crosis Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 No i wczoraj zabutelkowałem warkę #104 - Satanael - Dark Coffee Lager. Zszedł z 11,5 do 3 BLG, co daje mu max 4,4% ABV. Zapach - kawa. Smak - kawa. Zero kwaskowatości. Czyli trafiłem w sedno. Tylko mogłem bardziej słodko zacierać. Wyszło prawie 47 butelek 0,5 l, zabutelkowano z dodatkiem 138 g cukru białego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Generalnie to piwo poszło bardzo ładnie, ale muszę wykombinować jakąś metodę na pozbywanie się chmielin po whirpoolu Polecam zrobic sobie Hop Spidera. U mnie w galerii powinno być zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) Na dobrą sprawę sitko i gaza jałowa też wystarczą. Odzyskuję chmieliny co do grosika . Żeby nie narażać sterylności brzeczki, po wstępnym odsączeniu chmielin, przekładam sitko na mniejszy garnuszek i tam sobie brzeczka ścieka, a ja dalej robię swoję. Potem to, co ścieknie przegotowuję i dodaję co całości. Proces jest właściwie bezobsługowy. Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 No właśnie, wczoraj bez problemu dały radę dwa standardowe sita. Problem rozwiązany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) A ponieważ jak butelkowanie to i warzenie, więc wczoraj powstała warka: #106 - Concrete Jungle - APA, 12 BLG, 23 l Skład: 3,7 kg - pale ale Bestmalz 0,5 kg - pszeniczny Bruntal 6 g CaCl2 5 ml kwasu mlekowego 50 g Chinook 50 g Galaxy 50 g Cascade DE 65 g Vic Secret Wyeast 1728 Scottish Ale - I pokolenie Zacieranie: na wytrawnie, 66°C i w dół Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - 5 g Chinook, 5 g Galaxy 20' - 10 g Chinook, 10 g Galaxy 15' - to samo 10' - to samo 5' - 5 g Chinook, 5 g Galaxy, 5 g Cascade DE, 5 g Vic Secret 0' - 10 g Chinook, 10 g Galaxy, 10 g Cascade DE, 10 g Vic Secret whirpool: 76°C - 20 g Vic Secret, 20 g Cascade DE i 10' przerwy 62°C - 30 g Vic Secret, 15 g Cascade DE Butelkowanie Degustacja Edytowane 17 Czerwca 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Szkoty w ostatnim APA pracują jak szalone, a tymczasem #105 - Serial Killer dostał kolejne 50 g chmielu na cichą. W niedzielę pójdzie w butelki, jeśli będę w stanie ruszać nogami Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Rzutem na taśmę zabutelkowałem dzisiaj #105. 137 g cukru, 1 BLG. Aromat przepiękny, kolor taki, jaki ma być. 137 g cukru, 45 butelek 0,5 l. Za tydzień pierwsza degustacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Mniam. Odkryłem chyba swojego świętego Graala jeśli chodzi o chmielenie. #105 Serial Killer - APA ma niesamowity cytrusowy aromat, który przygotowuje pijącego na nadejście potężnej goryczki. Ona się pojawia, jest dość delikatna, ale znika zanim przełknie się piwo. Do tego smak wyszedł też niesamowicie cytrusowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Fermentował z piątce, która okazała się mieć nieszczelne już wieko (przy rurce). Zostanie na cichą albo kwasy, czas kupić ze 2 nowe wiadra. Zszedł do 4 BLG, co daje mu max 7,7% alkoholu. Zmieścił się do 70ciu niskich bączków 0,33 (w końcu udało mi się zabutelkować całą warkę do takich samych butelek). Albo ta piątka jakaś spora albo "zmieścił się" oznacza że w każdym było go po trochę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 "piątka" oznacza numer fermentora. Tzw traceability Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 (edytowane) Trzeba by uzupełnić notatki. Wczoraj wrzuciłem do gara: warka #107 - Cemetery Gates - Brown Ale (ze świerkiem). ~10,8 BLG? Ale wyszło 25 l (nawet trochę więcej, bo zlałem 2,4 l na startery). Także wydajność w okolicy 90% wg BS2. I pewnie coś koło 40 IBU Zasyp: 2,8 kg - pale ale Bestmalz 0,4 kg - czekoladowy 400 Strzegom 0,4 kg - Special X Bestmalz 0,4 kg - pszeniczny Bruntal 43 g - Sybilla 2014 40 g - Goldings 2013 6,5% a-k 4 g siarczan magnezu 4 ml kwasy mlekowego 80% 4 g CaCl2 3 garście świeżych pędów świerku (ale nie pachniały za cudownie) WLP090 - pierwsze pokolenie I tak: zacieranie ~67°C i w dół - 60' Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - 12 g Sybilla 20' - 10 g Sybilla 15' - 20 g Sybilla 10' - 20 g Goldings 5' - 20 g Goldings, pędy Tadam! Butelkowanie Degustacja Edytowane 2 Czerwca 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 San Diego pofermentowały dwa dni i poszły na dno. Nie chce mi się mierzyć próbki, ale mam wrażenie, ze to piwo szybko zabutelkuję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 (edytowane) super-fast fermenting strain Ale żeby w dwa dni się wyrobiły, niesamowite... A odstaw mi słoiczek do lodówki Edytowane 11 Maja 2015 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Drożdże od Leszcza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 super-fast fermenting strain Ale żeby w dwa dni się wyrobiły, niesamowite... A odstaw mi słoiczek do lodówki Odstawię. No, dwa, z kawałkiem, ale naprawdę szybkie dranie są. Stoją już w piwnicy, tam chłodniej - niech spokojnie dojedzą co mają zjeść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 (edytowane) A dzisiaj znów temat wyspiarski: #108 - Rapid Fire - English IPA. Ciekawostka: okładkę zaprojektował Polak Zasyp: 4,55 kg - pale ale Bestmalz 0,2 kg - monachijski I Bruntal 0,2 kg - karmelowy 150 Strzegom 0,05 kg - Caramel Pils Bestmalz 5 g - CaCl2 4 g - gips piwowarski 5 ml kwas mlekowy 80% 50 g Phoenix, 10,32% a-k, 2011 50 g Archer, 4,3% a-k, 2014 100 g WGV, 7,8%, 2012 drożdże: Wyeast 1728 Zacieranie: od 68°C - 60' Chmielenie: gotowanie 70' FWH - 10 g Phoenix 30' - 10 g Archer 20' - 5 g Phoenix, 5 g WGV, 5 g Archer 15' - to samo 10' - 10 g Phoenix, 10 g WGV, 10 g Archer 5' - to samo 0' - 10 g Phoenix, 20 g WGV, 10 g Archer na zimno, 2015-06-01 50 g WGV Butelkowanie: chyba 7go czerwca, nie mam zapisków. Zeszło coś koło 1 BLG. Edytowane 17 Czerwca 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 (edytowane) #106 - Concrete Jungle - APA: zabutelkowano z dodatkiem 137 g cukru. Wyszło 48 butelek, zeszło do 2 BLG. Bardzo ładny aromat chmielu podszyty czymś jeszcze - aczkolwiek może to być moja autosugestia, bo żona nic nie wyczuła. Nie mam pewności co do tego piwa, ale jest szansa, że 48 butelek pójdzie w kanał. Za to w porównaniu do #105 widać, jak w tak jasnym piwie dodatek nawet 10 g na FWH podciąga goryczkę w górę. Choćby to piwo miało iść w kanał, to wnioski są i z tego trzeba się cieszyć. Edytowane 25 Maja 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) Dzisiaj kwach! #109 - Teutonic Terror - Berliner Weisse 8 BLG, 23 litry 2 kg pale ale 1 kg pszeniczny 4 g CaCl2 Wyeast 3638 Bavarian Wheat Wyeast 5335 Lactobacillus 20 g Saaz 2014 Zacieranie: 66°C Chmielenie: 15' - gotowanie 15' - 20 g Saaz Butelkowanie Degustacja Edytowane 29 Czerwca 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Masz może trochę gęstwy Bawarian Wheat na zbyciu? Czemu gotowanie aż 70 min? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 gotowanie aż 70 min o.O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Bo skopiowałem Nie, gęstwy nie mam, dopiero teraz je odpaliłem. Mogę Ci kopsnąć jakieś 75 ml odlane ze startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Jaras to berliner Ok to jestem chętny:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Przyjdź - jestem w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) A ponieważ berliner już się zaczął gotować, to trzeba chyba zrobić coś jeszcze... no bo jak to tak? #110 - The Lemon Song - Pale Ale - 12,5 BLG, 37 IBU 2,5 kg pale ale 1,0 kg pszenicznego 0,5 kg wiedeńskiego 0,5 kg bursztynowego Wyeast 1728 Scottish Ale 6 g CaCl2 2 garście owsa NS 100 g Lemon Drop 2014 - 4,6% a-k 25 g Iunga 2014 - 11,5% a-k Zacieranie: 66-64°C Chmielenie: FWH - 10 g Iunga 20' - 10 g Iunga 15' - 5 g Iunga, 10 g Lemon Drop 10' - 5 g Iunga, 10 g Lemon Drop 5' - 15 g Lemon Drop 0' - 15 g Lemon Drop Edytowane 19 Czerwca 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się