prodakt Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 na portalu Adonai znalazłem jeszcze taki przepis (autorstwa Marty Troszczyńskiej) " (...) Wody ze źródła samego Jagódek jałowca Z lasu kurpiowskiego Z wysokiej tyczki chmielu Podpiwka Drożdży Cukru trochę chęci I każda gospodyni najlepsze psiwo kozickie Uwarzy, Że niejeden Kurp marzy By wypić i ugasić pragnienie A potem bajać O kurpiowskiej krainie I o tej dziewczynie Co piwo uwarzyła I zawsze wesoła była SKŁADNIKI: jagody jałowca 40 dag chmiel 2 dag drożdże 2 dag woda 10 L SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA Jałowiec rozdrobnić w moździerzu, wsypać do 10 litrów zimnej wody, bardzo wolno podgrzewać aż do wrzenia, wtedy wsypać chmiel, zmniejszyć ogień i gotować płyn jeszcze przez pół godziny, a wszystko pod przykryciem. Ostudzony płyn przecedzić, pozostałe paprochy przepłukać gorącą wodą, dodać cukier, wymieszać, wlać drożdże uprzednio rozmnożone w kilku łyżkach ciepłej wody doprawionej cukrem i szczyptą mąki, fermentować w temperaturze pokojowej przez 3-5 dni. Przecedzić przez płótno, wlać do butelek, zamknąć szczelnie i odstawić (w oryginale: do piwnicy). Nazajutrz można pić." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prodakt Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 "jeszcze taki przepis", ponieważ pojawiają się porozrzucane receptury piwa jałowcowego (np. takie - bardzo dobre!) - może by je tak pospinać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 http://lukaszluczaj.pl/piwo-jalowcowe-zapomniany-tradycyjny-krajow-nadbaltyckich-swoimi-korzeniami-byc-moze-siega-prehistorii/ Tutaj Łukasz Łuczaj pięknie wszystko zebrał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Robiłem jalowcowe na brzeczce miodowej http://www.piwo.org/topic/9656-browar-u-koziolka/page__st__80#entry280958 wyszło ciekawe, ale przy powtorce dam mniej jałowca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się