emcede Posted May 9, 2012 Share Posted May 9, 2012 Witajcie Miałem dziś w zamiarze wypić wieczorkiem buteleczkę marcowego, więc wstawiłem ją za wczasu do lodówki (5 oC) Przychodzę wieczorkiem do domu otwieram lodówkę, a tam .... butelka totalnie mętnego piwa. Przy warzeniu użyłem 5 g mchu rehydratyzowanego w odrobinie wody na 15 min przed końcem gotowania, a więc dlaczego pojawiło się zmętnienie ? Może tego mchu to więcej trzeba dać? Są jakieś inne możliwości dlaczego piwko zmętniało ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted May 9, 2012 Share Posted May 9, 2012 Białka się wytrąciły, źle zatarte, a mech to możesz sobie wsadzić... wiesz gdzie Kiedyś używałem mchu, teraz nie i efekty są te same, czyli piwo klarowne, a jeśli zdarzy się lekko mętne to się nie przejmuję. Nie jestem fanem cristal beer Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted May 9, 2012 Author Share Posted May 9, 2012 Białka się wytrąciły, źle zatarte, a mech to możesz sobie wsadzić... wiesz gdzie Kiedyś używałem mchu, teraz nie i efekty są te same, czyli piwo klarowne, a jeśli zdarzy się lekko mętne to się nie przejmuję. Nie jestem fanem cristal beer Co masz na myśli pisząc źle zatarte? Nie do końca zcukrzony zacier? Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted May 9, 2012 Share Posted May 9, 2012 Może za krótka przerwa białkowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted May 9, 2012 Share Posted May 9, 2012 wg mnie są dw a wyjścia a/ szybkie, krótkie schłodzenie przed konsumpcją / nie przetrzymywanie piwa długo w niskiej temp./ b/ lagerowanie w temp. 4C /niższej niż wyszynk/ . Ale w sumie to ja ejlowiec jestem i na te wasze lagery jakoś z przymrużeniem oka patrzę Sojer 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted May 9, 2012 Share Posted May 9, 2012 wg mnie są dw a wyjścia a/ szybkie, krótkie schłodzenie przed konsumpcją / nie przetrzymywanie piwa długo w niskiej temp./ b/ lagerowanie w temp. 4C /niższej niż wyszynk/ . Ale w sumie to ja ejlowiec jestem i na te wasze lagery jakoś z przymrużeniem oka patrzę Więc się nie mądruj Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted May 9, 2012 Author Share Posted May 9, 2012 Hmmmm dzięki za pomoc Chyba zacznę robić przerwę białkową bo takowej nigdy nie robiłem Coś mówili czy pisali, że słody są teraz tak dobrze zmodyfikowane że w zasadzie przerwy białkowej nie trzeba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted May 9, 2012 Share Posted May 9, 2012 Zrób profilaktycznie przez ok 15-20 min i powinno być dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
yapko Posted May 9, 2012 Share Posted May 9, 2012 a/ szybkie, krótkie schłodzenie przed konsumpcją / nie przetrzymywanie piwa długo w niskiej temp./ Popieram, ja białkowej nie robię, mech raz dodam raz nie ale jak tydzień+ stoi w lodówce to jest klarowne a jak schłodzone to często mętnieje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted May 9, 2012 Share Posted May 9, 2012 Popieram, ja białkowej nie robię, mech raz dodam raz nie ale jak tydzień+ stoi w lodówce to jest klarowne a jak schłodzone to często mętnieje. To teraz sobie porównaj koszt zrobienia białkowej, a koszt trzymania całej zabutelkowanej warki przez tydzień w lodówce Link to comment Share on other sites More sharing options...
yapko Posted May 9, 2012 Share Posted May 9, 2012 Ale ja nie muszę mieć przezroczystego piwa, podałem tylko własne obserwacje. Białkowej nie robię bo zacieram jednotemperaturowo dla wygody. Poza tym lodówka i tak pracuje cały czas niezależnie od ilości piwa w środku Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted May 9, 2012 Share Posted May 9, 2012 Kolega emcede chce mieć w miarę klarowne, jak wynika z jego pytania, więc lepiej nich zrobi białkową zamiast kombinacji ze schładzaniem. O to tylko chodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 9, 2012 Share Posted May 9, 2012 Przemo, masz jutro wolne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now