crosis Opublikowano 20 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 amap, nie przejmuj się, zrobię jeszcze kilka takich piw A generalnie dzisiaj dogotowałem wczorajszego weizena - wczoraj mi się nie chciało (no i chciałem jeszcze wyskoczyć na chwilę na grilla). Co ciekawe - nie zdążył nawet porządnie wystygnąć, więc wcale nie było źle. A ponieważ odebrałem o 6 l brzeczki więcej, niż wchodziło do gara (zaraz napiszę po co), to dogotowywałem ją w garnku obok i sukcesywnie dolewałem. Cel jest taki: żona chce cydra, ale: ma nie być słodki, ale też nie taki kwaśny. Super. Pokombinowałem i stwierdziłem, że zrobię go z dodatkiem brzeczki - dwa strzały po 4 l, pierwszy z 1 l brzeczki weizenowej, drugi ma 1,5. Zobaczymy, co będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 Żeby ratować kolegę, któremu (początkującemu piwowarowi) w TB sprzedali do RISa 26 BLG drożdże WLP099 (nawet nie mówiąc o konieczności startera) musiałem zlać mętne jeszcze #79 NZ Pale Ale na cichą. Przy ok 3 BLG. Jaras, gęstwa odlana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 Ożeszwmordeczkę - by się wszystko dobrze złożyło gdybym miał jak na grilla dzisiaj wpaść. Co do cydra do użyj odpowiednich odmian jabłek i odpowiedniego szczepu drożdży (lalvin 71b?) a nie będziesz musiał robić reddsa. I tak to jest jak się nowicjusz porwie na morderczy zasyp - nawet nie wie że trzeba starter zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 (edytowane) Ot, byłbym zapomniał: Wczoraj zacierałem warkę #81 - Red Ale - - 12,5 BLG, 50-55 IBUSkład: 4,5 kg - Red X Bestmalz 50 g - chmiel Sticklebract - 13,9% a-k 50 g - chmiel Sorachi Ace - 12,3% a-k 50 g Galaxy na cichą 10 g chmiel Columbus - 15,9% a-k 3 g - chlorek wapnia 4 g - gips piwowarski 1 łyżeczka - mech irlandzki drożdże: Wyeast 1450 Zacieranie: 60' - 66 °C Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - 10 g Columbus 20' - po 5 g każdego 15' - po 5 g każdego 10' - po 5 g każdego 5' - po 10 g każdego 2' - po 10 g każdego 0' - po 15 g każdego 20' odczekania i w wiadro 50 g Galaxy na cichą - 7 dni Butelkowanie Pierwsza degustacja Edytowane 26 Października 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) I uzupełnienie notatek: 2014-10-06: warka #79 - Baby Can't Drive poszła w butelki. Nagazowanie 2,6 v/vol, 44 butelki, 3 BLG. A wczoraj, 2014-10-07 przeniosłem warkę #80 - Jesus just left Chicago - Hefeweizen do mieszkania, celem butelkowania. Dzisiaj patrzę - a tam piana. Mała, ale ewidentnie fermentuje. Widać niemal 3 tygodnie fermentacji w 16°C dla 3068 to trochę za słabo. Zostanie w kuchni dla dofermentowania. Mętność cydrów na tych samych drożdżach (swoją drogą są obłędne - dodatek brzeczki to jest to!) powinna mi coś powiedzieć. A dzisiaj rekordowa warka jeśli chodzi o czas zacierania: Warka #82 - - Brown Ale - 12,5 BLG, 23 l, 30 IBUSkład: 4,135 kg - pils/pale ale (spadła etykieta z wiaderka, więc jest jakiś mix) 0,365 kg - czekoladowy 400 Strzegom 4 g gips 3 g chlorek wapnia 10 g Columbus 15,9 %a-k 50 g Bramling Cros 5,3% a-k Drożdże: Brewlab Thames Valley 2 Zacieranie: 20' 66°C w garnku 370' - w wiadrze potem wysładzanie Co się stało? Ano z żoną musiałem skoczyć do szpitala. Zderzenie z polską służbą zdrowia kosztowało nas 5 godzin. I to nie chodziło o kolejki czy procedury tylko zwykłą ludzką głupotę. Eh, szkoda gadać. Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - 10 g Columbus 15' - 10 g Bramling Cross 5' - 20 g Bramling Cross 0' - 20 g Bramling Cross Z oczywistych powodów w trakcie pisania tego posta wysładzam, jutro gotowanie. Butelkowanie Degustacja Edytowane 31 Października 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 I uzupełniłem chmielenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 (edytowane) Wczoraj był ciężki dzień. Zaplanowałem warzenie, ale zamiast o 16.00 zacząłem o 17. Do tego w skróconym schemacie warzenia, mycia itd ciężko się butelkuje... No i wykipiała mi brzeczka. Pierwszy raz od 30 albo i więcej warek. No, ale: #80 - Weizen. Nie hefeweizen, bo ma 3,5 BLG i jest słodkie - celowane w Primatrora. Jest banan, jest goździk, generalnie trafiłem co chciałem. Powtórzę zasyp, ale zacierany na wytrawnie. Zabutelkowane z użyciem 190 g cukru, 2,8 v/vol, 49 butelek 0,5 l. No i warka #83 - CCVC CDA - - 23 l, 70 IBU, 15 BLG Skład: 4,5 kg - Pilzneński Bestmalz 0,2 - cafe Castle 0,2 - karmelowy 30 Strzegom 0,2 - Special X Bestmalz 0,15 - karmelowy 300 Strzegom 0,1 - karmelowy 600 Strzegom 50 g - Chinook 60 g - Cascade DE 70 g - Citra 90 g - Vic Secret Drożdże: Wyeast 1450 NA ZIMNO: 40 g Citra 50 g Cascade DE Zacieranie: 66 °C -60' Chmielenie: 70' - 90' gotowanie (musiałem po wykipieniu dodać brzeczki odłożonej na startery i przedłużyć gotowanie) 20' - po 5 g: Chinook, Citra, Cascade, Vic Secret 15' - po 10 g: Chinook, Citra, Cascade, Vic Secret 10' - po 10 g: Chinook, Citra, Cascade, Vic Secret 5' - po 10 g: Chinook, Citra, Cascade, Vic Secret 0' - po 15 g: Chinook, Citra, Cascade, Vic Secret Whirpool: 86°C: 10 g Cascade, 10 g Citra, 20 g Vic Secret 76°C: 20 g Vic Secret, 10 g Citra 10 minut i do wiadra Przelewanie Butelkowanie Degustacja Edytowane 2 Listopada 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 (edytowane) A dzisiaj będzie warka #84 - Voodoo Child - Whisky DunkelWeizen Skład: 2,05 - pszeniczny Bestmalz 0,5 - pszeniczny karmelowy Steinbach 2,3 - whisky Bruntal 0,2 - karmelowy 600 Bestmalz 0,15 - owies NS, na poprawę filtracji (nie wchodzi w zliczenie zasypu) 0,05 - barwiący Strzegom - na ostatnie 15' zacierania Drożdże 3068 Zacieranie: 39->44°C - 15' (tylko pszenica) 53°C - 10' 63°C - 30' (ale po 15' już lekkie grzanie) 73°C - 20' mash out Chmielenie: FWH: 10 g Galaxy 10' - 10 g Galaxy Butelkowanie Degustacja Edytowane 12 Listopada 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 A wczoraj, po tygodniu chmielenia na zimno z 50 g Galaxy do butelek poszło: #81 - Red Ale 170 g cukru, 2,5 v/vol, 2,7 BLG i 49 butelek. Wczoraj testowo odpaliłem piec przed zimą i puściłem na kaloryfery. Efekt? 3068 fermentujące 15 BLG whisky dunkelweizena znudziły się swoim towarzystwem (stały dość blisko kaloryfera) i postanowiły pozwiedzać. Posprzątałem, dramatu nie było, ale nie wiem co zastanę po powrocie z pracy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 A dzisiaj będzie warka #84 - Voodoo Child buchnąłeś nazwę z mojego stouta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Serio? Niechcący. Poza tym, nazwa browaru zobowiązuje, ten kawałek długo czekał na odpowiednie piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Spoko Takiej nazwy starczy na jeszcze niejedno piwo. Zacny utwór do zacnego piwa. Jak piwo odpowiednie to się wymienimy Edytowane 20 Października 2014 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Pierwszy raz kliknąłem w to niebieskie - Hendrix? On był w The Prodigy? Strasznie słaba elektronika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 jaras, bluźnisz. Trzeba Cię wysłać na muzyczną reedukację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 jaras, bluźnisz. Trzeba Cię wysłać na muzyczną reedukację lincz jak nic!!!! Taki analfabetyzm muzyczny nie do wybaczenia ...no chyba że pokolenie gimbazy. Tu o niczym nie mają pojęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) Jutro za to Plan na warkę na przyszły tydzień: #XX - - Acron-sracorn ale. Plan: 5,0 4,0 kg - pilzneński 0,5 1,0 