ccycekk Posted April 18, 2012 Share Posted April 18, 2012 Proszę o pomoc! Nastawiłem http://www.bimberhob...?id_product=229 W instrukcji na stronie jak i na opakowaniu jest napisane że czas fermentacji to około 14 dni. Początek nastawu 11,5 blg a po 5 dniach pokazuje prawie 0.(zero). Do fermentacji dodałem tylko suchy ekstrakt słodowy. Glukozy i cukru nie dodawałem. W smaku jest gorzkawe, nie czuć że jest nagazowane. Powiedzcie co robić? Rozlewać do butelek czy czekać.? Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted April 18, 2012 Share Posted April 18, 2012 Brewkity potrafią zaszaleć z szybkością, ale te 5 dni to ekstremalnie szybko. Jaka temperatura? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ccycekk Posted April 18, 2012 Author Share Posted April 18, 2012 Temperatura to 20- 23 . Stoi w kuchni i czasem jest cieplej jak piekarnik odpalony:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacki Posted April 18, 2012 Share Posted April 18, 2012 (edited) Ja swego pierwszego brewkita zabutelkowałem chyba czwartego dnia. Nie zapomnij o środku do refermentacji w butelce (dopiero tam się piwo ma nagazować). Jakieś 2,5g. cukru czy glukozy na butelkę powinno być ok. Ale zapewne masz jeszcze przyzwyczajenie do mocniej nagazowanych piw i to ci się może wydać za wodniste. Jeśli masz takie obawy daj 3,5g. Jak chcesz butelkuj dzisiaj, jak nie to poczekaj. To pierwsza warka, więc zapewne się już niecierpliwisz (ale możesz śmiało poczekać kilka dni, niech co ma opaść na dno opadnie) Edited April 18, 2012 by Jacki Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted April 18, 2012 Share Posted April 18, 2012 Norma, potrafia w dwa dni odfermentować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ccycekk Posted April 18, 2012 Author Share Posted April 18, 2012 Jeżeli tak szybko odfermentowało to może coś nie tak z tym piwkiem? Jak myslicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smaug Posted April 18, 2012 Share Posted April 18, 2012 Z piwem zasadniczo jest "coś nie tak", jak się go nie chce pić. Jeżeli będzie Ci smakowało to jest ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted April 18, 2012 Share Posted April 18, 2012 Brewkit to brewkit. Tego akurat nie robiłem, ale ja dla pewności zostawiłbym jeszcze z dzień i sprawdzał oznaki. Potem - do butelek - jak pisał jacki. Kilka tygodni później będziesz cieszył się swoim własnym piwem - gratulacje! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irash Posted April 18, 2012 Share Posted April 18, 2012 Brewkity potrafią się różnie zachować Osobiście przytrzymałbym do 7 dni aby wszystko opadło i przy takim BLG jakie opisałeś w butelki, zgodnie ze wskazówkami jacki. Poczekaj koło 3 tygodni i będzie już dobrze nagazowane. Fakt, że ja przy pierwszej warce tyle nie wytrzymŁem po tygodniu były już pierwsze testy Link to comment Share on other sites More sharing options...
olgierd Posted April 18, 2012 Share Posted April 18, 2012 Ja swoje pierwsze też robiłem z "kita" i po pięciu dniach wylądowało w butelkach. Teraz ma trzy tygodnie i jak narazie wszystko jest oki Następna warka była już zacierana i jak narazie jeszcze fermentuje, co prawda już spokojnie ale jednak jeszcze fermentuje, poczekam z tydzień i do butelek Piwo uczy cierpliwości Pozdrawiam Olek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabe Posted April 19, 2012 Share Posted April 19, 2012 Jeżeli tak szybko odfermentowało to może coś nie tak z tym piwkiem? Jak myslicie? Przy drożdżach górnej fermentacji większość ekstraktu jest przerobiona w około 48h. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irash Posted April 19, 2012 Share Posted April 19, 2012 Przy drożdżach górnej fermentacji większość ekstraktu jest przerobiona w około 48h. Dokładnie tak. Najlepiej pokazuje to pomiar i spadek BLG Link to comment Share on other sites More sharing options...
ccycekk Posted April 19, 2012 Author Share Posted April 19, 2012 rozumiem że butelkować i nie czekać jeszcze kilka dni co napisali w instrukcji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabe Posted April 19, 2012 Share Posted April 19, 2012 A gdzie ci się tak śpieszy? Daj czas na dofermentowanie (większość to nie całość) oraz na opadnięcie ich na dno. Inaczej możesz mieć albo przegazowane piwo, albo centymetrową warstwę drożdży w butelce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ccycekk Posted April 19, 2012 Author Share Posted April 19, 2012 Nigdzie mi się nie śpieszy - tylko nie wiem czy jeżeli potrzymam odfermentowane piwo zbyt długo czy to nie zaszkodzi. A czytałem o tym na forum . Że jak osiągnie blisko 0 BLG to jak najprędzej trzeba butelkowac . Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolomar Posted April 19, 2012 Share Posted April 19, 2012 (edited) Nie ma na co czekać, trzeba butelkować (przy takim BLG, niżej raczej nie zejdzie, więc fermentacja się zakończyła). Lekki niepokój wzbudza fakt tak głębokiego odfermentowania, tym bardziej, że piszesz, że nie dawałeś do fermentacji cukru ani glukozy, no ale na to się w tej chwili już nic nie poradzi Trzymam kciuki, żeby piwo wyszło przynajmniej tak dobre, żebyś się nie zniechęcił Edited April 19, 2012 by kolomar Link to comment Share on other sites More sharing options...
ccycekk Posted April 19, 2012 Author Share Posted April 19, 2012 A może cukromierz mam spindolony? Na początku tak myślałem - ale jak nasypie cukru do wody - to ładnie się wynurza. A jak można poznać bez cukromierza ze juz wszystko jest OK? Rurka nie bulgoce już drugi dzień. Co prawda minimalnie ale poziomy wody nie sa równe - 3-4 milimetry różnicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 19, 2012 Share Posted April 19, 2012 Jak nie cukromierzem, to refraktometrem albo drugim cukromierzem - ale i tak zawsze chodzi o pomiar gęstości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 19, 2012 Share Posted April 19, 2012 Wrzuć do wody o temp 20°C i zobacz co pokazuje. Zejście do zera to w winiarstwie, albo kwach Link to comment Share on other sites More sharing options...
ccycekk Posted April 19, 2012 Author Share Posted April 19, 2012 Nie wytrzymałem i zajrzałem raz jeszcze i zmierzyłem - WYNIK: 2,0-2,5 blg . W smaku gorzkie jak cholera - może to temu że to Irish Stout??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabe Posted April 19, 2012 Share Posted April 19, 2012 To sprawdź gęstość jeszcze jutro i pojutrze i daj średnią arytmetyczną Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porter Posted April 19, 2012 Share Posted April 19, 2012 W smaku gorzkie jak cholera - może to temu że to Irish Stout??? Tak, to z tego powodu. To diabelstwo ma z 70 IBU Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now