Pierre Celis Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Bornholm to ciekawa atrakcja turystyczna, choć wydawałoby się, że niezbyt interesujące miejsce dla piwnego turysty. Aż tu nagle okazuje się, że jest iskierka nadziei – borwar restauracyjny Bryghuset Svaneke, czyli “Browar Łabędzi”. Jego (podobno) znakomite piwa są dumą nie tylko Bornholmu, ale i całej Danii. Z zestawu piw, które otrzymałem w prezencie wynika, że browar Svaneke jest otwarty na eksperymenty. W przeciwieństwie do polskich odpowiedników, jego produkcja nie sprowadza się wyłącznie do trójcy jasne-ciemne-pszeniczne. Dość powiedzieć, że mam do spróbowania mam: brown ale, stout, red hot chilli ale oraz złote (cokolwiek to znaczy). Svaneke Double Brown Ale – Northern English BrownEkstrakt nieznany, alkohol 5,7% Wygląd: Kolor ciemnego bursztynu, mocno opalizujące, niemal mętne. Piana w kolorze jasnobeżowym – wątła, nietrwała.Aromat: karmel, toffi (lekki diacetyl), lekka zbożowość, biszkopty, melanoidy.Wysycenie: umiarkowane, aksamitne, bardzo przyjemne.Smak: słodowo-chmielowy, zadziwiający. Chmiel, którego nie ma w aromacie, ujawnia się w smaku, pokazując drugie oblicze tego piwa. Goryczka na poziomie średnim.Odczucie w ustach: średnio treściwe, aksamitne, lekko klejące z wyraźnie goryczkową końcówką.Wrażenie ogólne: Niewiele piw w stylu brown ale dane było mi próbować, więc nie mam dużego odniesienia. Tak czy inaczej piwo z Bornholmu uważam za znakomite. Dobrze skomponowane – bogate w smak i aromat. Może tylko ciut za ciężkie jak na styl.Ocena: 7/10 Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się