kg - aromatic 0,3 kg - mąką z żołędzi 0,3 kg - żołędzie, zbierane, czyszczone, prażone, mielone/tłuczone odrobina Galaxy odrobina Saphira Drożdże French Saison Zacieranie: 60' - 66 °C Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - odrobina galaxy 10' - odrobina Saphira Procesowanie żołędzi: obranie, krojenie, przepłukanie, podpieczenie, tłuczenie, potem razem z mąką i 500 g pilsa: kleikowanie Edytowane 27 Października 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 A ja od kilku lat mam w planach "Dębowe mocne" i zawsze coś przeszkadza, ciekawe, że też wpadłeś na ten pomysł. Po przeczytaniu wielu publikacji mam zamiar ługować żołędzie aby pozbawić je zbytniej goryczki. O poszukiwaniach legendarnego drzewa dającego nie gorzkie żołędzie to tylko wspomnę No i liczę na butelczynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Sprawa się przełożyła na przyszły tydzień, bo wczoraj było piwo z przyjaciółką. Ale żołędzie są nazbierane, w części są obrane. Także teraz tylko zapiec i poszło. I ciekawe, bo byłem w kontakcie z Browarem Bazyliszek, który uwarzył Dupka Żołędnego. Z tego co wiem, oni nie obierali ani jakoś strasznie ich nie ługowali - po prostu zgnietli. Obierając je wczoraj (zwykłe żołędzie ze szczytnickiego) nie czułem strasznie gorzkiego smaku. Ale i tak dorzucę pewnie trochę pogniecionych całych żołędzi na gotowanie. To piwo ma być gorzkie, ale docelowo nie z chmielu. Pewna taninowość jest wg mnie wskazana Będę to równoważył słodem aromatic. Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) Dobra, dzisiaj Acorn Ale nie będzie, bo się nie przygotowałem dość dobrze.Ale nie po to człowiek ma głowę, żeby nie kombinować. Dla odmiany uwarzę coś w granicach 10-tki. Będzie delikatnie i... ciemno bananowo, i ostro.I tak: warka #85 - - Smoked Pepper Banana Bitter, 23 l, 12,5 BLG, 35 IBUSkład:1,8 kg - pilzneński Bestmalz2,0 kg - pszeniczny Bestmalz0,5 kg - aromatic Bestmalz0,2 kg - Special X Bestmalztacka ciemnych, suszonych bananów (leżą już chyba ponad rok, od ostatniej podróży do Brazylii) - 250 g4szt turbo ostre ręcznie suszone papryczki z Malty - 4 g10 g Galaxy50 g EKGrDrożdże Wyeast 1968 London ESB AleZacieranie:39-44°C - 15' - sama pszenica66°C - 60' - wszystkoChmielenie:70' - gotowanieFWH: Galaxy i 10 g EKG20' - 15 g EKG15' - papryczki, banany10' - 10 g EKG5' - 15 g EKGW sumie kolejny eksperyment, ale myślałem o nim odkąd spróbowałem tych suszonych bananów. Kompozycja jest raczej prosta, chcę uzyskać lekko weizenowy charakter, całość ma być raczej kremowa i pełna, z lekką pikantnością po przełknięciu.Szybka opinia SzuwaraI opinia amapa, po kilku dobrych miesiącach Edytowane 25 Maja 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 sounds good! jaram się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Odkąd zobaczyłem te banany w supermarkecie - od zawsze chciałem zrobić z nimi piwo. Ale nigdy nie było dobrego momentu, albo nie chciało mi się kombinować. Wczoraj usiadłem i zrobiłem plan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Banany mają w sobie skrobie, może lepiej je dać do zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Skrobia jest głównie w zielonych bananach, w miarę dojrzewania przechodzi we fruktozę itd - inaczej trzeba by je było zacierać przed zrobieniem wina. W tym przypadku zostaną potraktowane dokładnie jak te do wina - czyli obgotowane. Na dodatek były suszone w wysokiej temperaturze, więc zaryzykowałbym, że skrobi tam już jednak niet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Fajny patent na projektowanie piwa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Jakoś sobie trzeba radzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się