Pierre Celis Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Störtebeker Bernstein-Weizen – SchwarzbierEkstrakt 12,9 Blg, alkohol 5,3%Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, drożdże Kolejne piwo z północnoniemieckiego Straslundu. Tym razem w stylu nietypowym dla północy – hefe-weizen – czyli jasne, klasyczne piwo pszeniczne. O ile piwa pszeniczne z Bawarii wypadają w moich rankingach zwykle co najmniej dobrze, to o piwo z północy nieco się obawiam. Z drugiej strony Störtebeker pozytywnie mnie zaskoczył przy okazji schwarzbier’a, zatem może z pszenicą wcale nie będzie gorzej? Wygląd: Złote, mętne jak należy, z obfitą, drobnoziarnistą czapą białej i przede wszystkim trwałej piany.Aromat: typowy, bananowo-goździkowy, ładnie zrównoważony pomiędzy oboma składnikami.Wysycenie: średnie, zbyt niskie dla stylu.Smak: słodowy ze subtelną kwaskowatością. Pomimo wysokiego ekstraktu brak właściwej pełni. Goryczka ciut za mocna i lekko pozostająca na tyłach języka.Odczucie w ustach: gładkie, z lekko szczypiącymi bąbelkami. Do tego czuć moc alkoholu, co psuje nieco odbiór.Wrażenie ogólne: Weizen z północy trochę odbiega od ideału. W aromacie niby wszystko się zgadza, ale brak mu odpowiedniej pełni, wysycenia, a goryczka jest zbyt wysoka i niezbyt udana. Nie jest źle, ale nie jest też dobrze. Ot przeciętne piwo, choć pewnie lepsze od wielu polskich przedstawicieli tego stylu.Ocena: 5.5/10 Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się