Skocz do zawartości

Rockowy Browar Domowy d-mol


Rekomendowane odpowiedzi

No i wczoraj zabutelkowałem warkę #104 - Satanael - Dark Coffee Lager. Zszedł z 11,5 do 3 BLG, co daje mu max 4,4% ABV. Zapach - kawa. Smak - kawa. Zero kwaskowatości. Czyli trafiłem w sedno. Tylko mogłem bardziej słodko zacierać.

 

Wyszło prawie 47 butelek 0,5 l, zabutelkowano z dodatkiem 138 g cukru białego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Generalnie to piwo poszło bardzo ładnie, ale muszę wykombinować jakąś metodę na pozbywanie się chmielin po whirpoolu
 

Polecam zrobic sobie Hop Spidera. U mnie w galerii powinno być zdjęcie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na dobrą sprawę sitko i gaza jałowa też wystarczą. Odzyskuję chmieliny co do grosika :). Żeby nie narażać sterylności brzeczki, po wstępnym odsączeniu chmielin, przekładam sitko na mniejszy garnuszek i tam sobie brzeczka ścieka, a ja dalej robię swoję. Potem to, co ścieknie przegotowuję i dodaję co całości. Proces jest właściwie bezobsługowy.

Edytowane przez santa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ponieważ jak butelkowanie to i warzenie, więc wczoraj powstała warka:

#106 - Concrete Jungle - APA, 12 BLG, 23 l

 

Skład:

3,7 kg - pale ale Bestmalz

0,5 kg - pszeniczny Bruntal

6 g CaCl2

5 ml kwasu mlekowego

50 g Chinook

50 g Galaxy

50 g Cascade DE

65 g Vic Secret

Wyeast 1728 Scottish Ale - I pokolenie

 

Zacieranie:

na wytrawnie, 66°C i w dół

 

Chmielenie:

70' - gotowanie

FWH - 5 g Chinook, 5 g Galaxy

20' - 10 g Chinook, 10 g Galaxy

15' - to samo

10' - to samo

5' - 5 g Chinook, 5 g Galaxy, 5 g Cascade DE, 5 g Vic Secret

0' - 10 g Chinook, 10 g Galaxy, 10 g Cascade DE, 10 g Vic Secret

whirpool:

76°C - 20 g Vic Secret, 20 g Cascade DE i 10' przerwy

62°C - 30 g Vic Secret, 15 g Cascade DE

 

Butelkowanie

Degustacja

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szkoty w ostatnim APA pracują jak szalone, a tymczasem #105 - Serial Killer dostał kolejne 50 g chmielu na cichą. W niedzielę pójdzie w butelki, jeśli będę w stanie ruszać nogami :)

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rzutem na taśmę zabutelkowałem dzisiaj #105. 137 g cukru, 1 BLG. Aromat przepiękny, kolor taki, jaki ma być. 137 g cukru, 45 butelek 0,5 l. 

 

Za tydzień pierwsza degustacja :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mniam. Odkryłem chyba swojego świętego Graala jeśli chodzi o chmielenie. #105 Serial Killer - APA ma niesamowity cytrusowy aromat, który przygotowuje pijącego na nadejście potężnej goryczki. Ona się pojawia, jest dość delikatna, ale znika zanim przełknie się piwo. Do tego smak wyszedł też niesamowicie cytrusowy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Fermentował z piątce, która okazała się mieć nieszczelne już wieko (przy rurce). Zostanie na cichą albo kwasy, czas kupić ze 2 nowe wiadra. Zszedł do 4 BLG, co daje mu max 7,7% alkoholu. Zmieścił się do 70ciu niskich bączków 0,33 (w końcu udało mi się zabutelkować całą warkę do takich samych butelek).

 

Albo ta piątka jakaś spora albo "zmieścił się" oznacza że w każdym było go po trochę;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzeba by uzupełnić notatki. Wczoraj wrzuciłem do gara:

 

warka #107 - Cemetery Gates - Brown Ale (ze świerkiem). ~10,8 BLG? Ale wyszło 25 l (nawet trochę więcej, bo zlałem 2,4 l na startery). Także wydajność w okolicy 90% wg BS2. I pewnie coś koło 40 IBU :)

 

Zasyp:

2,8 kg - pale ale Bestmalz

0,4 kg - czekoladowy 400 Strzegom

0,4 kg - Special X Bestmalz

0,4 kg - pszeniczny Bruntal

43 g - Sybilla 2014

40 g - Goldings 2013 6,5% a-k

4 g siarczan magnezu

4 ml kwasy mlekowego 80%

4 g CaCl

3 garście świeżych pędów świerku (ale nie pachniały za cudownie)

WLP090 - pierwsze pokolenie

 

I tak:

zacieranie ~67°C i w dół - 60'

 

Chmielenie:

70' - gotowanie

FWH - 12 g Sybilla

20' - 10 g Sybilla

15' - 20 g Sybilla

10' - 20 g Goldings

5' - 20 g Goldings, pędy

 

Tadam!

