ccycekk Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Proszę o pomoc! Nastawiłem http://www.bimberhob...?id_product=229 W instrukcji na stronie jak i na opakowaniu jest napisane że czas fermentacji to około 14 dni. Początek nastawu 11,5 blg a po 5 dniach pokazuje prawie 0.(zero). Do fermentacji dodałem tylko suchy ekstrakt słodowy. Glukozy i cukru nie dodawałem. W smaku jest gorzkawe, nie czuć że jest nagazowane. Powiedzcie co robić? Rozlewać do butelek czy czekać.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Brewkity potrafią zaszaleć z szybkością, ale te 5 dni to ekstremalnie szybko. Jaka temperatura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ccycekk Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Temperatura to 20- 23 . Stoi w kuchni i czasem jest cieplej jak piekarnik odpalony:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Ja swego pierwszego brewkita zabutelkowałem chyba czwartego dnia. Nie zapomnij o środku do refermentacji w butelce (dopiero tam się piwo ma nagazować). Jakieś 2,5g. cukru czy glukozy na butelkę powinno być ok. Ale zapewne masz jeszcze przyzwyczajenie do mocniej nagazowanych piw i to ci się może wydać za wodniste. Jeśli masz takie obawy daj 3,5g. Jak chcesz butelkuj dzisiaj, jak nie to poczekaj. To pierwsza warka, więc zapewne się już niecierpliwisz (ale możesz śmiało poczekać kilka dni, niech co ma opaść na dno opadnie) Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Norma, potrafia w dwa dni odfermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ccycekk Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Jeżeli tak szybko odfermentowało to może coś nie tak z tym piwkiem? Jak myslicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Z piwem zasadniczo jest "coś nie tak", jak się go nie chce pić. Jeżeli będzie Ci smakowało to jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Brewkit to brewkit. Tego akurat nie robiłem, ale ja dla pewności zostawiłbym jeszcze z dzień i sprawdzał oznaki. Potem - do butelek - jak pisał jacki. Kilka tygodni później będziesz cieszył się swoim własnym piwem - gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Brewkity potrafią się różnie zachować Osobiście przytrzymałbym do 7 dni aby wszystko opadło i przy takim BLG jakie opisałeś w butelki, zgodnie ze wskazówkami jacki. Poczekaj koło 3 tygodni i będzie już dobrze nagazowane. Fakt, że ja przy pierwszej warce tyle nie wytrzymŁem po tygodniu były już pierwsze testy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Ja swoje pierwsze też robiłem z "kita" i po pięciu dniach wylądowało w butelkach. Teraz ma trzy tygodnie i jak narazie wszystko jest oki Następna warka była już zacierana i jak narazie jeszcze fermentuje, co prawda już spokojnie ale jednak jeszcze fermentuje, poczekam z tydzień i do butelek Piwo uczy cierpliwości Pozdrawiam Olek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Jeżeli tak szybko odfermentowało to może coś nie tak z tym piwkiem? Jak myslicie? Przy drożdżach górnej fermentacji większość ekstraktu jest przerobiona w około 48h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Przy drożdżach górnej fermentacji większość ekstraktu jest przerobiona w około 48h. Dokładnie tak. Najlepiej pokazuje to pomiar i spadek BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ccycekk Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 rozumiem że butelkować i nie czekać jeszcze kilka dni co napisali w instrukcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 A gdzie ci się tak śpieszy? Daj czas na dofermentowanie (większość to nie całość) oraz na opadnięcie ich na dno. Inaczej możesz mieć albo przegazowane piwo, albo centymetrową warstwę drożdży w butelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ccycekk Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Nigdzie mi się nie śpieszy - tylko nie wiem czy jeżeli potrzymam odfermentowane piwo zbyt długo czy to nie zaszkodzi. A czytałem o tym na forum . Że jak osiągnie blisko 0 BLG to jak najprędzej trzeba butelkowac . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Nie ma na co czekać, trzeba butelkować (przy takim BLG, niżej raczej nie zejdzie, więc fermentacja się zakończyła). Lekki niepokój wzbudza fakt tak głębokiego odfermentowania, tym bardziej, że piszesz, że nie dawałeś do fermentacji cukru ani glukozy, no ale na to się w tej chwili już nic nie poradzi Trzymam kciuki, żeby piwo wyszło przynajmniej tak dobre, żebyś się nie zniechęcił Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ccycekk Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 A może cukromierz mam spindolony? Na początku tak myślałem - ale jak nasypie cukru do wody - to ładnie się wynurza. A jak można poznać bez cukromierza ze juz wszystko jest OK? Rurka nie bulgoce już drugi dzień. Co prawda minimalnie ale poziomy wody nie sa równe - 3-4 milimetry różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Jak nie cukromierzem, to refraktometrem albo drugim cukromierzem - ale i tak zawsze chodzi o pomiar gęstości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Wrzuć do wody o temp 20°C i zobacz co pokazuje. Zejście do zera to w winiarstwie, albo kwach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ccycekk Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Nie wytrzymałem i zajrzałem raz jeszcze i zmierzyłem - WYNIK: 2,0-2,5 blg . W smaku gorzkie jak cholera - może to temu że to Irish Stout??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 To sprawdź gęstość jeszcze jutro i pojutrze i daj średnią arytmetyczną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 W smaku gorzkie jak cholera - może to temu że to Irish Stout??? Tak, to z tego powodu. To diabelstwo ma z 70 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się