jest dowolna, ważne, by wszystko znalazło się w jednym fermentorze. Przy odpowiedniej temperaturze zaszczep drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Czyżby kolega miał doświadczenie z winiarstwem? W piwowarstwie fermentacja jest jedna - zwana główną lub burzliwą i do niej daje się wszystko, co ma fermentować (brewkit, ekstrakt, cukier). Druga fermentacja, zwana przez nas cichą tak naprawdę fermentacją nie jest, raczej dofermentowaniem i wyklarowaniem piwa, dodawanie do niej surowców do fermentacji (co AFAIK ma miejsce w winiarstwie) psuje całe założenie, bo drożdże zamiast dokończyć pracę i w większości opaść na dno biorą się na powrót do pracy. Fermentacja w butelkach owszem zachodzi, ale jedynie w celu nagazowania piwa, dlatego ważne jest, by piwo było w jak największym stopniu przefermentowane, a surowiec do refermentacji dobrze obliczony. A co do twoich zakupów - lepiej by było do fermentacji dać brewkit i ekstrakt z puszki, a do refermentacji glukozę, ale na początku mojej przygody z piwowarstwem zrobiłem dwa piwa brewkit+cukier stołowy i dało to się pić (pewnie teraz bym miał inne zdanie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kociamber Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 dzięki za odpowiedzi doświadczenie z winem mam niewielkie akurat dokupiłem więc ekstrakt i zrobię to jak należy - brewkit, ekstrakt do fermentacji i glukozę do dofermentowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Glukozę dodasz przy rozlewaniu do butelek w celu refermentacji(nie dofermentowania) . Oblicz potrzebną ilość, rozpuść w niewielkiej ilości przegotowanej wody ( 200-300 ml) , roztwór ostudź i zmieszaj razem z piwem, które będziesz rozlewał do butelek.Mieszając staraj się to robić delikatnie aby nie napowietrzyć za nadto piwa.Ten sposób jest o wiele prostrzszy od wsypywania glukozy do każdej butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Sposób wiessa jest ok, ale jeśli masz 2 fermentory. Jeśli masz jeden i nie zlejesz piwa znad osadu to mieszając możesz ten osad wzburzyć. To raz. Dwa: inwestowanie w glukozę przy refermentacji - czyli nagazowaniu piwa w butelkach - jest trochę bez sensu. Z cukrem masz ten sam efekt, a różnicy w smaku nie ma. Poza tym jeśli kupiłeś zestaw startowy to na pewno masz tam miarkę do cukru - wsypanie w ten sposób (a jeszcze lepiej z małym lejkiem) po 4g do 40stu butelek to chwila-moment Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) Sugeruję użycie ekstraktu JASNEGO i może suchego (1kg) - jest tańszy od płynnego a da w stoucie ten sam efekt smakowy. A piwo z tego brew-kita jest dobre EDIT: a glukozę DELECTA do refermentacji kupisz w każdym markecie spożywczym. Edytowane 12 Kwietnia 2012 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się