Jump to content

Zmętnienie na zimno pomimo użycia mchu


Recommended Posts

Witajcie

 

Miałem dziś w zamiarze wypić wieczorkiem buteleczkę marcowego, więc wstawiłem ją za wczasu do lodówki (5 oC) Przychodzę wieczorkiem do domu otwieram lodówkę, a tam .... butelka totalnie mętnego piwa.

 

Przy warzeniu użyłem 5 g mchu rehydratyzowanego w odrobinie wody na 15 min przed końcem gotowania, a więc dlaczego pojawiło się zmętnienie ?

Może tego mchu to więcej trzeba dać? Są jakieś inne możliwości dlaczego piwko zmętniało ?

Link to comment
Share on other sites

Białka się wytrąciły, źle zatarte, a mech to możesz sobie wsadzić... wiesz gdzie ;) Kiedyś używałem mchu, teraz nie i efekty są te same, czyli piwo klarowne, a jeśli zdarzy się lekko mętne to się nie przejmuję. Nie jestem fanem cristal beer :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Białka się wytrąciły, źle zatarte, a mech to możesz sobie wsadzić... wiesz gdzie ;) Kiedyś używałem mchu, teraz nie i efekty są te same, czyli piwo klarowne, a jeśli zdarzy się lekko mętne to się nie przejmuję. Nie jestem fanem cristal beer :smilies:

Co masz na myśli pisząc źle zatarte? Nie do końca zcukrzony zacier?

Link to comment
Share on other sites

wg mnie są dw a wyjścia

a/ szybkie, krótkie schłodzenie przed konsumpcją / nie przetrzymywanie piwa długo w niskiej temp./

b/ lagerowanie w temp. 4C /niższej niż wyszynk/ .

Ale w sumie to ja ejlowiec jestem i na te wasze lagery jakoś z przymrużeniem oka patrzę :)

Link to comment
Share on other sites

wg mnie są dw a wyjścia

a/ szybkie, krótkie schłodzenie przed konsumpcją / nie przetrzymywanie piwa długo w niskiej temp./

b/ lagerowanie w temp. 4C /niższej niż wyszynk/ .

Ale w sumie to ja ejlowiec jestem i na te wasze lagery jakoś z przymrużeniem oka patrzę :)

Więc się nie mądruj ;):lol:

Link to comment
Share on other sites

Hmmmm dzięki za pomoc :) Chyba zacznę robić przerwę białkową bo takowej nigdy nie robiłem :D Coś mówili czy pisali, że słody są teraz tak dobrze zmodyfikowane że w zasadzie przerwy białkowej nie trzeba.

Link to comment
Share on other sites

a/ szybkie, krótkie schłodzenie przed konsumpcją / nie przetrzymywanie piwa długo w niskiej temp./

Popieram, ja białkowej nie robię, mech raz dodam raz nie ale jak tydzień+ stoi w lodówce to jest klarowne a jak schłodzone to często mętnieje.

Link to comment
Share on other sites

Popieram, ja białkowej nie robię, mech raz dodam raz nie ale jak tydzień+ stoi w lodówce to jest klarowne a jak schłodzone to często mętnieje.

To teraz sobie porównaj koszt zrobienia białkowej, a koszt trzymania całej zabutelkowanej warki przez tydzień w lodówce

Link to comment
Share on other sites

Ale ja nie muszę mieć przezroczystego piwa, podałem tylko własne obserwacje. Białkowej nie robię bo zacieram jednotemperaturowo dla wygody. Poza tym lodówka i tak pracuje cały czas niezależnie od ilości piwa w środku ;)

Link to comment
Share on other sites

Kolega emcede chce mieć w miarę klarowne, jak wynika z jego pytania, więc lepiej nich zrobi białkową zamiast kombinacji ze schładzaniem. O to tylko chodzi :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.