thobeta Posted December 19, 2008 Share Posted December 19, 2008 Nigdy nie warzyłem piwa w tym stylu. Czy moglibyście mi napisać na jakie charakterystyczne elementy należy zwrócić uwagę tak by trzymać się w założonych ramach dla tego stylu ? Chmielenie na zimno czy na gorąco ? Czy macie może jakieś kruczki odnośnie tego stylu, warzenia, fermentacja itp Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted December 19, 2008 Share Posted December 19, 2008 Nigdy nie warzyłem piwa w tym stylu. Czy moglibyście mi napisać na jakie charakterystyczne elementy należy zwrócić uwagę tak by trzymać się w założonych ramach dla tego stylu ? Chmielenie na zimno czy na gorąco ? Czy macie może jakieś kruczki odnośnie tego stylu, warzenia, fermentacja itp Cóż napisać - użyj opcji szukaj. Thobeta, to trochę wstyd, żeby doświadczony forumowicz zadawał takie pytania. Masz wytyczne BJCP przetłumaczone przez Makarona, masz wreszcie jego temat o recepturach American IPA, English IPA. A Ty jak gdyby nigdy nic zakładasz nowy temat. Jak to mawia jeden lemur z Madagaskaru Hańba Ci! Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted December 19, 2008 Author Share Posted December 19, 2008 (edited) Szukałem co nieco . Myślałem bardziej o waszych spostrzeżeniach. Po co popełniać te same błędy. Ale przyjmuje z pokorą twoją lepę w moje karczycho Czekam na Makaronowe tłumaczenie BJCP IPA :-) . Ale na początek warzenia nic mi chyba po nim Edited December 19, 2008 by thobeta Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted December 19, 2008 Share Posted December 19, 2008 Czekam na Makaronowe tłumaczenie BJCP IPA :-) I jak tu Cię nie lubić English IPA. Na miejscu Makarona bym się wściekł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted December 19, 2008 Author Share Posted December 19, 2008 upssss :-) wybaczcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaronVonZuk Posted December 19, 2008 Share Posted December 19, 2008 Kruczki i rady hmmm moze zestaw surowców z BA i ich wskazówki :beer: hahah oczywiscie maly żart Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted December 19, 2008 Share Posted December 19, 2008 Dobry IPA, musi pachniec chmielem i to odmian brytyjskich ,albop amerykanskich Pozatym dobrze miec slod pale ale (Maris Otter, albo Pearl - to dla delikatnych cech slodow pale) ,ale w sumie smaki slodu nie sa zbyt mocno wyeksponowane. Musi miec relatywnie wytrawny finisz(dobrze odfermentowane) i teraz w zaleznosci czy chcesz wersje przypominajaca angielska czy amerykanska wersje. Angielska jest bardziej goryczkowa, amerykanska bardziej aromatycznie i smakowo nachmielona. Oczywiscie rozni sie rowniez gatunkami chmieli, ale mozna troche naciagnac styl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted December 22, 2008 Author Share Posted December 22, 2008 A czy preferowalibyście chmielenie na zimno ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts