marbelka Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 kiedyś piłem w/w piwo gdy miało ok8% i niezbyt mi smakowało a teraz gdy ma ok6,5 jest całkiem całkiem-czy ktoś próbował je sklonować lub uwarzyć podobne?Chciałbym takie uwarzyć,jakieś pomysły-podpowiedzi na recepturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Ciemny lager ok. 14.5°Blg, ze słodu pilzneńskiego, barwiony karmelem e150. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Ciemny lager ok. 14.5°Blg, ze słodu pilzneńskiego, barwiony karmelem e150. podrzuciłbyś całą recepturkę na 20L razem z chmieleniem i zacieraniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Nie mam. Musisz sam popróbować, tyle o tym piwie wiem. Ale chmielu to dużo w nim nie ma, ze 20-23 IBU może... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Czy aby na pewno jest to lager? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Czy aby na pewno jest to lager? Na 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 w kategorii "receptury ze słodów" nie mogę znaleź ciemnego lagera-jakiś link? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Przecież jest tam kilka receptur na np Monachijskie ciemne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 acz na etykiecie określają się jako stout... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 (edytowane) Mnie smakowało wtedy i wersja odchudzona też jest niezła, ale raczej to miało być piwo pod irlandzkie i ciemne, więc raczej nie lager. Nazwa: Belfast (ekst. 14,1 % alko. 6,5 % obj) | Gatunek: stout Edytowane 29 Stycznia 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Co sobie napiszą, to ich. Fakt jest taki, że to jest lager, barwiony karmelem e150d. Podobnie zresztą jak Stout z Broaru Południe. Slonx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 No to dlaczego wprowadzają klientów w błąd i nikt nie reaguje? Z jednej strony jest Belfast, który nie wiadomo czym jest, a z drugiej strony są piwa określane przez nich za koneserskie-3 zboża, alt, etc. Nie pamiętam już do końca co pisało na tym dawnym Belfascie, ale tam też nie było sprecyzowane. wg ratebeer to dunkel bock a na etykiecie pisało tylko "Irish style". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 No to dlaczego wprowadzają klientów w błąd i nikt nie reaguje? Bogi, masz szansę być tym pierwszym.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Ja jestem za mały, ale są więksi, którzy się koło nich i kręcą i u nich warzą, więc chyba oni powinni raczej. Jak się problemu nie dostrzeże, to problem będzie tylko się powiększać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Ale to nic nowego, ani szczególnego dla Polski. Wiesz jak w latach 80-tych Boddington's z Manchesteru określał swojego bittera (OG 1.038/9.5*P, IBU 25)? IPA. Browar ma prawo nazywać sobie piwo jak chce. A konzument ma prawo go nie kupować, jak mu nie smakuje. Czy to piwo przestało Ci smakować, gdy już wiesz że to lager? A jak chcesz mieć jakąś "społeczną akcję", to niestety trzeba iść do "piwnej hejtowni", czyli na browar.biz, tam to łatwiej zmontować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Mnie bardziej smakował i tak ten pierwszy-wtedy w porównaniu do innych jabłonowskich był dość smaczny. Chodzi bardziej o konsekwencję niż ślepe wyszydzanie, obrażanie, czy bojkotowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Na etykiecie producenci czasem duby smalone prawią, że głowa boli. Raz zobaczyłem na etykiecie (nie pamiętam co to dokładnie było) napis: "stout". Czytam kontrę, a oni mi z dolną fermentacją wyjeżdżają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 A porter bałtycki to co w takim razie wg ciebie jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się