 

Butelkowanie

Degustacja

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość pitupitu
super-fast fermenting strain

 

Ale żeby w dwa dni się wyrobiły, niesamowite...

 

A odstaw mi słoiczek do lodówki :)

Edytowane przez fidoangel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

super-fast fermenting strain

 

Ale żeby w dwa dni się wyrobiły, niesamowite...

 

A odstaw mi słoiczek do lodówki :)

 

Odstawię. No, dwa, z kawałkiem, ale naprawdę szybkie dranie są. Stoją już w piwnicy, tam chłodniej - niech spokojnie dojedzą co mają zjeść.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dzisiaj znów temat wyspiarski:

 

#108 - Rapid Fire - English IPA.

Ciekawostka: okładkę zaprojektował Polak

 

Zasyp:

4,55 kg - pale ale Bestmalz

0,2 kg - monachijski I Bruntal

0,2 kg - karmelowy 150 Strzegom

0,05 kg - Caramel Pils Bestmalz

5 g - CaCl2

4 g - gips piwowarski

5 ml kwas mlekowy 80%

50 g Phoenix, 10,32% a-k, 2011

50 g Archer, 4,3% a-k, 2014

100 g WGV, 7,8%, 2012

drożdże: Wyeast 1728

 

Zacieranie:

od 68°C - 60'

 

Chmielenie:

gotowanie 70'

FWH - 10 g Phoenix

30' - 10 g Archer

20' - 5 g Phoenix, 5 g WGV, 5 g Archer

15' - to samo

10' - 10 g Phoenix, 10 g WGV, 10 g Archer

5' - to samo

0' - 10 g Phoenix, 20 g WGV, 10 g Archer

 

na zimno, 2015-06-01

50 g WGV

 

Butelkowanie: chyba 7go czerwca, nie mam zapisków. Zeszło coś koło 1 BLG.

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#106 - Concrete Jungle - APA:

zabutelkowano z dodatkiem 137 g cukru. Wyszło 48 butelek, zeszło do 2 BLG. Bardzo ładny aromat chmielu podszyty czymś jeszcze - aczkolwiek może to być moja autosugestia, bo żona nic nie wyczuła. Nie mam pewności co do tego piwa, ale jest szansa, że 48 butelek pójdzie w kanał. Za to w porównaniu do #105 widać, jak w tak jasnym piwie dodatek nawet 10 g na FWH podciąga goryczkę w górę. 

 

Choćby to piwo miało iść w kanał, to wnioski są i z tego trzeba się cieszyć.

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj kwach!

 

#109 - Teutonic Terror - Berliner Weisse 8 BLG, 23 litry

2 kg pale ale

1 kg pszeniczny

4 g CaCl2

Wyeast 3638 Bavarian Wheat

Wyeast 5335 Lactobacillus

20 g Saaz 2014

 

Zacieranie:

66°C

 

Chmielenie:

15' - gotowanie

15' - 20 g Saaz

 

Butelkowanie

Degustacja

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ponieważ berliner już się zaczął gotować, to trzeba chyba zrobić coś jeszcze... no bo jak to tak?

 

#110 - The Lemon Song - Pale Ale - 12,5 BLG, 37 IBU

2,5 kg pale ale

1,0 kg pszenicznego

0,5 kg wiedeńskiego

0,5 kg bursztynowego

Wyeast 1728 Scottish Ale

6 g CaCl2

2 garście owsa NS

100 g Lemon Drop 2014 - 4,6% a-k 

25 g Iunga 2014 - 11,5% a-k

 

Zacieranie:

66-64°C

 

Chmielenie:

FWH - 10 g Iunga

20' - 10 g Iunga

15' - 5 g Iunga, 10 g Lemon Drop

10' - 5 g Iunga, 10 g Lemon Drop

5' - 15 g Lemon Drop

0' - 15 g Lemon Drop

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.