thobeta Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Nigdy nie warzyłem piwa w tym stylu. Czy moglibyście mi napisać na jakie charakterystyczne elementy należy zwrócić uwagę tak by trzymać się w założonych ramach dla tego stylu ? Chmielenie na zimno czy na gorąco ? Czy macie może jakieś kruczki odnośnie tego stylu, warzenia, fermentacja itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Nigdy nie warzyłem piwa w tym stylu. Czy moglibyście mi napisać na jakie charakterystyczne elementy należy zwrócić uwagę tak by trzymać się w założonych ramach dla tego stylu ? Chmielenie na zimno czy na gorąco ? Czy macie może jakieś kruczki odnośnie tego stylu, warzenia, fermentacja itp Cóż napisać - użyj opcji szukaj. Thobeta, to trochę wstyd, żeby doświadczony forumowicz zadawał takie pytania. Masz wytyczne BJCP przetłumaczone przez Makarona, masz wreszcie jego temat o recepturach American IPA, English IPA. A Ty jak gdyby nigdy nic zakładasz nowy temat. Jak to mawia jeden lemur z Madagaskaru Hańba Ci! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 19 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 (edytowane) Szukałem co nieco . Myślałem bardziej o waszych spostrzeżeniach. Po co popełniać te same błędy. Ale przyjmuje z pokorą twoją lepę w moje karczycho Czekam na Makaronowe tłumaczenie BJCP IPA :-) . Ale na początek warzenia nic mi chyba po nim Edytowane 19 Grudnia 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Czekam na Makaronowe tłumaczenie BJCP IPA :-) I jak tu Cię nie lubić English IPA. Na miejscu Makarona bym się wściekł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 19 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 upssss :-) wybaczcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Kruczki i rady hmmm moze zestaw surowców z BA i ich wskazówki :beer: hahah oczywiscie maly żart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Dobry IPA, musi pachniec chmielem i to odmian brytyjskich ,albop amerykanskich Pozatym dobrze miec slod pale ale (Maris Otter, albo Pearl - to dla delikatnych cech slodow pale) ,ale w sumie smaki slodu nie sa zbyt mocno wyeksponowane. Musi miec relatywnie wytrawny finisz(dobrze odfermentowane) i teraz w zaleznosci czy chcesz wersje przypominajaca angielska czy amerykanska wersje. Angielska jest bardziej goryczkowa, amerykanska bardziej aromatycznie i smakowo nachmielona. Oczywiscie rozni sie rowniez gatunkami chmieli, ale mozna troche naciagnac styl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 A czy preferowalibyście chmielenie na zimno ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się