KosciaK Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Przecież SPA też brzmi dobrze. Wręcz wyśmienicie bym rzekł. Aż na samą myśl człowiek chciałby rozsiąść się wygodnie i zrelaksować przy szklanicy piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Ale jakim cudem ze świerku zrobiłeś "Sosnowe Pale Ale" ? ciemno było a to i to zielone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 SPA jest dla mięczaków. Prawdziwy facet tarza się w błocie, wyrąbuje przerębel i takie ma SPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Warka #69 - APA Single Hop: Citra - zlane na cichą z dodatkiem 70 g chmielu. BLG: 2,6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 (edytowane) A dzisiaj raniutko przygotowałem sobie słody na warkę: #72 - - Belgian Pale Ale - 23 l, 13,6 BLG, 30 do 40 IBU Piwo wzorowałem na artykule umieszczonym tutaj. Bardzo mnie zaciekawiło, postanowiłem dołożyć imbiru - zrobiłem już raz mocne imbirowe belgijskie ale - z tym, że z racji ekstraktu musiało sporo leżakować, a imbir się kiepsko starzeje. Tutaj będzie inaczej: nieco ciemnej, więcej karmelowych akcentów i nieco inne drożdże. Zobaczymy! Skład: 2,5 kg - Pilzneński Bestmalz 0,7 kg - Munich Dunkel Bestmalz 0,45 kg - Aromatic Bestmalz 0,15 kg - Karmelowy 150 Strzegom 680 g - cukier biały Drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes 15 g chmiel Iunga, 11,5% a-k 60 g chmiel Saphir, 4,2% a-k 5 g kolendra indyjska i 5 g kolendra 65g startego korzenia imbiru 52 g skórka pomarańczy Zacieranie: 68-66°C - 60' i mash out Chmielenie: 70' - gotowanie 60' - 15 g Iunga 20' - 10 g Saphir 15' - 10 g Saphir, 680 g cukru białego 10' - 10 g Saphir, połowa imbiru, kolendry i skórki 5' - 10 g Saphir2' - 10 g Saphir 0' - 10 g Saphir i reszta przypraw whirpool z przyprawami trwał godzinę, więc IBU wyjdzie bliżej 40 Następne warzenie jak przyjdzie miernik temperatury, bo termometr z Ikei zakończył żywot. Mash out robiłem na czuja, ale przefiltrowało się idealnie, więc git. Nie miał być cukier zwykły, tylko jasny kandyz - ale kolega przyjechał naprawić rower i nie było kiedy.... Edytowane 10 Czerwca 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Ok, warka #69 - Freedom at 21 poszła w butelki - 47 butelek, z dodatkiem 133 g cukru, tak 2,2 BLG. Druciak sprawdził się idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) Warka #73 - Mexican Blackbird - APA single hop: Mosaic. 24 l, 12,5 BLG, 39 IBU Wzorowane na tym przepisie Andrzeja Milera. Tylko zacieranie na lenia i bez mash outu. Skład: 4,2 kg - pilzneński Bestmalz 0,3 kg - karmelowy 30 Strzegom 0,15 kg - pszenica NS 7,5 ml kwasu mlekowego 80% 8 g gipsu piwowarskie 2 g chlorku wapnia 78% 70 g Mosaic - 11,1% a-k WLP 090 San Diego Super Yeast Zacieranie: 50' - 68-66 °C w garze przeniesienie do filtracji i 40' układania Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - 10 g Mosaic 30' - 10 g Mosaic 15' - 20 g Mosaic 0' - 30 g Mosaic chyba z godzinę sobie stało. Degustacja 1 Edytowane 9 Lipca 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) A na jutro jest warka #74 - - Brown Ale - 23l, 13 BLG, 36 IBU Skład: 3,44 kg - Pale Ale Bestmalz 0,37 kg - owies NS 0,37 kg - karmelowy 30 Strzegom 0,37 kg - czekoladowy jasny Strzegom 0,09 kg - karmelowy 600 Strzegom 30 g - chmiel Marynka, 10,50% a-k 20 g - chmiel Phoenix 10,00% a-k 3 g - CaCl2 78% 1 łyżeczka mchu irlandzkiego 6 ml kwasu mlekowego 80% Brewlab Thames Valley 2 Zacieranie: 66,5 °C - 90' (pierwsze 50 w garze, potem 40 w wiadrze) kwas mlekowy i CaCl2 do zacieru Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - 20 g Marynka 15' - 10 g Phoenix 5' - 10 g Phoenix Ma być lekko i angielsko Pierwsza degustacja Edytowane 9 Lipca 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Heh. Kiedyś, robiąc portera bałtyckiego odlałem tak z 4 l, nachmieliłem podobnie jak resztę, ale dodałem chilli. Wstawiłem do damy i zapomniałem - a dzisiaj jednak poszedł w butelki. 11x0,33 l, 14 g cukru. Zero oznak negatywów, ale na wszelki wypadek odrobinę gęstwy z górniaków (Thames Valley) dostał. Chilli czuć wybornie i już się nie mogę doczekać kolejnej paczki z Meksyku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Tjaaa... czasami najciekawsze piwa z takich wynalazków powstają, szkoda, że w zasadze nie do powtórzenia A te papryczki... mimo, że nie lubię ostrości to te wrocławskie eksperymenty nawet całkiem, całkiem a Hania nawet uwielbia niektóre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Zapomniane wynalazki - Michał z TB mówił, że najlepszy pils jaki mu kiedykolwiek (w tym roku?) wyszedł, to uwarzony w grudniu, wstawiony do piwnicy i zapomniany na całą zimę. Autolizy srizy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 A dzisiaj w buteleczki poszła warka #71 - Big Balls - sPA. 66 butelek 0,5 l, 127 g cukru, 3,7 BLG. Świerk czuć na razie mocniej w smaku, lżej w aromacie. Się zobaczy co będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Skąd wziąłeś w maju świeży świerk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Miałem takie cieniutkie, jaśniutkie pędy na moim w ogródku. Pewnie od razu ściąłem trochę zeszłorocznych, ale większość była młodziutkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Dzisiaj się napracowałem. Warka #72 - Belgian Pale Ale poszła do butelek. 1,6 BLG, 44 butelki 0,5, 1 butelka 1 litr. 150 g cukru, celowane nagazowanie: 2,4 vol. W smaku fajne - jest imbir, jest belgijska nuta. Warka #73 - APA single hop: Mosaic poszła na cichą z dodatkiem 75 g chmielu. Zrobiłem też test Warki #69 - ESB - Aces High. Zaskoczyła mnie piękną klarownością, do tego fantastyczny aromat (nie bardzo mocny, ale można w nim wyczuć zarówno nuty karmelowe jak i lekko owocowe - głównie ciemne owoce). Mocna, wyrazista goryczka w połączeniu z lekkim piwem w kolorze herbaty tworzy idealną całość. Bardzo smaczne i nawet czuję tam gdzieś odwołanie do Old Speckled Hena. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 (edytowane) Notatki uzupełnić czas. I tak: #73 - APA Single Hop: Mosaic poszło w butelki. Niestety, musiałem skaszanić i nachmielić na zimno nie do końca odfermentowane piwo - chmiel wyszedl na wierzch z czymś, co wyglądało jak jakieś resztki drożdży. No i leżało tak tydzień - ale jakichś infekcyjnych smaków brak. Butelkowanie: 2014-06-20, poszło 21 l (przez pływający chmiel trochę zostało w wiadrze), 42 butelki, 130 g cukru, nagazowanie 2,4. Natomiast generalnie Mosaic mi nie pasuje. Cieszę się, że już nie mam tego chmielu. Wczoraj natomiast zatarłem warkę #75 - - American Wheat - 23,5 l, 14 BLG, 40 IBU. Zasyp: 2,3 kg - Pale Ale Bestmalz 2,0 kg - pszeniczny Bestmalz 0,21 kg - carapils Bestmalz 0,2 kg - karmelowy 30 Strzegom 0,3 kg - pszenica NS 0,3 kg - owies NS 3 g CaCl2 8 g gipsu piwowarskiego 7,5 ml kwasu mlekowego 55 g Pacific Jade 13,0 % a-k 40 g Waimea, 14,9 % a-k Drożdże: WLP090 Pacific Ale Zacieranie: słody wsypane do 52 °C podgrzanie do 68 °C 20' w garze, potem do wiadra na kolejne 40' Chmielenie: FWH - 15 g Pacific Jade 5' - 10 g Pacific Jade, 10 g Waimea 0' - 10 g Pacific Jade, 10 g Waimea 88 °C - 10 g Pacific Jade, 10 g Waimea 68 °C - 10 g Pacific Jade, 10 g Waimea Edytowane 9 Lipca 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 (edytowane) Dzisiaj z kolei grzeje się już woda na: #76 - - Whisky Extra Stout - 23 l, 15,5 BLG, 60 IBU Zasyp: 3,0 kg - wędzony whisky Bruntal 1,5 kg - pale ale Bestmalz 0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne 0,3 kg - aromatic Bestmalz 0,3 kg - karmelowy 600 Strzegom 0,2 kg - czekoladowy palony Strzegom 1200 EBC 0,2 kg - jęczmień prażony Strzegom 0,1 kg - owies NS 0,05 - Barwiący Strzegom 3 g - CaCl2 do zacieru 8 g - gips do zacieru łyżeczka mchu do chmielenia 35 g - chmiel Amarillo, 10,0% a-k 42 g - chmiel Bravo, 16,7 % a-k Drożdże Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 Zacieranie: 20' w 65,5 °C, potem do wiadra, 40' i wysładzanie Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - 15 g Bravo 30' - 10 g Bravo, 10 g Amarillo 15' - 10 g Bravo, 10 g Amarillo, mech 10' - 8 g Bravo, 15 g Amarillo Edytowane 9 Lipca 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 No i udało mi zabutelkować warkę #74 - Nutshell - Brown Ale 3 BLG, 23 l, 132 g cukru, 2,3 vol, 46 butelek 0,5 l w zapachu lekkie orzechy, w smaku minimalne, kolor nieco za ciemny. Dziwna jest tylko taka lekko pylista goryczka. Nie przeszkadza, ale mam nadzieję, że się lepiej ułoży. Piwo mimo 3 BLG nie jest ani bardzo treściwe ani słodkawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Idąc za ciosem: #77 - - Belgian IPA - 23 l, 17 BLG, 70-80 IBU ? Skład: 4,0 kg - pale ale Bestmalz 1,0 kg - Aromatic Bestmalz 0,5 kg - pszeniczny Bestmalz 0,1 kg - owies NS 0,22 kg - special B 0,05 - kawowy CM 3 g - CaCl2 - do zacieru 23 g - chmiele Marynka, 10,2% a-k 70 g - Citra, 12,0% a-k 15 g - Columbus, 15,50% a-k 80 g - Saphir, 4,0% a-k łyżeczka mchu irlandzkiego cukier kandyzowany 491 g i komplet moich skórek z cytrusów w kandyzie: - kandyzowana skórka cytryny - 152 g - skórka cytryny zalana kandyzem - 148 g - skórka grejpfruta zalana kandyzem - 227 g drożdże Wyeast 3522 Begian Ardennes Zacieranie: 50' w garze, 68°C 40' w wiadrze, podobnie Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - 15 g Columbus 30' - 10 g Citra, 10 g Marynka 20' - 10 g Citra, 13 g Marynka 15' - 10 g Citra, cukier, mech 10' - 10 g Saphir, 10 g Citra 5' - 20 g Saphir, 10 g Citra 0' - 20 g Saphir, 10 g Citra 88 °C - 10 g Saphir 76 °C - 20 g Saphir, 10 g Citra Kombinowałem jakby zachować belgijski charakter piwa, przy jednoczesnych agresywnym chmieleniu. Wykombinowałem, że kombinacja słodów aromatic, special B i kawowego CM powinna mi to dać. Na dodatek dodatek kandyzu i skórek powinien to wzmocnić. Warka #72 - Layla - Belgian Pale Ale ma bardzo ładny belgijski chrakter, co prawda chmielona Saphirem - ale nie da się tej mocnej belgijskości nie zauważyć. Edytowane 9 Lipca 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 A ten cały kandyz to jak robisz? Bo zaciekawiło mnie to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Komplet przepisów jest tutaj. Sprawa prosta jak konstrukcja cepa, trzeba tylko przeliczyć jednostki. Co ciekawe, jest