crosis Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 No i butelkowanie... Temat nieco tylko zaległy: 2016-03-24 #121 - My dead drunk friends - Lager 146 g cukru wyszło prawie 50 butelek #122 - Satanael v 2.0 - Dark Coffee Lager 130 g cukru 48 butelek W obydwu przypadkach w piwach było strasznie dużo CO2. Co ciekawe, odgazowanie próbek pokazało, że oba zeszły do okolic 2,5-3 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Warzenie jak zawsze uspokaja. Także w niedzielę, 2016-06-05: #125 - Sirens - Elderflower Pale Ale, 12 BLG Skład: 3,5 kg - Pale Ale Bestmalz 0,5 kg - Pszeniczny Bestmalz 0,2 kg - Karmelowy 30 Bestmalz 35 g - Pekko 13,6% a-k 50 baldachów kwiatów bzu, zbieranych dzień wcześniej Drożdże Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 Zacieranie: na lenia, bez mash outu, koło 66 °C Chmielenie: 70' - gotowanie 30' - 10 g Pekko 15' - 10 g Pekko 0' - 15 g Pekko i kwiaty Drożdżaki zadanie dzień później Miało być lekko, nieco cieliście, z mieszanką chmielu i bzu. Zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Dobra, czas na małe podsumowanie. Piwa wolno schodzą, ale i tak lepiej, niżbym się spodziewał Ja mniej piję, nie ma tyle wyjazdów z kratą piwa w bagażniku.. Tym niemniej: 118 - Speed of Light piwo na początku dostało nazwę kodową "kostka toaletowa". Serio. Kombinacja ultra wytrawnych Wallonian Farmhouse od Yeastbay, zacierania na wytrawnie, braku ciała, dużej ilości eterycznych dodatków - na początku ciężko było to pić. Ale teraz kolendra się ułożyła, cytrusy odrobinę opadły - piwo wchodzi jak złoto Dobrze, że trochę go zostało. 119 - stout. Nie było w zapiskach, ale... po prostu stoucik. Nie dry, ale miło palony z odrobiną ciała. 120 - Wild Side v 2.0 moje kolejne podejście do kolendry i imbiru, tym razem również Walonki. I wyszło tak jak chciałem - udało się nieco zbalansować ich wytrawne tendencje, dodatki ze sobą grają - piwo pyszne. 121 - My dead drunk friends Na początku mocno siarkowy, teraz już ładnie ułożony. Lager, ale przyjemy, ładnie czuć nuty chmielowe. 122 - Satanael v 2.0 Pogańska moc zaklęta w piwie! Udało się uzyskać cel - jest mocniej cielisty niż pierwsza wersja, kawa się wybija. Pysznie. Lubię powtarzać udane przepisy. 123 - Brown Sugar v 2.0 Brown z Wysp faktycznie jest o niebo lepszy niż nasze słody. Orzechowo/czekoladowe nuty ładnie grają tutaj z chmielem, całość wytrawna, ale nie szorstka, bardzo przyjemne piwo. 124 - Minerał Fiutta Brown wheat. Wyszedł ciapkę za cielisty, co powoduje, że nuty czekoladowo/orzechowe + banan tworzą dość duże odczucie pełni (jak na moje standardy, Jaras pewnie stwierdziłby, że i tak za wytrawne). Mimo to całość bardzo fajna. I tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Te walonki masz jeszcze? Gęstwe bym przygarnął... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Mam nawet takie odlewki ze startera. Trochę mają, ale to czyste drożdże. A wczoraj/dzisiaj zroblem #125 - Rabarbarowe Pszeniczne (nazwa robocza), 13 BLG Skład: 2,3 kg - pszeniczny Bestmalz 2,0 kg - pilzneński Bestmalz 0,2 kg - karmelowy 30 Strzegom 1,5 kg - rabarbar 30 g - Saaz rocznik 2015 Drożdże Wyeast 3068 Weihestephan Weizen Zacieranie: od 39°C do 42°C - 30' 44°C - 30' 53°C - 15' 63°C - 50' 73°C - 20' mashout Chmielenie 70' - gotowanie FWH - 10 g Saaz 20' - 10 g Saaz 5' - 10 g Saaz na dno wiadra: 500 g pociętego rabarbaru, zalane gorącą brzeczką, zostawione do chłodzenia grawitacyjnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 (edytowane) A pozostały 1kg rabarbaru kiedy dodałeś? BTW. Chłodzisz grawitacją? Edytowane 7 Czerwca 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Chyba zrzuca z dachu wiadro i pędzące wiadro chłodzone jest powietrzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 (edytowane) Oj tam czepiacie się. Chodziło mi po prostu o chłodzenie "naturalne?" W sumie grawitacyjnie też można to nazwać, skoro między innymi grawitacja powoduje, że nie następuje cieplna śmierć wszechświata A pozostały kilogram pójdzie sparzony na cichą. Chodziło o to, żeby nie zrobić wykręcające piwa... Edytowane 8 Czerwca 2016 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Eh. Dzień wyjazdu na Mazury a Stefany idą na spacer po piwnicy. W piątek umyłem jeszcze całość, ale wczoraj widziałem, że potem jeszcze sobie też spacerowały. Dranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Crosis - dobrze ze wrociles na forum. Strasznie brakuje nam twojej opini - szczegilnie na czacie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Crosis - dobrze ze wrociles na forum. Strasznie brakuje nam twojej opini - szczegilnie na czacie:)Nie generalizuj proszę ;-) FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Wróciłem uzupełniać zapiski. Ale cieszę się, że doceniliście mój wkład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Niestety, zostawienie weizena w piwnicy, kiedy wyłaził z wiadra nie było najlepszym pomysłem, wdała się ciekawa infekcja dzikusów. Ciekawa o tyle, że nie dominuje wykręcającym, trawiastym posmakiem. Zostawiłem z 1 kg świeżego rabarbaru na dofermentowanie, potem zleję jeszcze raz, sklaruję, a w zależności od rozwoju sytuacji zdecyduję co dalej. Albo to zagotuję jeszcze raz, dodam znów owoców i LLB, albo zabutelkuję w takiej formie. W każdym razie jest szansa zrobić z tego coś ciekawego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 hej, widziałem że na przestrzeni lat robiłeś piwa z kakao, możesz jakieś przemyślenia i doświadczenia zdradzić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się