eltimo Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Witam. Pomysł spróbowania przeze mnie swoich sił w piwowarstwie zrodził się gdy spróbowałem piwa w C.K Browar w Krakowie. Przeczytałem już poradnik http://www.eioba.pl/a/1lw8/piwowarstwo-domowe-obszerny-poradnik Mam już skompletowany odpowiedni sprzęt. Ale nurtuje mnie jedno... Otóż czy podrzegwanie do temp. powyże 70 st spowoduje pasteryzacje piwa? Dokładniej czy bedzie to takie piwo albo ,, prawie takie '' jakie można wypić w restauracjacg typu Ck... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Tak, podgrzanie do ok 72° i przetrzymanie w niej kilka minut to pasteryzacja. Ale mowa o piwie, które jest po procesie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Ale nurtuje mnie jedno... Otóż czy podrzegwanie do temp. powyże 70 st spowoduje pasteryzacje piwa? Dokładniej czy bedzie to takie piwo albo ,, prawie takie '' jakie można wypić w restauracjacg typu Ck... Ale po co? Piwo 'żywe' jest wartościowsze pod każdym względem. Pasteryzacja w piwowarstwie domowym ma sens tylko wtedy gdy mamy obawę o 'mini'zakażenie które może się rozwinąć po czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Może zacznij na naszym wiki => http://www.wiki.piwo.org/ A jakie piwo byś chciał sobie zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się