też cykl filmików na youtube, pokazujących poszczególne efekty. masz akurat soft ball. Co do samych skórek: kiedyś miałem trochę cukru, sporo DAPu no i odrobinę czasu. Zacząłem obierać cytrusy na sok i postanowiłem kreatywnie wykorzystać skórki. Robiłem różne cuda: zalewałem skórki kandyzem, dodawałem skórki do kandyzowania, ba, zalewałem kandyzem owoce. Wszystko daje niesamowite efekty smakowe i zapachowe - polecam. Tym bardziej, że kandyz robi się wyjątkowo szybko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 (edytowane) A to może od razu opiszę efekty: wszystko robione 11stego lutego 2014. skórka cytryny zalana kandyzem: - praktyczny brak krystalizacji (odrobina na dnie). Skórka ma tendencję do pływania po wierzchu. Kolor ciemny, karmelowy. Smak syrupu: wyczuwalna cytryna, lekko podbita skórkową goryczką. Smak skórki: pozbawiona goryczki. Całość ma wybitnie witbierowy charakter. kandyz z wrzuconą skórką cytryny: - tutaj wszędzie, gdzie jest skórka, jest też krystalizacja - ale raczej w kierunku przezroczystego cukru, niż mlecznego - nic dziwnego, skórka wniosła sporo kwasku. Zapach: cytrusowo-karmelowy, z przewagą karmelu. Kolor ciemniejszy niż poprzednik. Smak syropu jest bardziej karmelowy, ale z fajną, kwaskowato-cytrusową nutą. Udało mi się wygrzebać jedną skórkę: zachowała gorzkość i bardzo cytrusowy charakter. skórka grejpfruta zalana kandyzem: - również praktycznie totalny brak krystalizacji, kolor odrobinę ciemniejszy niż analogicznie przygotowana skórka cytryny. Zapach zdecydowanie grejpfrutowy, nie czuć karmelu ani kandyzu. Smak: na pierwszym rzucie goryczka owocu, potem lekka cierpkość - jak grejpfrut. Skórka pozbawiona goryczki. Na pewno sięgnę jeszcze po takie eksperymenty Aaaa. I jeszcze coś: nie otwierajcie słoiczków (szczególnie, jeśli zalaliście kandyzem owoce) przed planowanym użyciem. Jak wsadzicie tam oblizaną łyżeczkę, to może to zacząć fermentować Edytowane 29 Czerwca 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Aaa! To już wszystko jasne. Te owoce mnie zmyliły :-) PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 No i zakończyłem 3-dniowy maraton warzenia. Stout wskoczył na 15,5 BLG, a mi do szklanki wskoczył Ardbeg. W międzyczasie zrobiłem sosy z habanero i nabawiłem się pieczenia rąk i całej twarzy. Ale i tak było warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Warka #74 - Brown Ale (13 BLG, 36 IBU). Dokładnie tydzień i dwa dni od butelkowania, czas na pierwsze testy. Ciemny, mocny kolor ciemny, nieco za ciemny, z kasztanowymi refleksami. Klarowne. Piana formuje się ładna, gęsta, kremowa. Jeszcze nie koronkuje, ale po zamieszaniu ładnie zostaje na szkle. W zapachu: orzechy, nuta palonych słodów i coś, co mi się kojarzy z dymem z ogniska. Lekki, generyczny chmiel majaczy gdzieś z tyłu. W smaku jest kwaskowane, niestety jeszcze dość alkoholowe. Ta alkoholowa gorycz na razie walczy z charakterystycznym palonym akcentem, ale można też wyczuć orzechy. Po przełknięciu zostaje lekka goryczka i kwaskowatość, obydwa odczucia szybko znikają. Zdecydowanie wytrawne, lekkie piwo. Jestem zadowolony. To piwo powinno być dobre za 2-3 tygodnie i raczej nie będzie czekało na dłuższe leżakowanie. I zdecydowanie to powtórzę, tylko już bez karmelowego 600. Ale swoją drogą, ciekawe kiedy nauczę się robić bardziej treściwe piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się