Pierre Celis Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Altbier, Manufaktura Piwna – Düsseldorf AltbierEkstrakt 13,5 Blg, alkohol 5,2% Wydaje mi się, że po raz pierwszy na łamach bloga piszę o piwie w stylu Altbier. Zatem tytułem wstępu kilka słów o rodowodzie tego stylu. Alt to tradycyjne piwo rodem z Düsseldorfu. Dla miasta i regionu jest on mniej więcej tym, czym Kölsch dla Kolonii – ikoną, symbolem, historią. Nazwa “Alt”, czyli stary, odnosi się do tradycyjnego sposobu fermentacji – w górnym zakresie temperatur, tzw. fermentacji górnej. Pomimo tego piwo nie powinno być estrowe na sposób brytyjski, ale raczej czysto słodowe, z wyraźną, a czasem nawet potężną goryczką. Styl to raczej rzadki, występujący niemal wyłącznie w “swoim” regionie, choć nie jest stricte produktem regionalnym, jak wspomniany wyżej Kölsch. W Polsce uwarzone komercyjnie chyba po raz pierwszy, powinno przypaść do gustu miłośnikom goryczki. Wygląd: Bursztynowe, miedziane, klarowne. Piana w kolorze kości słoniowej, średnio obfita, ale trwała i ładnie zdobi szkło.Aromat: czysty – słodowy, zbożowy, lekko karmelowy. Aromatu chmielowego bezpośrednio brak, ale pojawia się retronosowo. Wyczuwalny lekki diacetyl (masełko).Wysycenie: wysokie. ok.Smak: słodowy, lekko kwaskowaty. Goryczka wysoka.Odczucie w ustach: pełnia średnia, goryczka lekko pozostająca, ale szlachetna, przyjemna.Wrażenie ogólne: Pomysł świetny, wykonanie pozostawia nieco do życzenia. Piwo z pazurem – ma smak, aromat i przede wszystkim konkretną, wyraźną goryczkę. Do tego dobrze zbalansowane. Wyeliminować drobne wady i będzie świetne piwo.Ocena: 6.5/10 Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się