bubuś Opublikowano 17 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Być może mniej, ale później, jak widać nadrabiasz to sprzątaniem po pękniętych butelkach Zgadzam się w 100%, wypalanie osłabia butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Być może mniej, ale później, jak widać nadrabiasz to sprzątaniem po pękniętych butelkach No od teraz butelki będą sobie siedziały w siatkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Zrobiłem piątą warkę, jasna pszenica z Browamatora http://tiny.pl/hnhkw - z zakładanych 13Blg wyszło mi 11,5 niby słody ześrutowałem bardzo drobno i przy wysładzaniu mieszałem młótem. Nie wiem o co chodzi i jak tę wydajność podnieść. Pszenica teraz fermetnuje, zostawię ją na około 10 dni na burzliwej, a potem butelkowanie. Postaram się też zebrać gęstwę, bo kolejną warką będzie ciemna pszenica. Czy żeby zebrać gęstwę nie lepiej jest zrobić cichą, czy można ją zebrać od razu z bużliwej? Tutaj trochę zdjęć z ostatniego warzenia http://tiny.pl/hnhkf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Zbieraj od razu. Zlewasz do wiadra z kranem piwo, a gęstwę do wygotowanego słoika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Dzięki, teraz muszę jakiś słoik znaleźć, a to może być problem u mnie w mieszkaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Swoją drogą, dzięki mojemu warzeniu i mój ojciec zacznie przygodę z piwowarstwem, właśnie zakupiłem mu surowce i sprzęt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Doszedłem do wniosku, że obniżone gęstości wychodziły dlatego, że mój areometr z Browamatora jest wyskalowany na pomiar w 16 stopniach, kupiłem areometr z Biowinu i po sprawdzeniu na dwóch, ten Biowinu pokazywał ponad 1 Blg więcej niż ten z Browamatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 (edytowane) Wracam do moich zapisków od warki nr 15 #15 Kurak (APA single hop Amarillo) - 23.05.13 - https://www.facebook...06924972&type=3 Zasyp: 3,2 kg Pale Ale (Strzegom) 1,0 kg Pilzneński (Strzegom) 1,0 kg Wiedeński (Strzegom) 0,2 kg Pszeniczny (Strzegom) Zacieranie: 65°C - 60' mash-out Chmielenie: 70' - 30g Amarillo 23' - 40g Amarillo 0' - 30g Amarillo Na zimno - 6dni - 50g Amarillo Fermentacja: Drożdże - US-05 Uwagi: OG 13°BLG, FG 2°BLG, 26l Rozlew 15.06.13 z 160g cukru Etykieta: Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez Usiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 (edytowane) #16 Hultaj (American Stout) - 15.06.2013 - https://www.facebook...06924972&type=3 Zasyp: 3,5 kg Pale Ale (Strzegom) 1,0 kg Monachijski II (Strzegom) 1,0 kg Pilzneński (Strzegom) 0,5 kg Jęczmień prażony (Strzegom) 0,4 kg Płatki jęczmienne 0,1 kg Czekoladowy 1200 (Strzegom) Zacieranie: 67°C - 60' (najprawdopodobniej zatarło się w 70°C, przez termometr) 72°C - 10' (słód czekoladowy i jęczmień palony) mash-out Chmielenie: 60' 30g Chinook 13,0% 25' 20g Chinook 13,0% 10' 24g Willamette 5,0% 10' 5g Mech irlandzki 0' 24g Cascade 6,0% Na zimno 5 dni 50g - Simcoe 13,0% Na zimno 5 dni 50g - Cascade 6,0% Fermentacja: Drożdże - US-05 (gęstwa) Uwagi: OG 15°BLG, FG 4,7°BLG, 23l (sporo zostało w syfie na dnie po chmieleniu na zimno) Rozlew 02.07.13 z 160g cukru IBU 53, SRM 38 Dotychczas moja najlepsza warka, świetny aromatyczny stout. Piwo wygrało Bitwę na amerykańskie stouty w Degustatornii Gdańsk. Co więcej będzie warzone w większej ilości w browarze restauracyjnym Jan Olbracht. Etykieta Edytowane 2 Listopada 2013 przez Usiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 9 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 (edytowane) Dzisiaj warzenie kolejnej warki, tym razem AIPA #17 JUPIKAJEJ (American IPA) - 10.07.2013 Zasyp: 3,34 kg Pale Ale (Strzegom) 2,3 kg Pilzneński (Strzegom) 0,5 kg Pszeniczny (Strzegom) 0,4 kg Carared (Weyermann) 0,3 kg Karmelowy 30 (Strzegom) Zacieranie: 67°C - 60' (miało być 67°C, ale chyba termometr mi przekłamuje i się zatarło w 70°C, zobaczymy jak odfermentuje) mash-out Chmielenie: 60' 30g Centennial 11,9% 60' 30g Citra 12,7% 20' 20g Centennial 11,9% 20' 20g Citra 12,7% 0' 20g Centennial 11,9% 0' 20g Citra 12,7% Na zimno 5 dni 50g - Galaxy Na zimno 5 dni 30g - Citra Na zimno 5 dni 30g - Centennial 10' 5g Mech irlandzki Fermentacja: Drożdże - Danstar Nottingham Uwagi: OG 15.9°BRIX (15.3°BLG), FG 3,13°BLG, 26l Rozlew 01.08.13 z 167g cukru IBU 83, SRM 6,7 Świetny aromat, niestety w smaku mamy trochę trawy i ziemii. galeria zdjęć https://www.facebook...06924972&type=3 Etykieta Edytowane 2 Listopada 2013 przez Usiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 270g chmielu? widzę że ostro jedziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Zaraz zrobię małą korektę bo Citry i Centeniala mam po 100g ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 ciekawe jak taka ilość chmielu się przełoży na efekty, ustawiam się w kolejce do degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Jak próbowałem brzeczki po chmieleniu to ładnie było czuć gorycz, ostatecznie wyszło 15,9BLG przed zadaniem drożdży, zatarło się raczej w 70°C bo termometr mnie oszukał więc powinna się ładnie ta słodowość z goryczką łączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Będzie dobrze. Jak wtedy w maju warzyliśmy z Usiem u mnie to poszło 200g na 12 litrów piwa i było ok. Goryczka wiadomo - powyżej pewnego poziomu nie wyskoczy, zwłaszcza jak się ją skontruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 200g na 12 litrów piwa lol czekam na warkę z większej ilości chmielu niż słodu, nazwa robocza 'Perła' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Wtedy to był przypadek. Niedokręcony kranik, lekko trąceni piwowarzy, taka sytuacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Trochę się zapuściłem w notatkach więc uzupełniam #18 Bikini (American Amber Ale) - 06.08.13 Zasyp: 2,8 kg Pilzneński (Strzegom) 1,0 kg Monachijski II (Strzegom) 0,6 kg Carared (Weyermann) 0,3 kg Pszeniczny (Strzegom) 0,3 kg Carapils (Weyermann) 0,2 kg Karmelowy 30 (Strzegom) 0,05 kg Czekoladowy 1200 (Strzegom) - dodany do wysładzania (na kolor) Zacieranie: 62-64°C - 40' 72°C - 20' mash-out Chmielenie: 60' 20g Magnum 20' 10g Mosaic 20' 10g Tomahawk 10' 10g Tomahawk 10' 10g Mosaic 0' 10g Tomahawk (chmielenie whirpoolowe) 0' 10g Mosaic (chmielenie whirpoolowe) Na zimno 4 dni 25g - Mosaic Na zimno 4 dni 25g - Tomahawk Fermentacja: Drożdże - Danstar Nottingham (gęstwa po #17) Uwagi: OG 13°BRIX (12,5°BLG), FG 2,95°BLG, 27l Rozlew 23.08.13 z 163g cukru IBU 42, SRM 11,1 Świetne piwo, na pewno do powtórzenia, trochę za dużo gazu, więc następna warka będzie z dodatkiem ok.145g-150g cukru. Galeria zdjęć https://www.facebook.com/media/set/?set=a.509747645766170.1073741840.364826306924972&type=3 Etykieta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 (edytowane) #19 Signal de Botrange (Belgijska IPA) - 08.09.13 Zasyp: 3,00 kg Pilzneński (Weyermann) 2,95 kg Pilzneński (Strzegom) 1,0 kg Syrop kandyzowany 0,7 kg Carapils (Weyermann) Zacieranie: 65-67°C - 40' 72°C - 10' mash-out Chmielenie: 60' 30g Magnum 60' 30g Tomahawk 20' 20g Tomahawk 10' 20g Mosaic 0' 30g Mosaic (chmielenie whirpoolowe) Fermentacja: Drożdże - Belgian Ardennes (gęstwa od znajomego, z jakiegoś laboratorium, nie są to wyeasty) Uwagi: OG 19°BRIX (18,3°BLG), FG 2,68°BLG, 27l Rozlew 28.09.13 IBU 86, SRM 4,6 Piwo musi się jeszcze ułożyć bo alkohol wychodzi, ale i tak jest bardzo dobrze, ciekawe to drożdże. Bardzo szybkie wyklarowanie. Drożdże bardzo zbite na dnie. Galeria zdjęć https://www.facebook...06924972&type=3 Etykieta Edytowane 2 Listopada 2013 przez Usiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) #20 Kot Schrödingera (Special Bitter) - 29.09.13 Zasyp: 4,10 kg Pale Ale (Strzegom) 0,40 kg Płatki jęczmienne 0,40 kg Karmelowy 30 (Strzegom) 0,20 kg Biscuit 0,05 kg Czekoladowy 1200 (Strzegom) Zacieranie: 66-67°C - 60' mash-out Chmielenie: 60' 15g Challenger 60' 15g Target 15' 10g East Kent Goldings 15' 15g Challanger 0' 15g East Kent Goldings (chmielenie whirpoolowe) Fermentacja: 18*-20°C Drożdże - Burton Union Ale M79 Mangrove Jack's Craft Series Uwagi: OG 12,1°BRIX (11,6°BLG), FG 3,53°BLG, 27,5l Rozlew 12.10.13 z 110g cukru IBU 35, SRM 9,8 Trochę za dużo Biscuita, zobaczymy jak z czasem się ułoży. Drożdże wolno ruszały, spokojnie fermentowały. Słaba flokulacja, piwo wolno się klaruje. Galeria zdjęć https://www.facebook...06924972&type=3 Etykieta Edytowane 25 Listopada 2013 przez Usiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) #21 Kruca Bomba! (IIPA) - 19.10.13 - opis wkrótce Zasyp: 5,5 kg Pilzneński 1,0 kg Monachijski I 0,8 kg Pale Ale 0,5 kg Pszeniczny 0,3 kg Karmelowy 150 Zacieranie: Chmielenie: Fermentacja: Uwagi: Galeria zdjęć Etykieta Edytowane 10 Stycznia 2014 przez Usiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 #22 Dyniogłowy (Pumpkin Ale) - 21.10.13 Zasyp: 3,50 kg Pilzneński (Strzegom) 3,00 kg Upieczonej dyni 2,00 kg Monachijski (Strzegom) 0,50 kg Biscuit 0,50 kg Pszeniczny (Strzegom) 0,30 kg Cukier trzcinowy demerara 0,06 kg Czekoladowy 1200 (Strzegom) Zacieranie: 66-67°C - 60' 72°C - 10' mash-out Chmielenie: 60' 20g Magnum 30' 20g Magnum 10' 20g Perle 5' 11,4g skórki cytryny, 6,4g skórki pomarańczy, 5,0g cynamonu, 1,2g gałki muszkatołowej, 4,0g imbiru, 1,0g ziela angielskiego 0' 20g Perle (chmielenie whirpoolowe) Fermentacja: 22*-24°C Drożdże - gęstwa po warce #19, ardenny Uwagi: OG 16,1°BRIX (16,1°BLG), FG 3,02°BLG, 26l Rozlew 04.11.13 z 145g cukru IBU 39, SRM 12,2 Przyprawy nienachalne, dynia raczej słabo wyczuwalna, bardzo fajne piwo. Galeria zdjęć https://www.facebook.com/media/set/?set=a.540884622652472.1073741850.364826306924972&type=3 Etykieta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkomenda Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 A ja się nie zgadzam. Właściwie przeprowadzona sterylizacja w piekarniku nie prowadzi do uszkodzenia butelek. Przerobiłem w piekarniku już kilka setek i nigdy nic się nie stało. Trzeba zachować dwa parametry procedury. 1. maksymalna temperatura 2. stopniowe ogrzewanie i chłodzenie. Palmer podaje temperatury do 170C dla sterylizacji. Osobiście nie przekraczam 150C. To wymaga ok 2,5 godziny dla sterylizacji. W związku z tym, że butelki nie musza być sterylne, zazwyczaj nastawiam na ok 2h, a potem studzę 2-3 godziny (albo dowolnie dłużej) i... pewnie i tak są sterylne, bo ciepło resztkowe w piekarniku napchanym butlami utrzymuje sie dłuuugo. Przy piekarniku z timerem całość prowadzi się sama kiedy ja jestem w pracy;) I nie znam prostszej metody uzdatniania butelek zapewniającej perfekcyjną eksterminację wszytkiego co żyje. Prawdopodobnie jeszcze lepszy byłby piekarnik z funkcją pary, bo efekt byłby szybszy przy temperaturze a temperatura max 100C (mniej energii) niemniej 100C zabija tyko bakterie i grzyby, ale nie zabija przetrwalników i zarodników. No ale żadna chemia piwowarska ich nie zbija Być może mniej, ale później, jak widać nadrabiasz to sprzątaniem po pękniętych butelkach Zgadzam się w 100%, wypalanie osłabia butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 A czemu to jest w wątku mojego browaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 A czemu to jest w wątku mojego browaru? Widocznie kolega ma wątpliwości co do poziomu sterylności butelek u Ciebie w browarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się