Skocz do zawartości

6 zbóż - schemat zacierania


crosis

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

 

dzisiaj planuję uwarzyć sobie 6 zbóż, wg receptury z CP:

  • Słód wiedeński 2,25 kg
  • Słód pszeniczny 1,25 kg
  • Słód z pszenicy samopszy 0,25 kg
  • Słód owsiany 0,25 kg
  • Słód orkiszowy 0,25 kg
  • Słód żytni 0,25 kg

Będę fermentował na T-58 (I-szy zbiór, po Wicie)

 

Chcę uzyskać piwo z goździkowo-cytrusowymi nutami, z wyraźną słodowością, ale łagodnym, słodkim finiszem (nie wytrawne)

 

Zaplanowałem sobie zacieranie tak:

44°C - 30 min - ze względu na owsiadny, orkiszowy i żytni

55°C - 10 min

64°C - 20 min

73°C - 45 min

 

Ładnie proszę o jakieś uwagi i idę odważyć słody :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

najlepiej, to za pierwszym razem zrób jak piszą w instrukcji z CP, mi ich "propozycje" zwykle pasowały. Jak chcesz coś pozmieniać, to spróbuj w/g tej receptury

http://www.piwo.org/topic/3385-wielozbozowe-5-zboz/

masz też opisane wrażenia :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie nie kupowałem tego jak zestawu, więc i nie mam dedykowanej instrukcji ;)

 

W sumie zacieranie jest podobne, kestia dodatania u mnie przerwy na 44°C i wydaje mi się, że tamto piwo wyszło dość wytrawne...

 

Ja chciałem mieć słodki finisz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po temacie Zgody dokopałem się do oryginalnego schematu zacierania na 6 zbóż:

http://www.piwo.org/topic/2892-clair-de-lune/page__st__20

 

Zacieranie:

- 48-44°C - 10'

- 55-51°C - 10'

- 63-61°C - 30'

- 73-71°C - 30'

- 76°C mash out

Ponieważ wg opisu z CP piwo ma być podobne do Kormoranowego, a ja chcę coś odrobinę mniej wytrawnego, ostateczny schemat ustaliłem na:

 

44°C - 20 min

55°C - 10 min

64°C - 20 min

73°C - 40 min

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie to właśnie o to mi chodziło. Skróciłem maltozową, żeby było mniej wytrawne, a przedłużyłem dekstrynującą, żeby było treściwsze...

 

Zobaczymy. Wszak robienie piwa to zabawa :)

 

Dzięki za pomoc :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Hej,

 

wszystko jest w moich zapiskach, chmieliłem raz lekko, raz mocniej - wedle uznania. Piwo ma fajną słodową podbudowę i fajnie komponuję się nawet z nieco większą goryczką (super zadziałał mi Spalt Select).

 

Ja większości piwa nie przelewam na cichą, ale robię ją w tym samym wiadrze co burzliwą. Nie ma czegoś takiego jak kompletny brak cichej ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio zacierałem tak:

44°C - 10 min

55°C - 10 min

64°C - 40 min

73°C - 20 min

Robiłem to pod konkursową Rosanke, miało być lekkie i pijalne. Fermentuję je na dolniakach, bo temperatura jeszcze na to pozwala.

Poprzednim razem chciałem mieć bardziej słodowe więc schemat był taki:

44°C - 10 min

55°C - 10 min

64°C - 20 min

73°C - 40 min

Tu fermentacja na T-58.

Piwo to należy chmielić bardzo delikatnie. Puki się nie ułożyło, 15g Marynki na goryczkę wydawało się za dużo. Później było już tylko pięknie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.