Pierre Celis Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Kocour English Pale Ale, Pivovar Varnsdorf – American Pale AleEkstrakt nieznany, alkohol 5,6%Skład: woda, słód pilzeński, chmiel Żatecki (Czechy) i Mouteka (Nowa Zelandia). Kolejna ciekawostka zza południowej granicy – od bezkompromisowego Kocoura. Tym razem klasyczny bohemski lager, ale z dodatkiem chmielu z Nowej Zelandii. Przyznam, że chmiel nowozelandzki znam tylko z literatury. Wiem, że mogę się spodziewać tropikalnych owoców, ale nieco innych od tych uzyskiwanych z chmieli amerykańskich. Jak to mówią w Nowej Zelandii – we’ll see. Wygląd: Kolor przybrudzonego złota, opalizujący. Piana w kolorze złamanej bieli, drobnoziarnista, utrzymuje się do końca i pięknie zdobi szkło.Aromat: przede wszystkim trawiasty, ale z nutą tropikalnych owoców i żywicy – przypominających nieco mango i odrobinę banana.Wysycenie: średnie do wysokiego, aksamitne. Miła odmiana w porównaniu do często przegazowanych polskich lagerów.Smak: umiarkowanie słodowy, lekko kwaskowaty i nieco żywiczny od chmielu. Goryczka średnia, przyjemna.Odczucie w ustach: gładkie aksamitne, ale z czasem ściągające w nietypowy sposób – nie na języku, ale jakby w całej jamie ustnej. Nietypowe odczucie.Wrażenie ogólne: Średnio udana próba stworzenia tzw. modern lagera. Trawiastość chmielu żateckiego nijak ma się do tropikalności nowozelandzkiego Mouteka. Piwo ciekawe, odważne, ale kompozycja taka sobie. W każdym razie brawa za odwagę. Czekam na polską odpowiedź na to piwo. Panowie z Pinty i AleBrowaru – wywołuję do tablicy!.Ocena: 6.5/10 Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się