Slepecci Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Witam wszystkich, chciałbym się pochwalić tym ze uudało mi się (mam nadzieje) uwarzyć swoje pierwsze piwo. Jako ze nie lubie półśrodków, zrobiłem to metoda zacierania (innych nie uważam:) ) 13.05.2012 Cel : piwo czarne, wytrawne, górnofermentowane, średniochmielne:) warka : 20l Skład : 3,9kg pilzneńskiego 0.9 kg monachijskiego 0,25 kg czekoladowego Warzenie : 62 stopnie - 40 minut 72 stopnie - 30 minut 78 stopni - filtrowanie oplotem Chmielenie : 90 minut - 40g marynki Wyszło Blg 17 Drozdże : Safale S-04 - 11,5 g 1. Dzisiaj jest 19.05 i piwko nadal sobie grzecznie bulgocze, po jakim czasie skończy sie fermentacja? Jak zakończy sie bulgotanie, czy jeszcze poczekać od tego czasu? 2. Jak skończy bulgotać, przelewać już do butelek czy przelać i poczekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 (edytowane) Moje uznanie jeśli otrzymałeś 17 Blg przy takim zasypie :)Fermentacja powinna trwać okolo 6-7 dni , to że przestanie bulgotać nie oznacza zę fermentacja sie zakończyła , musisz zmierzy aerometrem poziom Blg. Edytowane 19 Maja 2012 przez BrewDogFan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Temat raczej pasuje do zapisków piwowarów domowych. Poczekaj przynajmniej tydzień. Zmierz odfermentowanie np. w 6 i 7 dniu i jak się nie zmieni to przelewaj na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slepecci Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 (edytowane) Witam , własnie co zmierzyłem, 3 stopnie Blg, napiłem się i rzeczywiście jest bardzo wytrawne i ma niezłego kopa:)... Nie to miało wyjść, ale daje rade, z tego co wyliczyłem, i nawet jest start był z 16-17 blg, to teraz piwo ma około 8 procent alkoholu... Edytowane 19 Maja 2012 przez Slepecci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się