Jump to content

czas fermentacji - Instrukcja a rzeczywistość


Recommended Posts

Proszę o pomoc! Nastawiłem http://www.bimberhob...?id_product=229 W instrukcji na stronie jak i na opakowaniu jest napisane że czas fermentacji to około 14 dni.

Początek nastawu 11,5 blg a po 5 dniach pokazuje prawie 0.(zero). Do fermentacji dodałem tylko suchy ekstrakt słodowy. Glukozy i cukru nie dodawałem. W smaku jest gorzkawe, nie czuć że jest nagazowane. Powiedzcie co robić? Rozlewać do butelek czy czekać.?

Link to comment
Share on other sites

Ja swego pierwszego brewkita zabutelkowałem chyba czwartego dnia. Nie zapomnij o środku do refermentacji w butelce (dopiero tam się piwo ma nagazować). Jakieś 2,5g. cukru czy glukozy na butelkę powinno być ok. Ale zapewne masz jeszcze przyzwyczajenie do mocniej nagazowanych piw i to ci się może wydać za wodniste. Jeśli masz takie obawy daj 3,5g.

Jak chcesz butelkuj dzisiaj, jak nie to poczekaj. To pierwsza warka, więc zapewne się już niecierpliwisz ;)

(ale możesz śmiało poczekać kilka dni, niech co ma opaść na dno opadnie)

Edited by Jacki
Link to comment
Share on other sites

Brewkit to brewkit. Tego akurat nie robiłem, ale ja dla pewności zostawiłbym jeszcze z dzień i sprawdzał oznaki. Potem - do butelek - jak pisał jacki.

 

Kilka tygodni później będziesz cieszył się swoim własnym piwem - gratulacje!

Link to comment
Share on other sites

Brewkity potrafią się różnie zachować :)

Osobiście przytrzymałbym do 7 dni aby wszystko opadło i przy takim BLG jakie opisałeś w butelki, zgodnie ze wskazówkami jacki.

Poczekaj koło 3 tygodni i będzie już dobrze nagazowane. Fakt, że ja przy pierwszej warce tyle nie wytrzymŁem ;) po tygodniu były już pierwsze testy ;)

Link to comment
Share on other sites

Ja swoje pierwsze też robiłem z "kita" i po pięciu dniach wylądowało w butelkach. Teraz ma trzy tygodnie i jak narazie wszystko jest oki :)

Następna warka była już zacierana i jak narazie jeszcze fermentuje, co prawda już spokojnie ale jednak jeszcze fermentuje, poczekam z tydzień i do butelek :)

Piwo uczy cierpliwości :)

Pozdrawiam Olek

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli tak szybko odfermentowało to może coś nie tak z tym piwkiem? Jak myslicie?

 

Przy drożdżach górnej fermentacji większość ekstraktu jest przerobiona w około 48h.

Link to comment
Share on other sites

Przy drożdżach górnej fermentacji większość ekstraktu jest przerobiona w około 48h.

 

Dokładnie tak. Najlepiej pokazuje to pomiar i spadek BLG ;)

Link to comment
Share on other sites

A gdzie ci się tak śpieszy? ;)

 

Daj czas na dofermentowanie (większość to nie całość) oraz na opadnięcie ich na dno. Inaczej możesz mieć albo przegazowane piwo, albo centymetrową warstwę drożdży w butelce.

Link to comment
Share on other sites

Nigdzie mi się nie śpieszy - tylko nie wiem czy jeżeli potrzymam odfermentowane piwo zbyt długo czy to nie zaszkodzi. A czytałem o tym na forum . Że jak osiągnie blisko 0 BLG to jak najprędzej trzeba butelkowac .

Link to comment
Share on other sites

Nie ma na co czekać, trzeba butelkować (przy takim BLG, niżej raczej nie zejdzie, więc fermentacja się zakończyła). Lekki niepokój wzbudza fakt tak głębokiego odfermentowania, tym bardziej, że piszesz, że nie dawałeś do fermentacji cukru ani glukozy, no ale na to się w tej chwili już nic nie poradzi ;) Trzymam kciuki, żeby piwo wyszło przynajmniej tak dobre, żebyś się nie zniechęcił ;)

Edited by kolomar
Link to comment
Share on other sites

A może cukromierz mam spindolony? Na początku tak myślałem - ale jak nasypie cukru do wody - to ładnie się wynurza. A jak można poznać bez cukromierza ze juz wszystko jest OK? Rurka nie bulgoce już drugi dzień. Co prawda minimalnie ale poziomy wody nie sa równe - 3-4 milimetry różnicy.

Link to comment
Share on other sites

Nie wytrzymałem i zajrzałem raz jeszcze i zmierzyłem - WYNIK: 2,0-2,5 blg . W smaku gorzkie jak cholera - może to temu że to Irish Stout???

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.