admiro Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Jaka jest zasada działania takiej przepływowej schładzarki? Szukam jakiegoś schematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Co masz na myśli pisząc "sucha"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 http://www.beerservice.pl/?loc=shop&loc2=detail&cat=13&prodid=5 Sucha = bez zbiornika z wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Wg. mnie to Peltier sporej mocy i spory blok masy do gromadzenia ciepła (chłodu) np blok aluminium który zastępuje wodę. 30l/h to 1 standardowe piwko co minutę. Pozostaje kwestia z jakiej temperatury początkowej. Może byc jeszcze schładzanie absorpcyjne z amoniakiem.. ale nie wygląda mi na to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 henry to jest normalny agregat chłodniczy mocy około 250 W. Nie rozbierałem bo jeszcze jest na gwarancji, ale wygląda na to że rzeczywiście jest blok metalu przez który przepływa piwo i jednocześnie jest on parownikiem dla czynnika chłodniczego. Pojemność takiego układu to około 200 ml, a czas rozpoczęcia chłodzenia od włączenia do kontaktu to góra 4 minuty. Wydajność jest dla liczona chyba dla różnicy temperatur 15 stopni, więc przy lekko schłodzonych kegach można więcej polać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 No nie wiem co mnie zamuliło, że założyłem, że tam nie ma sprężarki.. coś ostatnio czytałem na takie tematy i pewnie stąd.. . 250W dla sprężarki to by się zgadzało. Teoretycznie z 20 do 10st.C dla 0,5l/min trzeba mocy ok 350W, a więc przy elektrycznej 250W da znacznie więcej mocy chłodniczej.. ale za to trafiłem, że tam jest blok metalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Jakby ktoś kiedyś znalazł fotkę wnętrzności to proszę wkleić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Przemo ma suchą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Jakby ktoś kiedyś znalazł fotkę wnętrzności to proszę wkleić. w jednej kratce widać skraplacz pod którym zapewne jest wentylator (bo wieje), a z drugiej agregat. Tych ciekawszych bebechów bez otwierania nie widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi