crosis Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Hej, dzisiaj planuję uwarzyć sobie 6 zbóż, wg receptury z CP: Słód wiedeński 2,25 kg Słód pszeniczny 1,25 kg Słód z pszenicy samopszy 0,25 kg Słód owsiany 0,25 kg Słód orkiszowy 0,25 kg Słód żytni 0,25 kg Będę fermentował na T-58 (I-szy zbiór, po Wicie) Chcę uzyskać piwo z goździkowo-cytrusowymi nutami, z wyraźną słodowością, ale łagodnym, słodkim finiszem (nie wytrawne) Zaplanowałem sobie zacieranie tak: 44°C - 30 min - ze względu na owsiadny, orkiszowy i żytni 55°C - 10 min 64°C - 20 min 73°C - 45 min Ładnie proszę o jakieś uwagi i idę odważyć słody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 najlepiej, to za pierwszym razem zrób jak piszą w instrukcji z CP, mi ich "propozycje" zwykle pasowały. Jak chcesz coś pozmieniać, to spróbuj w/g tej receptury http://www.piwo.org/topic/3385-wielozbozowe-5-zboz/ masz też opisane wrażenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 W sumie nie kupowałem tego jak zestawu, więc i nie mam dedykowanej instrukcji W sumie zacieranie jest podobne, kestia dodatania u mnie przerwy na 44°C i wydaje mi się, że tamto piwo wyszło dość wytrawne... Ja chciałem mieć słodki finisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Po temacie Zgody dokopałem się do oryginalnego schematu zacierania na 6 zbóż: http://www.piwo.org/topic/2892-clair-de-lune/page__st__20 Zacieranie: - 48-44°C - 10' - 55-51°C - 10' - 63-61°C - 30' - 73-71°C - 30' - 76°C mash out Ponieważ wg opisu z CP piwo ma być podobne do Kormoranowego, a ja chcę coś odrobinę mniej wytrawnego, ostateczny schemat ustaliłem na: 44°C - 20 min 55°C - 10 min 64°C - 20 min 73°C - 40 min Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Jak dla mnie słodki finisz wynika bardziej ze słodów, a sposób zacierania zmienia tylko "treściwość" piwa. Przy twoim schemacie zacierania będziesz miał treściwsze piwo, nie koniecznie słodkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 W sumie to właśnie o to mi chodziło. Skróciłem maltozową, żeby było mniej wytrawne, a przedłużyłem dekstrynującą, żeby było treściwsze... Zobaczymy. Wszak robienie piwa to zabawa Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 mam zamiar zamówić sobie słody do tego piwa i też mniej wytrawne. jakie Tobie wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Bardzo, ale to bardzo smaczne. W sumie zrobiłem 3 podobne warki, wszystkie wg tego schematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 to skorzystam z Twojej wersji ;-) słody już mam, i pytanie jeszcze jedno: jak chmieliłes? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 trzymałeś piwo na cichej, czy tylko burzliwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Hej, wszystko jest w moich zapiskach, chmieliłem raz lekko, raz mocniej - wedle uznania. Piwo ma fajną słodową podbudowę i fajnie komponuję się nawet z nieco większą goryczką (super zadziałał mi Spalt Select). Ja większości piwa nie przelewam na cichą, ale robię ją w tym samym wiadrze co burzliwą. Nie ma czegoś takiego jak kompletny brak cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 wiem, że nie ma ale tak z ciekawości, ja właśnie jestem przy pierwszej przerwie. po zadaniu pytania udało mi się dokopać wczoraj wieczorem do Twoich zapisków. dzięki za pomoc :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Dołożę do nich spis treści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 będę korzystać ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Ja ostatnio zacierałem tak: 44°C - 10 min 55°C - 10 min 64°C - 40 min 73°C - 20 min Robiłem to pod konkursową Rosanke, miało być lekkie i pijalne. Fermentuję je na dolniakach, bo temperatura jeszcze na to pozwala. Poprzednim razem chciałem mieć bardziej słodowe więc schemat był taki: 44°C - 10 min 55°C - 10 min 64°C - 20 min 73°C - 40 min Tu fermentacja na T-58. Piwo to należy chmielić bardzo delikatnie. Puki się nie ułożyło, 15g Marynki na goryczkę wydawało się za dużo. Później było już tylko pięknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 dzięki za informację, jestem właśnie z nim na przewie 73 C ;-) aż boję się wysładzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Hmmm... a po fermentacji na dolniakach czuć dodatek tych wszystkich słodów? Muszę spróbować, mam jeszcze wszystkich akurat na 1 warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się