lewatywa8 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Witam, właśnie zacieram, polutowałem sobie cyna bez ołowiu sitka do herbaty jako filterki na zawór do kociołka. Czy cyna nie będzie miała wpływu na przyszłe piwo, filterek będzie wewnątrz kociołka całe chmielenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 jeśli to była czysta cyna to jest absolutnie neutralna. W końcu cyną bieliło się kotły miedziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Pracowałem w firmie gdzie produkowało się elektronikę i jest to cyna w postaci pasty z zaznaczeniem bez ołowiu,pytam bo już 4 raz wygotowuje sitko i dopiero teraz garnek jest czysty . A wcześniej coś na ściankach zostawało, jakby nieprzetopiona pasta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 bez ołowiu to nie znaczy czysta, może być np z cynkiem dobrze by było do wygotowywania dodać wykwaszenie (łyżeczka kwasku cytrynowego na litr) raczej nie gotować tylko utrzymywać gorące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zrezygnowałem z sitka, już chmiele, później pójdę do piwnicy obejrzę opakowanie ,jaki ma skład ,dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zaznaczenie braku ołowiu miało na celu zupełnie inną rzecz: nieszkodliwość cyny w trakcie lutowania (brak oparów ołowiu). W praktyce nie oznacza to czystości cyny, bo do lutowania używa się lutu, a nie czystej cyny. Polecam coś takiego: http://pl.wikipedia.org/wiki/Lutowanie_bezo%C5%82owiowe oraz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stop_lutowniczy Nie znam dokładnych wykresów utleniania się dla tych stopów przy określonej temperaturze, ale wydaje mi się, że coś tam mogą zostawiać. Tym bardziej, że ich temperatura topnienia jest dość niska.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 nie mogę teraz znaleźć, ale kiedyś kupowałem od tego producenta cynę 99,8% w gąskach ok 1kg http://www.cynel.com.pl/index.php/pl/produkty/spoiwa-bezolowiowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 lut do rur miedzianych zawiera czystą cynę z niewielką domieszką miedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Sprawdziłem pastę która mam i skład jej jest taki:95.5 Sn/ 4 Ag / 0.5 Cu.Czy mogę stosować tą paste do lutowania elementów które będą miały kontakt z brzeczką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Tak, zawiera cynę, srebro i miedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi