Afghan Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Witam. Chłodzę piwo zamrożonymi butelkami w styropianowej skrzynce. Dowiedziałem się, że w butelce lub czymkolwiek mieszanina lodu i wody utrzymuje temperaturę 0oC dopóki lód całkowicie się nie rozpuści. Dopiero jak lód się całkowicie rozpuści rośnie temperatura wody. Od jakiegoś czasu zastanawiam co się stanie jak dodam ok. 20% soli. Wiem że dodając taką ilość soli do rozdrobnionego lodu to ta mieszanina szybko ochłodzi się do -15 oC. Co będzie jeśli ta ciecz całkiem się rozpuści i znowu się ją zamrozi? Pewnie zacznie zamarzać dopiero w -15oC. Co gdy taką zamrożoną butelka zacznie rozmarzać? Będzie utrzymywać temperaturę -15oC dopóki lód całkowicie się rozpuści tkj. jest w przypadku zamrożonej wody bez dodatku soli? To jest tak zwana mieszanina oziębiająca, można taką mieszaninę zrobić z różnych rzeczy http://www.chemia.so...iny_oziebiajace ale ja jestem ograniczony możliwością mojej zamrażarki, musi przecież dać radę zamrozić tą mieszaninę oziębiającą. To takie pytania retoryczne, ale jak myślicie dobrze rozumuję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 tak, jak ma się mieszaninę fazy ciekłej i stałej to (zakładając dobre wymieszanie) to temperatura jest równa temperaturze topnienia (dla wody 0°C). Przy solance będzie to mniej, ale pamiętaj że może Ci się sól wytrącić więc nie szalej za bardzo z sypaniem soli. Takie roztwory akumulują zimno właśnie przez przejście z fazy ciekłej do stałej bo ta energia którą potrzeba na stopienie 1 grama lodu jest porównywalna z energią potrzebną do ogrzania 1 g wody o 80 stopni, więc używając solanki dużo na akumulacji ciepła nie zyskasz, ale za to będziesz miał większą różnicę temperatur i szybciej będzie chłodzić piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Przygotowuję się na lato i wysokie temperatury i właśnie o to mi chodzi, żeby szybciej schłodzić piwo przy mniejszej ilości zamrożonych PETów. Ale czy temperatura zamarzania będzie proporcjonalna do ilości soli? Znaczy mówiąc tak teoretycznie powiedzmy dając 20% soli będzie zamarzać w -15°C, a dając 10% będzie zamarzać powiedzmy w -8°C? Oczywiście temperatury podaję tylko teoretyczne, bo nie mam pojęcia czy akurat takie będą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 strona 3 masz wykres http://www.ippt.gov.pl/~djozwiak/Krynica2001.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 strona 3 masz wykres http://www.ippt.gov....Krynica2001.pdf To teraz muszę się dowiedzieć jaka jest temperatura u mnie w zamrażarce i według tego wykresu będę wiedział ile dać soli. Wydaje mi się, że chyba w zamrażarce jest -18°C to żeby to zamarzło przy -15°C trzeba dać około 22% soli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 To teraz muszę się dowiedzieć jaka jest temperatura u mnie w zamrażarce i według tego wykresu będę wiedział ile dać soli. Wydaje mi się, że chyba w zamrażarce jest -18°C to żeby to zamarzło przy -15°C trzeba dać około 22% soli. jakby zrobić interpolacje między 0°C a 28,9% dla -21 to dla -15°C wychodzi 21% soli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się