kamil80 Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Przed paroma dniami rozlałem pierwszego brewkita do butelek, ale coś nie dawało mi spać po nocach - jakieś dziwne głosy, coś jakby "brzeczki ... brzeczki...". Okazało się że głos dochodził z pustego fermentora! Żeby mieć spokój muszę czymś go teraz zalać. Do tej pory byłem przekonany, że poprzestanę dłuższy czas na brewkitach, głównie z powodów technicznych. O ile mogę przeprowadzić zacieranie w zaizolowanym fermentorze, to nie jestem w stanie przeskoczyć problemu z chmieleniem. Nie zaryzykuję postawienia 30l gara na płycie indukcyjnej (kociołków elektrycznych nie biorę pod uwagę). W końcu zrodził się pomysł chmielenia na raty (podział brzeczki na części i chmielenie w mniejszym naczyniu). Może to wyglądać tak: 1. Zacieranie, filtracja 2. Podzielenie brzeczki na 2 części 3. Chmielenie pierwszej połowy brzeczki (połowa przewidzianego chmielu, standardowy czas) 4. Chmielenie pozostałej brzeczki, w tym czasie chłodzenie nachmielonej części 5. Schłodzenie drugiej nachmielonej części brzeczki i połączenie obu w fermentatorze Może ktoś stosował podobny sposób? Czy taka procedura ma jakieś wady o których nie pomyślałem? Czy to, że druga część brzeczki trochę ostygnie podczas chmielenia pierwszej może mieć szkodliwy wpływ? Plusem może być szybsze chłodzenie brzeczki w mniejszych ilościach. Z góry dziękuję za uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Pożycz od kolegi piwowara taboret z butlą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Inna opcja jest redukcja brzeczki w 2 mniejszych garach rownoczesnie. O ile masz taka mozliwosc. A pozniej dolanie przegotowanej, chlodnej wody. Zostaje kwestia obliczenia odpowiednej ilosci tej wody do wymaganego OG (po rozcienczeniu). Edytowane 4 Czerwca 2012 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Nie zaryzykuję postawienia 30l gara na płycie indukcyjnej Dlaczego? Ja stawiam na płycie ceramicznej i wszystko jest w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil80 Opublikowano 4 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Dlaczego? Ja stawiam na płycie ceramicznej i wszystko jest w porządku. Boję się że pęknie. Nie znalazłem nigdzie informacji na temat dopuszczalnej nośności tych płyt, ale 30kg to wg mnie trochę dużo jak na zastosowania domowe. Jeśli by się coś stało to 1000 w plecy (ile piw można za to nawarzyć!) no i mogę się pożegnać z jakimkolwiek piwem na dłuuugo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi