prodakt Posted April 18, 2012 Share Posted April 18, 2012 na portalu Adonai znalazłem jeszcze taki przepis (autorstwa Marty Troszczyńskiej) " (...) Wody ze źródła samego Jagódek jałowca Z lasu kurpiowskiego Z wysokiej tyczki chmielu Podpiwka Drożdży Cukru trochę chęci I każda gospodyni najlepsze psiwo kozickie Uwarzy, Że niejeden Kurp marzy By wypić i ugasić pragnienie A potem bajać O kurpiowskiej krainie I o tej dziewczynie Co piwo uwarzyła I zawsze wesoła była SKŁADNIKI: jagody jałowca 40 dag chmiel 2 dag drożdże 2 dag woda 10 L SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA Jałowiec rozdrobnić w moździerzu, wsypać do 10 litrów zimnej wody, bardzo wolno podgrzewać aż do wrzenia, wtedy wsypać chmiel, zmniejszyć ogień i gotować płyn jeszcze przez pół godziny, a wszystko pod przykryciem. Ostudzony płyn przecedzić, pozostałe paprochy przepłukać gorącą wodą, dodać cukier, wymieszać, wlać drożdże uprzednio rozmnożone w kilku łyżkach ciepłej wody doprawionej cukrem i szczyptą mąki, fermentować w temperaturze pokojowej przez 3-5 dni. Przecedzić przez płótno, wlać do butelek, zamknąć szczelnie i odstawić (w oryginale: do piwnicy). Nazajutrz można pić." Link to comment Share on other sites More sharing options...
prodakt Posted April 18, 2012 Author Share Posted April 18, 2012 "jeszcze taki przepis", ponieważ pojawiają się porozrzucane receptury piwa jałowcowego (np. takie - bardzo dobre!) - może by je tak pospinać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vami Posted December 17, 2014 Share Posted December 17, 2014 http://lukaszluczaj.pl/piwo-jalowcowe-zapomniany-tradycyjny-krajow-nadbaltyckich-swoimi-korzeniami-byc-moze-siega-prehistorii/ Tutaj Łukasz Łuczaj pięknie wszystko zebrał Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted December 17, 2014 Share Posted December 17, 2014 Robiłem jalowcowe na brzeczce miodowej http://www.piwo.org/topic/9656-browar-u-koziolka/page__st__80#entry280958 wyszło ciekawe, ale przy powtorce dam mniej jałowca Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now