przemski Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 właśnie się zaciera Belgian Pale Ale wg przepisu Dori warzę 40 litrów czyli rozleję na 2 fermentory - jeden zadam aktywatorem Ardenów (W3522) a drugi chciałem zadać suchymi bo kusi mnie zrobienie tego samego piwa (które już znam, przetestowałem wcześniej) na dwóch rodzajach drożdży i przeprowadzenia wnikliwych badań komparatystycznych celem znalezienia odpowiedzi na pytanie którym w wielu miejscach Was zadręczałem: czy naprawdę płynne są lepsze? miałem wybrane S-33 ale jak się tak zacząłem wczytywać to mi sie nie spodobała ich niska flokulacja a z kolei w opisie T-58 jest info że one dobrze flokulują - akurat i jedne i drugie mam w lodówce no i tak się zastanawiam t-58 czy s-33, t-58 czy s-33, t58...? - jak myślicie? na których piwko wyjdzie lepsze? niestety na 3 fermentory nie podzielę bo nie mam 3 wolnego... no chyba że wogóle zawrócicie mnie z tej "suchej" drogi bo może to szkoda piwa i roboty... tylko obawiam się że aktywator ardenów nie wystarczy na 40 litrów 13blg (na starter już nie mam czasu więc ta droga odpada) sprawa w miarę pilna bo za parę godzin (jest niedziela, 10:44) będę zadawał drożdże przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Do belgów dałbym chyba T-58, kojarzy mi się, że te są raczej polecane do belgów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Skoro to BPA, osobiście fermentowałbym S-33 w wyższych temperaturach. Z pływającymi po fermentacji "kłaczkami" poradziłem sobie zawiązując pończochę na kraniku. Na tych drożdżach wyszło jedno z najklarowniejszych piw w dorobku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 He, he i masz już, przemski dylemat. Jednak za wiki o s-33: "Drożdże te wytwarzają doskonałe profile smakowe i nadają się do produkcji szerokiego zakresu piw górnej fermentacji (np. do piw pszenicznych typu belgijskiego, piw Trappistów etc.)" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Hmm. Dobra Porter. Niech będzie Twoje, może faktycznie T-58 za bardzo sypną posmakami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 za browamatorem o T-58: Specjalne drożdże górnej fermentacji, wyróżniające się zdolnością do wytwarzania ostrych, korzennych, wręcz pieprzowych aromatów w gotowym piwie. Dobra tolerancja na wysokie stężenia alkoholu w piwie - nawet do 11,5 % obj - czyni z drożdży Safbrew T-58 znakomity produkt do fermentacji np. piw świątecznych - mocnych, zawierających wiele różnorodnych składników (słody, cukier, soki, przyprawy). rozumiem że w tym piwia raczej powinny być aromaty owocowo-kwiatowe niż przyprawowe (korzenne, pieprzowe)? - chyba polecę na tych S-33, szkoda że kurka wodna nie mam pod ręką trzeciego fermentora, byłby materiał do porównań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Ja bym spróbował na T-58, w niższych temperaturach nie są aż tak "pieprzne". U mnie wytworzyły dość dużo siarkowodoru. Myślę, że też w tym roku jeszcze na nich trochę poeksperementuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 mam jeszcze z godzinę na decyzję burzliwą będę prowadził w pomieszczeniu około 18st (pewnie ze 20 st w fermentorze) a potem cicha w jakiś 14 st w garażu czy na ten siarkowodór to można wrzucić coś miedzianego i będzie po problemie? - raz tylko miałem siarkowodór na stefanach (weizen) i początkowy myślałem że mam infekcję ale w sumie piwo jest OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) Ten siarkowodór to nie był problem, bo się sam ulotnił. Tak jak podczas fermentacji lagerów. Edytowane 15 Kwietnia 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 T58! Ten pieprz to taki mit a nie konkret. Te drożdże są niedoceniane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Też polecam T58. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 zadane ardenami i t-58 zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się