k0j0 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Witam; Po rozlaniu grodziskiego do butelek po ok 2 dniach zaobserwowałem bardzo dziwne zjawisko. Moje butelki stoją pionowo. Mimo to, na ściankach butelek od strony północnej zbierają się osady z drożdży itp. Wiem, że osad jest rzeczą normalną ale dlaczego dzieje się tak tylko po północnej stronie butelek? Jak jednego dnia przekręciłem butelkę tak by wczesniejsza strona północna była zwrócona na południe osad "przeszedł" na północną.. Skrzynki stoją w temp. ok 20 stopni w zaciemnionym pomieszczeniu. Jeżeli macie jakieś sugestie to proszę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 U mnie problem pojawia się przy myciu butelek 'ręcznie'. Drożdże układają się w podłużne wzorki - tak jak by w miejscu oddziaływania szczotki do mysia butelek W mytych wiertarką nie mam takiego zjawiska. Też jestem ciekaw logicznego wytłumaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Jak od północnej to zapewne mech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Namagnesowały się i wskazują północ. Gdy wiemy gdzie jest północ łatwo nam będzie odnaleźć wschód a jak wiadomo tam musi byc jakaś cywilizacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Chłopie jesteś szczęściarzem!!! teraz możesz normalnie legalnie sprzedawać swoje piwo jako kompas. . A chłopaki z Arteazna się tak namęczyli z formalnościami.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Połóż butelki dnem w stronę północy, to będziesz miał drożdże tam gdzie być powinny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 To tlumaczy czemu chlopaki z Mayflower jak im sie piwo skonczylo wyladowali czym predzej przy Plymouth. Nie dało rady nawigowac Navigaro necesse est a moze bibendum necesse est :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Śmiejcie się, ale osad drożdży na ściankach butelek to dla początkującego piwowara szok nie z tej ziemi. Przecież to wbrew grawitacji. Jak zobaczyłem coś takiego u mnie, to o mało nie wylałem całej warki. Bo to przecież wbrew prawom natury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Skoro masz osad na ściankach północnych, to butelki zapewne stoją w idealnym pionie, opatentuj wynalazek idealnej poziomicy bez poprawki na tolerancję/błąd odczytu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 A połóż magnes z drugiej strony, to zobaczymy co zrobią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Jak przeczytałem ten temat, to prawdę napisawszy troszkę mnie rozbawił. A tu proszę, mam taką samą sytuację. W środę zabutelkowałem pilsa, zestaw z HB, na drożdżach Mauribrew Lager 497 i dzisiaj zauważyłem zjawisko zaistniałe u Kolegi. Butelki stoją w pomieszczeniu bez dostępu promieni słoneczych. Przynajmniej wiem teraz gdzie dokładnie u mnie jest północ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 W środę zabutelkowałem pilsa, zestaw z HB, na drożdżach Mauribrew Lager 497 i dzisiaj zauważyłem zjawisko zaistniałe u Kolegi. Kurna Olek, ja też chcę wiedzieć gdzie północ jest. Za kilka dni będę w butelki lał tego samego Pilsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertpot Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Kurna Olek, ja też chcę wiedzieć gdzie północ jest. Za kilka dni będę w butelki lał tego samego Pilsa Ja też mam pilsa z HB i mam taki osad pionowy. Nie zwróciłem uwagi czy to północ ale jest tylko z jednej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holbers Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Kurcze, ale numer. Od dzisiaj bede sprawdzał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 A u mnie to na południe tylko chcą patrzeć cholery jedne... Może dlatego że są ciekawe swiata, a na północy jest ściana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 k0j0 nie napisałeś jakie to drożdże i gdzie kupiłeś , też sobie takie kupię będę miał inteligentne drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ccycekk Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 A ja takich drożdży na pewno nie kupię . Boje się że okażą się bardziej inteligentne niż ja : :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k0j0 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Drożdże, których użyłem to SAFBREW S-33 Fermentis'a, Na szczęście zachowałem opakowanie... Data przydatności to 07/2013. Numer partii: 72578 202 1150 (jeżeli komuś to się przyda). Dla zweryfikowania mojej tezy o "drożdżach geografach" zachowałem gęstwę i wczoraj uważyłem kolejną warkę na nich. Zaczęły pracować bardzo intensywnie, co mnie bardzo cieszy. Po zabutelkowaniu sprawdzę czy tak samo będą zachowywać się i tym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Fox Mulder i Dana Scully na pewno by tę sprawę rozwiązali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Ej no! Ale proszę się mnie nie straszyć że tak poważna sprawa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi