Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 A właściwie też przy okazji mam pytanie odnośnie grzania na prądzie :-). Przeprowadzam się lada chwila do nowego mieszkania, gdzie nie ma gazu, mam garnek Stalgast 36.6l przystosowany pod indukcję. Zastanawia mnie co by było bardziej ekonomiczne: grzanie gara na indukcji (garnek oczywiście z izolacją termiczną) czy wbudowanie grzałki do środka i bezpośrednie grzanie brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zastanawia mnie co by było bardziej ekonomiczne: grzanie gara na indukcji (garnek oczywiście z izolacją termiczną) czy wbudowanie grzałki do środka i bezpośrednie grzanie brzeczki? Pomijając ekonomikę (indukcja jest bardzo ekonomiczna) osobiście uważam, pomimo odmiennych opinii od innych użytkowników, że ustawianie gara na płycie ceramicznej, czy indukcyjnej powyżej dwudziestu kilku kilogramów może ją uszkodzić mechanicznie. Polecam grzałki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Właśnie tego nie wziąłem pod uwagę, taki gar z brzeczką pewnie pod 50 kg podchodzi, tym bardziej, że garnek jest z grubej stali i sam w sobie sporo waży a płytę dopiero co będę kupował i szkoda by było, choć dla pewności podpytam się jeszcze w sklepie przed zakupem, może nie taki diabeł straszny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 choć dla pewności podpytam się jeszcze w sklepie przed zakupem Im nie ufaj, zwykle nie mają bladego pojęcia co sprzedają; pewniej będzie o info u producenta/oficjalnego dystrybutora. W moim przypadku otrzymałem odpowiedź, że ustawiona masa nie powinna przekraczać 25kg przy typowym garnku, ale nie mają dokładnych badań - płyta Whirlpool. Nasze garnki są oczywiście nietypowe na płytę, ponieważ znacznie przekraczają średnicę 30cm, więc i nacisk mniejszy, ale i tak trzymam się tych dwudziestu kilku kilo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi