Jump to content

piwo jałowcowe


prodakt

Recommended Posts

na portalu Adonai znalazłem jeszcze taki przepis (autorstwa Marty Troszczyńskiej)

 

"

(...)

Wody ze źródła samego

Jagódek jałowca

Z lasu kurpiowskiego

Z wysokiej tyczki chmielu

Podpiwka

Drożdży

Cukru trochę chęci

I każda gospodyni najlepsze

psiwo kozickie

Uwarzy,

Że niejeden Kurp marzy

By wypić i ugasić pragnienie

A potem bajać

O kurpiowskiej krainie

I o tej dziewczynie Co piwo uwarzyła

I zawsze wesoła była

 

SKŁADNIKI:

jagody jałowca 40 dag chmiel 2 dag drożdże 2 dag woda 10 L

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Jałowiec rozdrobnić w moździerzu, wsypać do 10 litrów zimnej wody, bardzo wolno podgrzewać aż do wrzenia, wtedy wsypać chmiel, zmniejszyć ogień i gotować płyn jeszcze przez pół godziny, a wszystko pod przykryciem. Ostudzony płyn przecedzić, pozostałe paprochy przepłukać gorącą wodą, dodać cukier, wymieszać, wlać drożdże uprzednio rozmnożone w kilku łyżkach ciepłej wody doprawionej cukrem i szczyptą mąki, fermentować w temperaturze pokojowej przez 3-5 dni. Przecedzić przez płótno, wlać do butelek, zamknąć szczelnie i odstawić (w oryginale: do piwnicy). Nazajutrz można pić."

Link to comment
Share on other sites

"jeszcze taki przepis", ponieważ pojawiają się porozrzucane receptury piwa jałowcowego (np. takie - bardzo dobre!) - może by je tak pospinać?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.